Plastic kano dobbert komende weken door wandelgebied Zuilen om aandacht te vragen voor afval | De Utrechtse Internet Courant Plastic kano dobbert komende weken door wandelgebied Zuilen om aandacht te vragen voor afval | De Utrechtse Internet Courant

Plastic kano dobbert komende weken door wandelgebied Zuilen om aandacht te vragen voor afval

Plastic kano dobbert komende weken door wandelgebied Zuilen om aandacht te vragen voor afval
Foto: Heleen Zijlstra
De Utrechtse kunstenaar Ineke Kruyter heeft maandag een drie meter lange plastic kano te water gelaten in het bosgebied rond Slot Zuylen. Deze drijvende ‘Kano van Noach’ maakt een tournee door Zuilen en vraagt de komende weken op vijf verschillende locaties aandacht voor plastic zwerfafval. Te beginnen aan het water bij de Groeneweg.

De Utrechtse kunstenaar Ineke Kruyter heeft maandag een drie meter lange plastic kano te water gelaten in het bosgebied rond Slot Zuylen. Deze drijvende ‘Kano van Noach’ maakt een tournee door Zuilen en vraagt de komende weken op vijf verschillende locaties aandacht voor plastic zwerfafval. Te beginnen aan het water bij de Groeneweg.

“Het is hier toch wel heel modderig en diep,” zegt Kruyter terwijl ze met het kunstwerk, gemaakt van plastic flesjes aan elkaar gebonden met tie wraps, het water in loopt. Ze heeft zich in een waterpak gehesen en prikt met een stok in het slootje om te voelen tot hoe ver ze kan doorlopen. 

Flesjes

De boot bestaat uit plastic flesjes die Kruyter in het wandelgebied in Zuilen is tegengekomen. “Ik heb al langer een obsessie met plastic”, vertelt ze. “Zo vis ik plastic flesjes van straat en krijg ik gebruikt speelgoed en keukengerei van vrienden. Ik kwam erachter dat zo veel gemaakt is van plastic en het eigenlijk best leuk materiaal is om mee te werken.”

Dit is dan ook niet het eerste werk van Kruyter dat door Utrecht drijft. In 2001 maakte ze drie plastic eilanden die in de Botanische Tuinen ronddobberden. “Maar deze kano vertegenwoordigd vooral mijn zorg over de gewoonte van sommige mensen die hun lege flesje zomaar op straat of in het water gooien.”

Koeien

Om haar verhaal bij het kunstwerk te vertellen, plaatst Kruyter op elke locatie een QR-code. Die verwijst naar meer informatie over plastic en de plek waar de kano op dat moment ligt.

De kano ligt nu bijvoorbeeld voor het land van een boer aan de Groeneweg. “Mensen gooien weleens plastic weg in het gras bij hem, als de boer gaat maaien worden dat plasticscherven. Dat eten de koeien soms op. Eens per jaar overlijdt er een koe door de scherven in hun ingewanden.”

Elke twee weken verplaatst de ‘Kano van Noach’ naar een andere locatie in Zuilen. Zo komt-ie straks bijvoorbeeld ook in de gracht bij Fort aan de Klop te liggen en in één van de sloten rondom Slot Zuylen. “Hoe ik de kano daar ga krijgen wordt wordt nog een leuk experiment. Eerst wilde ik naar de plekken roeien, maar de kano is nogal wankel en je kan er alleen plat op liggen. Dus dat wordt een natte bedoening.”

4 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Het zwerf plastic probleem wordt niet opgelost door creabeas, noch door lessen op scholen, die mensen “bewust moeten maken”.
    De oplossing begint thuis met de opvoeding van babies door de ouders, omdat die onschuldige babies opgroeien tot grote mensen die eindeloos plastic consumeren omdat het zo makkelijk is.

  2. MJPD

    @Koel Hoofd
    De oplossing ligt ook en met name in het heffen van statiegeld op blik, naast plastic. Daarnaast minder tot geen gekoelde blikjes meer aanbieden in supermarkten. Supermarkten pretenderen zo duurzaam te zijn, maar de propvolle koelkasten met gekoeld blik bij kassa’s en uitgang, dat uiteindelijk op straat belandt, spreekt dat tegen.

  3. Schone Stad

    @MJPD, ik denk dat je meer bereikt met opvoeden en handhaven. Landen waar nauwelijks afval zwerft en iedereen het uit zijn hoofd laat om een peukje of kauwgommetje op straat te gooien vragen voor die producten immers geen statiegeld. Hier is dat normaal, veel mensen doen het en niemand zegt er wat van. Dan is de stap naar iets een maatje groter snel gemaakt. Een leeg pakje peuken, een dop van een flesje, flesje zelf dan ook maar. De prullenbak zit vol oh dan zet ik het er naast of op de grond….. je zou dat thuis maar doen, prullenbak vol oh dan gooien we het er gewoon naast. Het is af en toe een vreemde toestand.

  4. MJPD

    @Schone Stad
    Ben het me u eens, maar opvoeden is een lange moeilijke weg en handhaving wordt niet tot nauwelijks gedaan. In landen als Duitsland, waar statiegeld wordt geheven op blik, vind je nauwelijks tot geen zwerfafval. Het is ook een kleine selecte groep die verantwoordelijk is voor een groot deel van het zwerfafval. Het merendeel ruimt z’n zooi gewoon op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).