Plastic walvis in Utrechtse singel trekt veel bekijks | De Utrechtse Internet Courant Plastic walvis in Utrechtse singel trekt veel bekijks | De Utrechtse Internet Courant

Plastic walvis in Utrechtse singel trekt veel bekijks

Plastic walvis in Utrechtse singel trekt veel bekijks
Bron: Universiteit Utrecht - Robert Oosterbroek
In de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg staat een metershoge plastic walvis – gemaakt van vijf ton zwerfval uit de oceaan. De afgelopen week is er druk gebouwd aan het kunstwerk. De onthulling vindt vrijdagavond plaats maar nu trekt het gevaarte al een heleboel bekijks. Het kunstwerk is op initiatief van de Universiteit Utrecht de komende zes maanden te bewonderen.

In de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg staat een metershoge plastic walvis – gemaakt van vijf ton zwerfval uit de oceaan. De afgelopen week is er druk gebouwd aan het kunstwerk. De onthulling vindt vrijdagavond plaats maar nu trekt het gevaarte al een heleboel bekijks. Het kunstwerk is op initiatief van de Universiteit Utrecht de komende zes maanden te bewonderen.

Fietsers stoppen en stappen af, wandelaars pakken hun telefoons en nemen foto’s. De plastic walvis van 11 meter hoog is nu al een bezienswaardigheid. Maar het kunstwerk is niet alleen mooi gebouwd. Skyscraper, zoals het kunstwerk officieel heet, heeft ook een doel. De makers, Studio KCA, willen met het werk aandacht vragen voor de problemen van plastic soep in de oceaan.  Ze verzamelden daarvoor vier maanden lang blauw en wit plastic afval aan de kusten van Hawaii, New York en Zeebrugge.

(Tekst loopt door onder foto)

Bron: Universiteit Utrecht – Robert Oosterbroek

Het is aan de Universiteit Utrecht te danken dat het werk nu in Nederland te zien is. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, was voor een conferentie over duurzaamheid in de Belgische stad Brugge. Daar zag ze het kunstwerk Skyscraper voor het eerst. Ze was onder de indruk van het ruim elf meter hoge gevaarte en onderzocht de mogelijkheden om het kunstwerk naar Utrecht te halen.

Met de hulp van verschillende partners lukte dat. De opbouw van de walvis startte al in december. Toen werd het metalen geraamte in de singel bij TivoliVredenburg geplaatst. De afgelopen dagen zijn bouwers druk geweest met het in elkaar zetten van alle onderdelen van de walvis. Sindsdien is het object een veel besproken onderwerp op de brug bij het water.

(Tekst loopt door onder foto)

Bron: Universiteit Utrecht – Robert Oosterbroek

Onderzoek Universiteit Utrecht

Van Rijswick vertelde eerder al dat ze blij was dat het werk naar Utrecht komt:  “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee.” De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. Zo onderzoekt Van Rijswick hoe ecosystemen kunnen worden beschermd door middel van een brongerichte benadering die voorkomt dat rivieren worden vervuild en oceanen uiteindelijk een plastic soep worden.

(Tekst loopt door onder foto)

Bron: Universiteit Utrecht – Robert Oosterbroek

“De walvis past niet alleen heel goed bij ons onderzoek, het is ook een hele gave manier om mensen bewust te maken van het feit dat er echt wat moet gebeuren op dit gebied. Het kunstwerk is ongeveer zo hoog als een gebouw van vier etages, dus het valt enorm op. Het geheel ziet er vrolijk uit, totdat je goed kijkt en de herkomst van het plastic herkent. De kunstenaar heeft daar heel goed over nagedacht”, aldus Van Rijswick.

Op vrijdagavond is de officiële onthulling van het kunstwerk. Daarna worden er verschillende evenementen en lezingen rondom de walvis georganiseerd. Utrecht is de tweede bestemming van de Skyscraper. In de zomer reist het geheel door naar Parijs en van daaruit naar vele andere steden in de wereld.

Fotoverslag

(Universiteit Utrecht - Robert Oosterbroek)

8 Reacties

Reageren
  1. Peter

    Het past goed bij dat afzichtelijke poortgebouw daarachter, maakt de aanblik zelfs aangenamer. Ik zou het laten staan, maak er maar een permanent kunstwerk van.

  2. jacob

    ze is een mooi beessie

  3. Herman

    Dit is zo lelijk, smakeloos en overbodig dat het precies op de,e plek goed tot zijn recht komt.

    Dit stukje Utrecht kan zo omgedoopt worden tot Berlijnplein 2.0, dat andere plekje in Utrecht waar smakeloos en kitsch ongegeneerd worden getoond.

  4. Inez

    @Herman: Wat zou jij hier dan willen?

  5. Jelle

    Vind t wel een mooi ding. Mag hij blijven?

  6. Herman

    @Inez
    Ik zou graag willen dat alle kitsch wansmaak en dergelijke op een plek in de stad wordt geconcentreerd, Berlijnplein lijkt mij de ideale plaats hiervoor. Daar is al een grote collectie troep heen, en er is nog ruimte voor meer.
    In de stad zou ik graag een sfeervolle en passende inrichting willen, plastic walvissen horen daar zeker niet bij!

  7. Lagard E M ...

    Ik ben de mevr die 11aug 2018 in de Singel
    Is gevallen . Bijzonder vindt ik nu deze mooie walvis te zien , nu ik gerevalideerd ben ,! Goede plek … ik heb er geen nare herinnering aan , had wel 8 RIBBEN GEBROKEN , ben nog niet weer op de plaats zelf geweest ,alleen langs gereden , regio Taxi, nu zie ik elke keer al de trede die ik ben afgerold .. bewusteloos te water geraakt als de dames van ,Het gegeven paard min niet hadden geholpen zou ik u dit niet kunnen schrijven ,Graag wil ik hen bedanken nogmaals persoonlijk ik vindt het een prachtige visch ik heb ooit een naam gedacht voor het mooie station van UTRECHT , DE WALVISCH .. NOG NIET GEHOORD HOE HET WEL HEET ,? MAAR DIT KAN GEEN TOEVAL ZIJN .. HG ELS LAGARD ..

  8. Corinne Zambeek- Van Hasselt

    Heel goed initiatief. We moeten ons bewust worden van het enorme plastic probleem. Een van de slachtoffers van onze plastic is de walvis. Van mij mag de walvis hier permanent blijven staan. Het dier is heel mooi gemaakt en staat op een goede plek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).