Plannen voor Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht aangepast na vondst van acht extra bomen Plannen voor Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht aangepast na vondst van acht extra bomen

Plannen voor Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht aangepast na vondst van acht extra bomen

Plannen voor Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht aangepast na vondst van acht extra bomen
Bron: Google Maps
Tijdens het verwijderen van het groen aan het Thomas à Kempisplantsoen zijn acht extra bomen gevonden. Deze exemplaren moeten, net zoals de 39 bomen waarvan het bestaan wel bekend was, gekapt worden vanwege de sloopwerkzaamheden. Daardoor moeten er nu ook meer bomen terugkeren dan de 41 stuks die in de plannen staan.

Tijdens het verwijderen van het groen aan het Thomas à Kempisplantsoen zijn acht extra bomen gevonden. Deze exemplaren moeten, net zoals de 39 bomen waarvan het bestaan wel bekend was, gekapt worden vanwege de sloopwerkzaamheden. Daardoor moeten er nu ook meer bomen terugkeren dan de 41 stuks die in de plannen staan.

Op het Thomas à Kempisplantsoen worden 178 verouderde sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor 349 nieuwe huizen, waarvan 278 sociaal en 71 middenhuur. Het worden twee-, drie- en vierkamerwoningen. Ook staat in de plannen dat auto’s om het gebied heen worden geleid en dat de Thomas à Kempisweg wordt ingericht als park.

Acht extra bomen

De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. In maart konden mensen gratis struiken en klein groen meenemen uit het gebied. De planten die overbleven zijn vervolgens weggehaald door een hovenier. Tijdens dit werk zijn vijf bomen tevoorschijn gekomen. “Deze waren niet eerder in beeld […]  doordat ze tussen de verwilderde groei waren verdwenen”, schrijft het college van B&W.

Het bureau Boomeffect heeft geoordeeld dat de bomen vergunningplichtig zijn. Dit betekent dat ze niet zomaar gekapt mogen worden. Ook zijn drie andere bomen in het gebied gevonden die inmiddels zo ver gegroeid zijn dat ze ook vergunningplichtig zijn. “Dat betekent dat ten opzichte van de eerdere inventarisatie, acht bomen extra moeten worden verwijderd.”

Kabels en leidingen

De opgedoken bomen kunnen volgens het college niet blijven staan omdat ze te dicht op de gevels staan die gesloopt moeten worden. Dit betekent dat er niet 39 bomen, maar 47 exemplaren gekapt moeten worden. In eerdere plannen stond dat er 41 bomen zouden terugkeren, maar dit moet nu worden aangepast.

“Door de extra acht te kappen bomen, moeten er nu dus minimaal 47 bomen terugkomen.” Het toevoegen van extra bomen bovenop deze 47 bomen, is naar verwachting niet mogelijk vanwege kabels en leidingen in de ondergrond en de ruimte die bomen nodig hebben om goed te kunnen groeien

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Serieus ?
    Hoe zie je bomen over het hoofd ?

  2. Baliekluiver

    Bureau Boomeffect?

  3. Rob

    Ha ha ha, waar hadden die bomen zich verstopt?

    Dat bomen op zoveel plekken in de weg staan en zomaar de weg oversteken (zodat automobilisten ermee botsen) is tot daaraan toe, maar dat ze dat stiekem doen valt uiteraard niet te tolereren.

    Onmiddellijk met de grond gelijk maken die smiechten.

  4. Libelle

    Wij mensen lijken erg op kikkers in een pan water; het vuurtje wordt langzaam opgestookt en daardoor hebben de kikkers niet in de gaten dat de dood zal volgen als ze geen actie ondernemen. Zo ook de mensheid versus de natuur; we slopen de natuur dat het ons een lieve lust is en realiseren ons blijkbaar niet dat dit uiteindelijk tot ons einde leidt…….

  5. Boom

    @Rietje:

    dat staat letterlijk in de tekst hierboven…

  6. Pee

    Ze zijn zo begaan met klimaat/milieu dat er toch weer gekapt gaat worden.
    Maar er komen natuurlijk meer bomen voor terug , toch.?

  7. Wout van Dam

    Als ze dat vanaf hun tekeningen bepalen kan dat wel kloppen, even gaan kijken was denk ik te veel moeite. Ik heb er daar wel een paar bij zien groeien vanuit het niets…….

