Vijf grote pleinen in Utrecht extra beveiligd tegen terreuraanslagen | De Utrechtse Internet Courant Vijf grote pleinen in Utrecht extra beveiligd tegen terreuraanslagen | De Utrechtse Internet Courant

Vijf grote pleinen in Utrecht extra beveiligd tegen terreuraanslagen

Vijf grote pleinen in Utrecht extra beveiligd tegen terreuraanslagen
Volle terrassen op de Neude. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
De gemeente Utrecht gaat tijdelijke maatregelen nemen om pleinen in de stad beter te beveiligen tegen een aanslag. Het gaat om het Domplein, Neude, Vredenburg, Jaarbeursplein en het plein voor de Ulu moskee.

De gemeente Utrecht gaat tijdelijke maatregelen nemen om pleinen in de stad beter te beveiligen tegen een aanslag. Het gaat om het Domplein, Neude, Vredenburg, Jaarbeursplein en het plein voor de Ulu moskee.

Burgemeester Jan van Zanen zegt niet immuun te zijn voor wat er in de wereld om ons heen gebeurt. “Nice, Londen, Berlijn: een aanslag met een voertuig is een reëel risico”, schrijft Van Zanen. Daarom neemt de gemeente tijdelijke maatregelen om het risico op een aanslag met een voertuig te verminderen.

Bij een deel van deze maatregelen zal niet direct zichtbaar zijn dat het risico op een aanslag met een voertuig wordt verminderd. Op Vredenburg worden permanente maatregelen genomen, omdat de geplande herinrichting van de openbare ruimte aan de gang is. De rest van de voorzorgsmaatregelen op pleinen worden over twee jaar geëvalueerd. “Deze maatregelen zijn aanvullend op wat we al doen – zichtbaar en onzichtbaar – om de terroristische dreiging te verkleinen.”

Leefbaarheid

Het college zegt dat het risico op een aanslag met een voertuig niet tot nul is te reduceren. “Ook niet als we op alle drukke plekken in de stad maatregelen zouden treffen. Dat willen we ook niet. Leefbaarheid, levendigheid en toegankelijkheid van onze stad staan voorop.”

De pleinen worden beveiligd omdat ze toegankelijk zijn met een voertuig, ze zijn druk met bezoekers en hebben internationale bekendheid. Het college benadrukt dat er momenteel geen concrete dreigingssituatie in Utrecht.

12 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Dus het “Merkellego” was in de aanbieding bij de Action en Utrecht heeft flink ingeslagen? Beter de oorzaak (islam) aanpakken dan dit soort symboolpolitiek.
  Overigens wel ironisch in het kader van de veroordeling van Klepierre enkele maanden geleden.

 2. cas

  Zijn die stadsboulevard soms ook maatregelen die in dit kader zijn genomen?

 3. Pief

  Waarom wordt het stadhuisplein niet meegenomen,,?

 4. C

  Eindelijk, Utrecht wordt wakker!

 5. Can do mentaliteit

  Wat vind je dat de stad Utrecht moet doen tegen de islam, JdV? Grenzen met Houten en Hollandsche Rading dicht? Een muur? Een wet dat een moslim alleen een aanslag mag plegen in zijn eigen gemeente, en alle moslims buiten de gemeentegrens zetten?

  Oplossingen graag, je zit nu gewoon vrijwel onhoorbaar van achteraan mee te roepen vanuit Vak Wilders.

 6. Gregor

  Maar met zo’n fijn breedgedragen links college en dito stemmende burgers in Utrecht, hoeven we toch helemaal niets te vrezen in ons stadsie?!?

 7. Yoshua

  Het probleem wordt niet opgelost met betonblokken.
  Een terrorist kan met een bombakfiets gewoon de pleinen oprijden en de bombakfiets laten ontploffen.
  Uitsluitend voetgangers toelaten en iedere bezoeker scannen op het dragen van bomgordels en wapens, geeft een kleine kans dat er geen aanslag zal plaatsvinden.
  Een net spannen boven de pleinen om bommenwerpdrones tegen te houden is een noodzaak.

 8. Wim Vreeswijk

  Is het niet veel eenvoudiger om het inmiddels zeer gedateerde verdrag van Schengen uit 1985 gewoon op te heffen en gewoon weer grensbewaking in te stellen, zodat iedereen die Nederland naar binnen wil, gewoon even digitaal te scannen. Gewoon doen dus !

 9. Reactionaire rechtse zak.

  “Het gaat om het Domplein, Neude, Vredenburg, Jaarbeursplein en het plein voor de Ulu moskee.”

  Het plein voor de Turkse Diyanet moskee behoeft beveiliging?

  Mijn eerste gedachte: De gemeente heeft geld zat, de politie niets te doen dus kunnen alle hypocriete toeters en bellen van stal.
  “Al dat Merkel-Lego in de stad? Het heeft echt heus niets met islam van doen hoor.”
  (In gedachte zie je het zo’n ambtenaar besmuikt prevelen.)

 10. Wim Vreeswijk

  Reactionaire rechtse [email protected] Als de landelijke grenzen, willens en wetens, wagenwijd toch open blijven staan voor allerlei kwaadwillende aanslagplegers dan moeten we maar wat gaan investeren in de digitale bewaking van onze gemeentegrenzen. Begrotingstechnisch is dat m.i. geen probleem want Utrecht smijt jaarlijks 214,7 miljoen euro over de balk aan 2527, doorgaans zeer onduidelijke, subsidieontvangers, zo bleek uit de Utrechtse voorjaarsnota 2018, dus dat kan best een beetje minder, minder, minder……! En als de lokale belastingen voor de hardwerkende Utrechters substantieel omlaag gaan, halen we in 2022 minstens 10 zetels in de gemeenteraad en word ik wethouder van Financiën.

 11. Yoshua

  @Wim Vreeswijk, Buskruit heb je niet uitgevonden en derde wiel ben je nooit geweest. Maar je vergeet dat de hedendaagse bakfietsterrorist niet van over de grens komt, maar een aanslag gaat plegen met een bakfiets.nl bakfiets.
  Kijk beste Wim, subsidie aanpakken is natuurlijk erg nobel.
  Maar wat volgens mij zie jij ook liever eerst een aanpak van de witteboorden die met hulp van allochtonen miljoenen fraude plegen.
  Je moet toch echt eerst de elite fraudeurs die in de politiek hebben gezeten of nog zitten aanpakken.
  Kost ons miljarden en ze zijn het gevaar voor de democratie.
  Wim jij ziet toch ook liever de frauderende makelaar, de maffiose belastingadviseur levenslang krijgen, dan grenzen sluiten zonder doel.
  eerst de binnenlandse top criminelen aanpakken dat wil jij toch ook, beste Wim.

 12. Reactionaire rechtse zak.

  Wim Vreeswijk 7/7/2018 – 13:36
  ‘En als de lokale belastingen voor de hardwerkende Utrechters substantieel omlaag gaan, halen we in 2022 minstens 10 zetels in de gemeenteraad en word ik wethouder van Financiën.’

  Dream on, mijnheer Vreeswijk.
  Gaat u uw zoete koekjes maar voor iemand anders bakken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).