Plezierjacht komt klem te zitten onder brug bij Tolsteegsingel in Utrecht; brandweer helpt boot weer op weg Plezierjacht komt klem te zitten onder brug bij Tolsteegsingel in Utrecht; brandweer helpt boot weer op weg

Plezierjacht komt klem te zitten onder brug bij Tolsteegsingel in Utrecht; brandweer helpt boot weer op weg

Plezierjacht komt klem te zitten onder brug bij Tolsteegsingel in Utrecht; brandweer helpt boot weer op weg
Een onfortuinlijke kapitein heeft donderdag geprobeerd met zijn plezierjacht onder de brug op de Tolsteegsingel door te varen. Het bootje kwam vast te zitten en had de hulp van brandweerlieden nodig om uit zijn benarde positie bevrijd te worden.

Een onfortuinlijke kapitein heeft donderdag geprobeerd met zijn plezierjacht onder de brug op de Tolsteegsingel door te varen. Het bootje kwam vast te zitten en had de hulp van brandweerlieden nodig om uit zijn benarde positie bevrijd te worden.

Het incident gebeurde donderdag om iets voor 12.30 uur. Het plezierjacht heeft geprobeerd vanaf de singel de Kromme Rijn op te varen, maar de brug waar het Ledig Erf overgaat in de Tolsteegsingel gooide roet in het eten.

Brandweerlieden zijn ter plaatse gekomen om de boot weer op weg te helpen. Volgens een woordvoerder lukte dat vrij gemakkelijk. Door het gewicht van de brandweerlieden en de bemanning van de boot op een bepaalde manier te verdelen, kwam de boot wat dieper in het water te liggen. Het vaartuig kwam daardoor weer los en kon zijn weg vervolgen.

20 Reacties

Reageren
 1. dj

  Die charter-/verhuurjachten hebben helemaal niets te zoeken in de historische binnenstad. Vaak met schippers met te weinig ervaring en te forse schepen; beide in combinatie is al helemaal gedonder.

  Vanaf elke lente tot einde zomer is het weer scheer en inslag met geschraapte monumentale bruggen, aanvaringen en getier vanaf de kant.

  Er moet eens een lobby starten vanuit de gemeente bij Rijkswaterstaat om te weren.

 2. w

  lachen gieren brullen als je eenmaal op een plezierjacht stapt he?

 3. Jac

  Een vaarbewijs verplicht stellen zou veelgeroemde op t water voorkomen

 4. Chris en An

  Wij genieten elke zomer weer van alle gestuntel van patjepeeers met veel te grote huurboten in de weerdsluis. Heerlijk, ijsje erbij, altijd gezellig.

 5. Rob H.

  Wilden ze de Kromme Rijn opvaren, waar je helemaal niet mag komen, met zo’n boot?

 6. JdV

  In principe kan iemand met een boor en wat tijd door middel van een paar gaatjes dit probleem eenvoudig oplossen

 7. Tim

  Altijd hilarisch met die huurboten, die mensen hebben vaak totaal geen idee wat ze doen. Weet deze arme stakker dan niet dat je met zo’n boot sowieso de Kromme Rijn niet op kan? Of was hij de weg kwijt en had hij gewoon de Vaartsche Rijn op gewild?

 8. Mark

  Op de terugweg ligt dezelfde brug er nog. De brandweer dan weer even bellen?

 9. Johan van Veen

  Nee, redactie, de brug gooide geen roet in het eten. Die ligt daar gewoon te liggen en is even hoog als altijd. Het is de schuld van de schipper die niet weet hoe hoog zijn boot ligt. Dat heb je ervan als je een te grote broek aantrekt.

 10. Scherpschutter

  Ja, hilarisch! Doet een beetje denken aan dat bekende Utrechtse filmpje van een kerel die zijn vrouw heel even de boot liet besturen op de Oude Gracht, waar ze erin slaagt om in een minuut 4x tegen dezelfde brug te knallen..LOL

  Maar een beetje bizar is het wel natuurlijk. Je moet tegenwoordig in rubberentegel-Nederland praktijkexamens doen om een bloody brommer te mogen besturen, maar zonder enige ervaring het water op met een jacht van 25 meter? Geen enkel probleem mijnheertje! Even uw vaarbewijs 1 halen en u kunt direct het water op….Aangezien eigen verantwoordelijkheid totaal is afgeleerd in dit collectivistische land, is er ook vrijwel niemand die uitzichzelf even wat lesjes neemt.