  8. Utrecht Genieter

    Aan de ene kant is het goed dat er regels zijn die corporaties in toom houden om zomaar van alles te doen met onze omgeving.

    Aan de andere kant kan dit leiden tot zulke onbenullige situaties die kosten doen opdrijven en projecten vertragen met nodeloze bureaucratie. Deze woningen zijn hoognodig en er komt een mooi park voor terug. Iedereen wint hiermee als deze woningen snel komen.

  9. De optimist

    Zet de acht bomen dan gewoon in het park, probleem opgelost.

  10. Katja

    Er komen wel bomen terug, maar per saldo verdwijnen er gewoon 41, net als de 109 op de ASW, Het duurt zeker 20-30 jaar voordat ze dezelfde hoogte hebben bereikt.

  11. Peter

    Google earth loopt gewoon wat achter dus het is altijd handig als de ambtenaar even op de fiets springt om ter plekke te kijken zodat je geen boom (of 8) over het hoofd ziet…. Nu moest Bureau Boomeffect weer een rapportje maken dus weer 15k down the drain.

  12. Joopio

    En de vogelwet is er ook nog.

  13. De hovenier

    Gezien de plekken waar deze bomen gevonden zijn lijkt me dat het zaailingen zijn die natuurlijk niet in het orginele bomenplan voor kwamen Meestal dicht tegen gevels deze bomen kunnen vaak niet herplaatst worden omdat deze maar aan een kant wortels hebben deze worden dus gekapt maar omdat ze een dikte hebben van tenminste 20 cm moet de gemeente er nieuwe bomen voor terug plaatsen. Ik zeg een win win situatie.

  14. Wim

    Gezeik weer over bomen
    Kappen die zooi en bouwen

  15. Trees Wildemast

    Benieuwd wat dit alles betekent voor de vele kerkgangers, die vaak ook van buiten de stad komen- en terecht: altijd een priester en een mooi koor met prachtige hoogmissen.
    Denk ook aan huwelijken en begrafenissen…
    Via welke route vinden zij de ongang en waar kunnen ze parkeren? Hoop dat de gemeente Utrecht hier rekening mee houdt!

  16. Scherpschutter

    @Libelle 11:35

    Daar zit wel een kern van waarheid in ja. Tot 1947 had Nederland schitterende natuur, die werd beheerd door tienduizenden (louter biologische) boeren. Toen moest Nederland in 1947 in het kader van het Marshall-plan verplicht o.a. grootschalige landbouwmechanisatie invoeren (Herkavelingen op ongekende schaal + monocultuur) en grote stedelijke agglomeraties bouwen, en zo is tussen 1945 en 1980 ongeveer 60% van alle natuur platgebulldozerd. De laatste 40% van alle m2’s zijn in Nederland zijn tussen 1980 en nu aangepakt, waardoor Nederland in essentie een aangelegd park is. Er is geen natuur. Nul.

    But why stop there hè?

    Nu zijn we de zee ook aan het industrialiseren op last van de overheid, in het kader van vreemde VN programma’s zoals Agenda 2030. Vorig jaar tekende Nederland een convenant waarmee voor 2030 liefst 30.000(!) windmolens in zee geplaatst zullen worden tussen de UK, Nederland en Denemarken. Maar vissen mag niet meer hoor! De overheid geeft je zelfs geld om je nieuwe vissersboot te laten vernietigen. We moeten de natuur wel herstellen…LOL.

    What a lovely species we are, indeed!

  17. Eddo

    8 bomen en een paar honderd woningen worden vertraagd……de Ivoordreef is er niets bij. Waarom overdrijven we zo met het 100% toepassen van de regels?

  18. Champ

    @Eddo.

    Er wonen daar nu ook mensen. (ik ben er één van) Een deel moet deze maand vertrekken. Krijgen wij een ander onderkomen toegewezen? Denk je dat wij er allemaal eentje gaan vinden? Sommige van ons staan dus per 1 juni letterlijk op straat met alle gevolgen. Ondertussen is de bouwvergunning nog niet rond maar de sloop gaat alvast door. Gemeente kijkt weg, Portaal kijkt weg, instanties kunnen allemaal niks, DUIC plaatst een artikel over een paar bomen, en daar richt men zich dan op. De mensen die straks geen dak meer boven hun hoofd hebben daar kijkt niemand naar om. Zo gaat dat in Nederland. 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).