Elf meter hoge plastic walvis in Catharijnesingel gearriveerd | De Utrechtse Internet Courant Elf meter hoge plastic walvis in Catharijnesingel gearriveerd | De Utrechtse Internet Courant

Elf meter hoge plastic walvis in Catharijnesingel gearriveerd

Elf meter hoge plastic walvis in Catharijnesingel gearriveerd
Foto: Jesse Holweg
De plastic walvis in de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg is bijna klaar. Het kunstwerk gemaakt van zwerfval uit de oceaan bij Hawaï is in een aantal dagen in elkaar gezet en trekt al veel bekijks. De officiële opening is vrijdag, waarna het 6 maanden te zien is in Utrecht.

De plastic walvis in de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg is bijna klaar. Het kunstwerk gemaakt van zwerfval uit de oceaan bij Hawaï is in een aantal dagen in elkaar gezet en trekt al veel bekijks. De officiële opening is vrijdag, waarna het 6 maanden te zien is in Utrecht.

In december werd het frame van het kunstwerk al geplaatst door duikers en sinds afgelopen maandag wordt ook het plastic aangebracht. Op 18 januari is de officiële onthulling van het kunstwerk. Inmiddels is het kunstwerk al wel te aanschouwen en trekt al veel publiek.

Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge. Daar zag ze het kunstwerk Skyscraper voor het eerst. Ze was onder de indruk van het ruim elf meter hoge gevaarte en onderzocht de mogelijkheden om het kunstwerk naar Utrecht te halen. Met de hulp van verschillende partners lukte dat.

Vier etages hoog

Skyscraper is een kunstwerk ontworpen door het Amerikaanse bureau StudioKCA, waarmee de makers aandacht willen vragen voor de problemen van de plastic soep in de oceaan. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt Van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep.

Van Rijswick: “De walvis past niet alleen heel goed bij ons onderzoek, het is ook een hele gave manier om mensen bewust te maken van het feit dat er echt wat moet gebeuren op dit gebied. Het kunstwerk is ongeveer zo hoog als een gebouw van vier etages, dus het valt enorm op. Het geheel ziet er vrolijk uit, totdat je goed kijkt en de herkomst van het plastic herkent. De kunstenaar heeft daar heel goed over nagedacht.”

Het kunstwerk lag tot voor kort in Brugge. Utrecht is de tweede bestemming van de Skyscraper. In de zomer reist het geheel door naar Parijs en van daaruit naar vele andere steden in de wereld.

18 Reacties

Reageren
  1. Sjaak

    Net zo min als kunst van PH Eek is gemaakt van sloophout, is deze walvis gemaakt van zwerfafval. Veel teveel dezelfde en onbeschadigde objecten (blauwe manden, grijze emmers). Nepperij dus.

  2. Berk

    Hoe weet je dat Sjaak? Misschien zijn ze wel geverfd?

    Ik vind het een heel grappig ding. Wel goed dat ie er tijdelijk staat want als permanent kunstwerk is het wellicht wat groot op die plek

  3. Herman

    Past wonderlijker goed bij dat rare poortgebouw.
    Helaas verdwijnt dat gebouw niet over een tijdje, die walvis gelukkig wel.

  4. Kok

    @Sjaak, ben ik met jou eens. Dit is elitaire kunst en helemaal niet gemaakt van afval.
    En, zoals men stelt, dat het de mensen tot nadenken zal zetten…..ik heb daar niet te grote verwachtingen van. Het geld wat dit object weer gekost zal hebben hadden ze beter kunnen doneren aan het plasticsoep-vissersproject in de oceaan.

  5. Lysosoompje

    Een berg zwerafval de halve wereld over laten reizen onder het mom van duurzaamheid.. Dan sla je de plank wel goed mis

  6. Henk

    haha, en ik maar denken dat het stalen frame het daadwerkelijke kunstwerk was.

  7. Jan

    Vreemd dat het plastic van Hawai gehaald moest worden. Hebben we zelf geen rotzooi genoeg?

  8. Joep

    Ach gut

    Het napraten is weer begonnen.

    Afval uit de plastic soup komt in de eerste plaats natuurlijk vanuit plekken waar die plastic soup daadwerkelijk actief is en waar er dus ook plastic afval vanuit die soup aanspoelt. Dat is meestal niet Nederland of Europa.

