Plastic walvis vertrekt nu echt uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Plastic walvis vertrekt nu echt uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Plastic walvis vertrekt nu echt uit Utrecht

Plastic walvis vertrekt nu echt uit Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
De 12 meter hoge plastic walvis vertrekt na dit weekend uit Utrecht. Het kunstwerk wordt afgebroken en gaat naar Singapore.

De 12 meter hoge plastic walvis vertrekt na dit weekend uit Utrecht. Het kunstwerk wordt afgebroken en gaat naar Singapore.

Het spectaculaire kunstwerk werd in januari geplaatst in het water bij TivoliVredenburg. Skyscraper, zoals het kunstwerk officieel heet, zou eigenlijk in juli al vertrekken naar Parijs maar dat ging toen niet door.

Uit verschillende reacties op sociale media blijkt dat veel mensen het vertrek van de walvis met lede ogen aanzien: “Dag lieve walvis. We gaan je missen.” “Nog één keer Skyscraper Utrecht. Het was een genoegen.” “Nog even genieten van de plastic walvis in Utrecht.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Foto’s

De plastic walvis trok de afgelopen maanden veel bekijks. Zo werden foto’s van het kunstwerk massaal gedeeld op sociale media.

Skyscraper is mooi en indrukwekkend én het heeft een doel. De makers, Studio KCA, willen met het werk aandacht vragen voor de problemen van plastic soep in de oceaan.

Het is aan de Universiteit Utrecht te danken dat het werk naar Utrecht is gekomen. Met behulp van verschillende partners haalde de onderwijsinstelling het kunstwerk naar de stad.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik zal wel weer de enige zijn die blij is dat dat spuuglelijke gekunstelde plastic circus-frommelding eindelijk verdwijnt. Het straatbeeld knapt acuut weer op…

 2. Walter

  Oke doei dat rare ding zag er toch al niet uit,doe gewoon!

 3. J

  Ben wel erg benieuwd hoeveel het kunstwerk gekost heeft.

 4. Herman

  Opgeruimd daar netjes, wanstaltig raar ding.

 5. thomasje

  Ik zal hem missen het is echt iets aparts!
  Ook een leuk idee om hem naar Singapore te verhuizen.
  Alleen de milieu belasting voor deze operatie heb ik vraagtekens bij. Is er in Singapore geen plastic in de zee om er zelf eentje van te maken…?

 6. MH te U

  Zonde dat ie weggaat. Was een geweldig kunstwerk op de juiste plaats. De negatieve reacties o.a. hier bevestigen wat we allang over Utrecht weten… dat de stad bevolkt is met meerendeels cultuurbarbaren.

 7. Wspek

  Prachtig kunstwerk. Jammer dat het vertrekt!

 8. Joris Louwes

  Mooi werk. Had wel mogen blijven.

 9. Harry

  Ach, 90% van het plastic in zee komt uit Afrikaanse en Aziatische rivieren.

  Aldaar helpt het misschien iets meer. Mondiale problemen kan je alleen mondiaal oplossen en dan is het logisch bij de grootste vervuiler te beginnen.

 10. isabelle

  Kunnen we er niet eentje laten bijmaken voor Utrecht? Ik vind het een geweldig kunstwerk! Ga die blauwe vis missen!

  Er zal ongetwijfeld genoeg plastic materiaal voor nog een exemplaar…

 11. Katja

  @Isabelle; het is geen vis maar een zoogdier.

 12. Fred

  Dus dat ding moet nu helemaal naar Singapore worden getransporteerd.
  Hoeveel stikstof en CO2 zal daar wel niet bij vrijkomen.
  Is er wel toestemming van de Raad van State ?

 13. Cor

  Jammer dat hij weggaat, ik vond het een tof ding en zoals gezegd: helaas zit er nog meer dan genoeg plastic in de oceanen om overal ter wereld talloze van zulke walvissen te maken.

  @MH te U: realiseer je dat het beeld in de DUIC reacties (in algemene zin) absoluut niet representatief is voor Utrecht. Dat blijkt alleen op deze site al voortdurend uit de resultaten van de polls die regelmatig gehouden worden.

 14. Hetty

  Misschien kan er een kunstwerk, bijvoorbeeld een vis, gemaakt worden van al het afval, dat er in de Utrechtse grachten word gegooid. Walvissen komen daar niet voor, vissen wel .Dan hebben we onze eigen Äfvalvis”, die uit het water springt, vanwege al het afval, dat hem of haar omringt . Maar of we daar dan zo trots op moeten zijn…..Dit kunstwerk laat dan wel zien, wat er zoal allemaal in de Utrechtse grachten verdwijnt.

 15. Harry

  @Hetty
  Als de eis is dat het plasticafval moet zijn uit de Utrechtse Gracht zou het zomaar een paar jaar kunnen duren voordat je voldoende plastic hebt. Of je moet de vis van fietsen maken. Dan is het zo gepiept.

 16. Eckart

  We hebben er lang van kunnen genieten. De afwalvis stond op de meest prominente plaats in Utrecht. Zou de Universiteit Utrecht niet kunnen bemiddelen om hem op termijn voor de stad Utrecht te kopen?

 17. Herman

  @MH te U. gelukkig ben jij er als cutuurpaus en ben je in staat te bedenken waar al die cultuurbarbaren in hun onkunde niet kunnen.

 18. Cor

  @Hetty: Dat kunstwerk bestaat dan voornamelijk uit fietsen 😂

 19. Koel Hoofd

  Opgeruimd staat netjes. Wie let er op dat ze ook echt al het plastic meenemen en niet uit gemak wat onderwater laten liggen?

 20. Hadjememaar

  Ik vond het kunstwerk mooi. Prachtige plek, in het oog springend en tot nadenken stemmend (gezien de reacties hier). Dat die weggaat is misschien jammer, maar het biedt ook de gelegenheid om iets “nieuws” te creëren op die plaats. Iets Utrechts. Harry’s idee om iets te maken van fietswrakken, al dan niet uit de gracht, spreekt mij wel aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).