Podcast - Rens: over de bitterzoete route door Lombok en veganistische rendang | De Utrechtse Internet Courant Podcast - Rens: over de bitterzoete route door Lombok en veganistische rendang | De Utrechtse Internet Courant

Podcast – Rens: over de bitterzoete route door Lombok en veganistische rendang

Podcast – Rens: over de bitterzoete route door Lombok en veganistische rendang
In de DUIC-podcast ‘Santemukraon Lombok’ vraagt Jetske haar buurtgenoten het schort van het lijf. De hele santemukraon, oftewel plat Utregs voor ‘alles tegelijk’ is bij uitstek van toepassing op de wijk Lombok. Het mag dan soms ogen als een rommeltje, maar achter de voordeur gaan de mooiste verhalen en lekkerste recepten schuil.

In de DUIC-podcast ‘Santemukraon Lombok’ vraagt Jetske haar buurtgenoten het schort van het lijf. De hele santemukraon, oftewel plat Utregs voor ‘alles tegelijk’ is bij uitstek van toepassing op de wijk Lombok. Het mag dan soms ogen als een rommeltje, maar achter de voordeur gaan de mooiste verhalen en lekkerste recepten schuil.

Rens – aflevering 3

Rens woont zelf niet in Lombok, maar hij is er wel veel te vinden. Hij is namelijk één van de bedenkers van de Bitterzoete route door Lombok. Het is zijn missie om de verhalen achter de koloniale straatnamen in de wijk te vertellen. Dankzij Rens loopt menigeen met een ander gevoel door de JP Coenstraat. Iets wat niet moeilijk voor te stellen is, als je hoort wat JP Coen allemaal op zijn kerfstok heeft.

Liester hier de podcast via Spotify. Abonneer je op de podcast via Spotify of via Apple Podcast of beluister de afleveringen hier op de site. Gemaakt door Jetske Lys Tjeerdsma. Hier kan je aflevering 1 en hier aflevering 2 terugluisteren.

Recept – Vegan rendang met spitskool en paddenstoelen

3 sjalotten
2 tenen knoflook
Een duim verse gember
1 eetlepel sambal oelek
75 gram gezouten cashewnoten
2 theelepels kurkuma
½ theelepel gemalen komijn
1 theelepel koriander
2 eetlepels neutrale olie
400 ml kokosmelk
50 gram kokoscream
2 groentebouillontabletten
2 stengels sereh
1 limoen
1 spitskool
400 gram paddenstoelen (mix van kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitake)
(Pandan)rijst voor 4 personen

Benodigdheden:

Wokpan
Vijzel (keukenmachine mag ook)

  1. Pel de sjalotjes en tenen knoflook en schil de gember. Stamp de sjalotjes, knoflook en gember fijn in de vijzel. Voeg de sambal, kurkuma, komijn en koriander toe. Stamp en maal dit tot een gladde boemboe. Als laatste de cashewnoten handje voor handje er bij en stamp deze ook fijn.
  2. Doe de neutrale olie in een hete wokpan en bak je eigen gemaakte boemboe op laag vuur. Voeg eerst de kokoscream toe en daarna de kokosmelk. Snijd de stengels sereh een paar keer in de lengte en sla met de vlakke kant van je mes op de stengels sereh. Leg ze in de saus. Rasp de groene schil van de limoen boven de saus. Brokkel de groentebouillonblokjes boven de saus. Laat de saus een half uur zachtjes koken zonder deksel. Roer regelmatig.
  3. Ondertussen kan je dan de spitskool snijden in kwarten. Let er op dat je de harde kern er uit haalt. Snijd de kastanjechampignons en scheur de oesterzwammen en shiitake.
  4. Kook de rijst volgens de uitleg op de verpakking.
  5. Verhit weer neutrale olie in een pan een wok de spitskool en paddenstoelen kort.
  6. Haal de stengels sereh uit de saus en voeg de gewokte kool en paddenstoelen toe. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes koken.
  7. Serveer je vegan rendangsaus met rijst en partjes limoen. Eventueel nog gebakken uitjes of seroendeng toevoegen!

Eet smakelijk!

 

1 Reactie

Reageren
  1. Indo

    dit lijkt in de verste verte niet op rendang, dit komt (met de nodige fantasie) eerder in de buurt van een sayur lodeh!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).