    Er is zoveel plastic afval te vinden dat sorteren op redelijk onbeschadigd en kleur geen enkel probleem is. Het zegt juist meer over ‘de mens’die makkelijk redelijk onbeschadigd, goed beruikbaar spul, weggooit.

    Meteen roepen dat iets nep is, is geijkte rechtse roeptoeterij tegenwoordig. Of alles wat kunst is met oneigenlijke argumenten afzeiken.

    Transport met een vliegtuig en gezeur over niet duurzaam. 1 vluchtje en dan kwaken over niet duurzaam? Denk eens even na over hoeveel vliegtuigen er onnodig iedere dag landen en opstijgen in Nederland alleen al of denk eens na over stedentripjes met vliegtuigjes, die ook met de trein te maken zijn.

  9. Berk

    @Kok. Leg mij eens uit wat hier elitair aan is (en waarom kunst uberhaupt niet elitair mag zijn, maar dat is een andere discussie); het staat op een van de drukste plekken van Nederland in de openbare ruimte. Je kan er gratis naar komen kijken, ook met je uitkering en/of mavo opleiding (of is dat een elitaire opmerking)

  10. Sjaak

    Had dit ding niet op het Berlijnplein neergezet kunnen worden? Daar is toch geen redden meer aan…

  11. Marc

    Ik ben niet rechts, maar mij viel ook direct op dat het “zwerfafval” er wel heel erg fris en ongeschonden uitzag. Wellicht een mix van echt drijfafval aangevuld met wat spulletjes van de lokale “rommelmarkt of Blokker”?
    Noem mij wantrouwig, maar aangezien er tegenwoordig zoveel nep is, krijg ik automatisch die skeptische reflex als iets er te mooi om waar te zijn uitziet.

  12. Erik

    Naar mijn idee kunnen ze dat ding beter in India of Pakistan ofzo neerzetten. Heb je ooit gezien wat de mensen er daar voor een bende van maken? Hier in Nederland heeft dat toch absoluut geen zin aangezien hier zo ongeveer 0% van ons afval in de natuur terecht komt.
    Of ben ik nu aan het discrimineren en snap ik het gewoon niet met mijn mavo opleiding?

  13. WP

    @Erik,
    ik laat elke dag de hond uit, waarbij ik de poep in een zakje doe. Vervolgens pak ik met dat zakje ook altijd nog wat zwerfvuil wat zo uit het raampje van de auto gegooid wordt. Een greep uit het aanbod:
    – red bull blikjes
    – zakken van mc-donalds en kfc, etc…
    – lachgaspatronen
    – koffiebekertjes
    – sigarettenfilters (en dan niet één maar een hele bak)
    – hele zakken met vuilnis!
    etc…

    Maar verder in Nederland gebeurt dat niet hoor…

  14. Joep

    @ ERIK

    Het enige dat je doet met je reactie hier is vooroordelen over mensen die een mavo-opleiding hebben gevolgd bevestigen.

    Ga eens in parkjes, bossen, duinen en langs rivieren zoeken wat je daar allemaal aan verpakkingsshit tegenkomt (in de ‘vrije’ natuur) Om over stedelijke gebieden en langs spoorwegen, wegen en snelwegen nog maar te zwijgen. De reden dat het zogenaamd nogal meevalt in Nederland is, omdat hier toch nog wel massaal wordt opgeruimd. Overigens kom ik bijna overal in Nederland vieze en smerige voorbeelden van zwerfaval in de vrije ruimte tegen, aan de lopende band. Er zijn landen die stukken schoner zijn.

  15. Ton

    Kwam er in Brugge elke morgen langs op weg naar mijn werk en vind het wel jammer dat het er niet meer staat.

    Is op plaatsen bijgeschilderd en volgens mij echt wel zwerfafval.

  16. Fredrik

    @ton jeetje, jij bent wel de grootste vervuiler hier. Iedere dag helemaal naar Brugge rijden voor je werk vanuit Utrecht 🙂

  17. Cas

    Dus omdat we minder plastic in het water willen hebben gaan we een plastic kunstwerk in het waterzetten 🙂

  18. Simon

    Kijk eens wat een gesprek dit kunstwerk teweegbrengt over afval! Of het echt afval is doet helemaal niet ter zake mbt de inhoudelijke kwaliteit. De makers hebben gebruikt gemaakt van associaties mbt zwerfafval en onze prachtige natuur door de materiaalkeuze en de compositie. Dat is de essentie en die komt heel goed over!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).