Planten van bomen Oudegracht vertraagd | De Utrechtse Internet Courant Planten van bomen Oudegracht vertraagd | De Utrechtse Internet Courant

Planten van bomen aan Oudegracht vertraagd door corona

Planten van bomen aan Oudegracht vertraagd door corona
Foto: Robert Oosterbroek
Het planten van nieuwe bomen op de werven aan de Oudegracht is uitgesteld door de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om 12 bomen die nu in het nieuwe plantseizoen, november 2020 tot en met maart 2021, alsnog worden geplaatst.  

Het planten van nieuwe bomen op de werven aan de Oudegracht is uitgesteld door de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om 12 bomen die nu in het nieuwe plantseizoen, november 2020 tot en met maart 2021, alsnog worden geplaatst.  

Op de werven in Utrechts staan zo’n 350 bomen. Bij het herstel van de wal- en kluismuren langs de Utrechtse grachten, worden weleens bomen weggehaald. Sommigen staan namelijk zo dicht op de walmuur, dat de wortels vergroeien met de muur. Bomen die de werkzaamheden niet overleven worden door de gemeente gekapt.

Voor elke gekapte boom wordt door de gemeente een nieuwe geplaatst. Zo zijn er begin 2019 al 21 nieuwe bomen geplant aan de Nieuwegracht en 11 aan de Oudegracht. De gemeente vindt het belangrijk om hier bomen te hebben, omdat het de grachten hun ‘unieke en groene karakter’ geeft.

De herplanting van een aantal bomen, die uit een kwekerij in Noord-Brabant komen, ligt nu door corona niet op schema. Het gaat om 11 bomen tussen de Jacobibrug en de Zandbrug aan de noordkant van de Oudegracht en om 1 boom tussen de Vollersbrug en de Bijlhouwerbrug, aan de zuidkant. Die hadden in maart geplaatst moeten worden.

13 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Er zijn nog veel meer plekken op de Oude- en Nieuwegracht waar nog geen herplant heeft plaatsgevonden. Gemeenteraad, wie controleert dit?
  Elke keer komen er weer nieuwe smoezen waardoor herplant uitgesteld is of niet plaatsgevonden heeft.

 2. Kadoendra

  @Wim

  “Elke keer komen er weer nieuwe smoezen”

  Als je niet alleen naar Utrecht kijkt maar meer wat het coronavirus wereldwijd aanricht dan vallen de corona gevolgen niet echt onder “weer nieuwe smoezen”.

 3. Wim

  @ Kadoendra

  De smoes is dat dit niet het echte argument is. Herplant blijft stelselmatig achterwege.
  En als er dan rumoer ontstond doet de ambtelijke top een greep in de smoezentrommel.

 4. Scherpschutter

  Wat is de relatie tussen het coronavirus en het niet kunnen plaatsen van een boom? Zeg het maar…

 5. Koel Hoofd

  @Kadoendra, de gemeente is expert in smoezen als het om groen gaat.

 6. erwin

  Het lerend vermogen van de gemeente is niet erg groot. Aan de ene kant schade aan de werven door bomen herstellen, en aan de andere kant bomen planten. Hallo gemeente, waar ben je mee bezig???
  Laat die werven lekker zoals ze zijn.

 7. JJ

  @kadoendra

  Ik denk dat Wim beloftes over herplant van al jaren geleden bedoelt. Gemeentes roepen voor de buhne en in persberichten wel vaker dingen die gewoonweg niet gebeuren of gebeurd zijn. Toetsing en controle door gemeenteraden is dramatisch. Dat weten gemeentes.

 8. Johan

  En ook langs de singels worden geen nieuwe bomen geplant. Op Manenburg heef de afgelopen jaren kaalslag plaatsgevonden. Geen nieuwe boom te zien daar.

 9. Pee

  Ze kunnen de boel wel weg kappen maar iets terug planten kan niet,door corona.
  Makkelijke smoes he om het op corona te gooien.
  Er word gewoon niets terug geplant.
  Kappen van bomen kan allemaal wel ,ondanks corona.
  Ik word een beetje corona moe want het word alleen maar misbruikt om iets wel of niet uit te voeren.

 10. Geertruida

  De gemeente gebruikt de corona smoes voor meer zaken. Zoals uitbreiding voetgangersgebied. Is al jaren de wens van wethouder Verschuure om op de Oudegracht, op gedeelten waar veel woningen zijn, meer horeca te krijgen. Zitten de bewoners helemaal niet op te wachten

 11. Hans

  Het opheffen van parkeerplaatsen in de binnenstad is gelukkig wel een belofte die nagekomen wordt. En laten we niet te snel oordelen over uitstel van werkzaamheden door de coronacrisis. Want het was wel degelijk een crisis en dat daardoor veel zaken stagneerden heeft iedereen kunnen zien en vaststellen. Intussen is het Oosterspoorbaanpark voltooid, is het uitgraven van het laatste stuk gedempte singel doorgegaan en gaat de Ouwijkerdwarsstraat op de schop. Het groene hart van dit gemeentebestuur zit echt wel op de goeie plek. Ook roerend om te lezen op dit platform dat iedereen het voor de bomen in onze stad opneemt! Ga ook eens kijken, in dit verband naar de zojuist goed aangeslagen jonge rode beuk nabij het rosarium.
  Nu nog even doorzetten en de handen op elkaar krijgen voor het definitief afblazen van de verbreding van de A27 en alstublieft actie voor het overkappen en beplanten van die voorziening van het stuk snelweg wat langs Amelisweerd raast. Go, gemeente Utrecht, go!

 12. wim barmentloo

  Er zouden uit geschiedkundig ppzicht alleen maar alle bomen weggehaald moeten worden. De werven waren in oorsprong laad en losplaatsen, er waren allerlei ambachten van zeilmakerijen tot bierbrouwerij, vishandel schrijnwerkers etc etc. Op de werven kwam misschien een struike her en der maar bomen waren hindernissen voor de bedrijvigheid. KLopt ook wel want ze hebben met hun wortelstelsels de boel behoorlijk verstierd. Zo dom was men vroeger toch niet.,

 13. Andere Wim

  Ach Wim toch.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).