  Het is echt een klein wonder dat er zo weinig ongelukken op het water gebeuren met al dat gestuntel.

 11. Paul

  ‘zijn weg vervolgen’?? snap er net als anderen hierboven niets van. De volgende brug 100m verder is net zo laag en anders die onder waterlinieweg wel.
  En uiteraard niets te zoeken op de Kromme rijn zoals al vastgesteld

 12. Hans

  @ Scherpschutter

  ‘ Je moet tegenwoordig in rubberentegel-Nederland praktijkexamens doen om een bloody brommer te mogen besturen, maar zonder enige ervaring het water op met een jacht van 25 meter? Geen enkel probleem mijnheertje! Even uw vaarbewijs 1 halen en u kunt direct het water op….’

  Een onversneden pleidooi voor overheidsingrijpen d.m.v. wetgeving:
  het vaarbewijs verplichten!

  Een verstandig standpunt ditmaal van onze man uit het waterrijke noorden! 🤪

 13. Martin

  Er staat nergens dat “de weg vervolgen” verder gaan naar de Kromme Rijn was. Ik neem aan dat ze hun weg vervolgd hebben via een andere route.

 14. Klaasjan

  @dj
  Schering en inslag, termen uit de weverij.

 15. Pee

  Een vaarbewijs kan je halen zonder dat je ooit op een boot bent geweest.
  Bij een rijbewijs moet je er toch ook niet aan denken dat je het rijbewijs kunt halen zonder ooit in een auto te hebben gezeten.?

 16. Binnenstadbewoner

  Vaarbewijs had niks uitgehaald. Dat is idd alleen theorie.

  Ik heb hier weleens zo’n huurboot onderdoor zien gaan. Het kan zijn dat het waterpeil hoger staat dan normaal door veel regen. Maar ja geen excuus natuurlijk.

  Hij zal wel wat borg kwijt zijn.

 17. F. Renes

  De vaartscherijn brug is op de waterkaart 3.30 hoog en daar moeten zij onderdoor gekomen zijn aangezien de rode brug nog steeds gestremd is en er geen ander route is om de stad in te komen.
  De tolsteegbrug zou 3.60 hoog moeten zijn volgens de waterkaart dus…..

 18. Derk van Dorth

  Dat is wonderbaarlijk: een brug die roet in het eten gooide? Maar goed, de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

 19. Scherpschutter

  @Binnenstadbewoner

  U heegt duidelijk geen vaarbewijs. Inderdeel van de theorie is het kunnen berekenen van doorvaarhoogtes. Daarmee wil ik niet zeggen dat het geholpen zou hebben, maar wel dat het geholpen zou kunnen hebben, want dat is best een nuttige vaardigheid.

 20. Binnenstadbewoner

  @ SS u bent duidelijk geen watersporter en heeft hier geen enkele affiniteit mee..

  Nog meer dan met autorijden heb je op het water te maken met theorie en praktijk. Theorie is als het gaat om doorvaarthoogtes alles goed op papier kunnen uitrekenen. De materie begrijpen en onder de knie hebben. Heel nuttig en bovenal zeer interessant.

  In de praktijk heb je met meer variabelen te maken en kun je niet als je voor een brug / krappe situatie niet even gaan uitrekenen hoe het het zit. Soms komt de praktijk niet overeen met de theorie. Dan komt het bij een krappe doorvaarthoogte aan op ervaring, goed kunnen inschatten en om voorzichtigheid in acht nemen. Schade voorkomen. Bij twijfel niet proberen en doorvaren, maar teruggaan. Dat heet goed zeemanschap en daar ontbrak het hier aan.

  Verder was opvallend dat het het waterpeil van singels en Oude gracht in de afgelopen paar weken wat hoger was dan normaal. Dat kan ook meegespeeld hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).