Polders Rijnenburg en Reijerscop 20 jaar energielandschap met 8 windmolens | De Utrechtse Internet Courant Polders Rijnenburg en Reijerscop 20 jaar energielandschap met 8 windmolens | De Utrechtse Internet Courant

Polders Rijnenburg en Reijerscop 20 jaar energielandschap met 8 windmolens

Polders Rijnenburg en Reijerscop 20 jaar energielandschap met 8 windmolens
Polder Rijnenburg
In de polders Rijnenburg en Reijerscop is ruimte voor minimaal 20 jaar een energielandschap met maximaal 8 windmolens en ongeveer 230 hectare aan zonnevelden. De gemeente Utrecht heeft een definitief voorstel gemaakt om duurzame energie op te wekken in het gebied. Het energielandschap kan op z’n vroegst in 2022 klaar zijn.

In de polders Rijnenburg en Reijerscop is ruimte voor minimaal 20 jaar een energielandschap met maximaal 8 windmolens en ongeveer 230 hectare aan zonnevelden. De gemeente Utrecht heeft een definitief voorstel gemaakt om duurzame energie op te wekken in het gebied. Het energielandschap kan op z’n vroegst in 2022 klaar zijn.

De gemeente heeft het definitieve plan gepresenteerd waardoor er maximaal 8 grote windmolens en 230 ha zonnevelden in poldergebied Rijnenburg en Reijerscop kunnen worden gebouwd. Hiermee kan voor 82.500 huishoudens elektriciteit worden opgewekt; ongeveer 20 procent van de huidige Utrechtse vraag naar elektriciteit.

Voor windmolens is ruimte in het noorden van Rijnenburg en Reijerscop en voor zonnevelden in het noorden en oosten van Rijnenburg. In het middengebied van Rijnenburg komen echter geen windmolens in tegenstelling tot het eerdere voorstel.

Verschillen

Voor afgelopen zomer werd er een conceptvoorstel aan de gemeenteraad en buurgemeenten voorgelegd. Er zijn twee belangrijke zaken gewijzigd ten opzichte van dat plan. Het gebied voor windmolens is verkleind en de duur van het landschap is verlengd.

Er komen alleen nog windmolens in het noordelijke deel van Rijnenburg en Reijerscop en niet meer in het middengebied van Rijnenburg. In de buurt van knooppunt Oudenrijn is wel een windmolen voorzien. Dit zou passen binnen de gehanteerde regels voor afstanden tot infrastructuur en ligt ook op meer dan 800 meter van woonwijken in Nieuwegein en Utrecht.

Termijn

Bovendien blijft het landschap langer als energiegebied ingericht. Energieproducenten hebben bij de gemeente aangegeven te moeten rekenen met een periode van minimaal 20 jaar in plaats van 15 omdat de subsidievoorwaarden van het Rijk zijn veranderd.

Beleggers, ontwikkelaars en corporaties riepen de gemeente eerder op om de polder Rijnenburg te gebruiken om woningbouw te ontwikkelen. Door de windmolens uit het middengebied te halen wordt dit mogelijk gemaakt.

Het besluit over woningbouw wordt echter in de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU) besloten. In de huidige RSU die geldt tot 2030 kiest Utrecht voor binnenstedelijk bouwen en wordt dus in ieder geval voorlopig niet uitgebreid in de polder.

Voorzieningen

Het middengebied kan ook worden gebruikt voor andere ontwikkelingen van het gebied. Naast energieproductie of woningbouw kan daar ook groen, werklocaties, maatschappelijke voorzieningen of sport komen.

Ook de Utrechtse roeiverenigingen zagen een mooie kans in Rijnenburg voor roeiwater. De gemeente stelt dat uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van roeiwater financieel niet haalbaar is in het tijdelijke energielandschap. Bij de besluitvorming over de toekomstige inrichting van Rijnenburg wordt hierover een nieuwe afweging gemaakt. Daarom blijft nu wel een reservering voor roeiwater in het voorstel staan.

2022

De gemeenteraad gaat nu besluiten over het voorstel van het college. Initiatiefnemers krijgen daarna 3 maanden de tijd om plannen in te dienen. Die plannen moeten aan strenge eisen voldoen om overlast van geluid en slagschaduw van windmolens zoveel mogelijk te beperken.

Naast de minimumafstand tot de woonwijken moeten de molens zo stil mogelijk worden en moeten bewoners van de polder kunnen aangeven wanneer er sprake is van hinderlijke slagschaduw. Verder worden energiebedrijven verplicht om bewoners en omwonenden mee te laten profiteren van de opbrengst, bijvoorbeeld door zelf te kunnen investeren in windmolens en zonnevelden.

Kaartje met zoekgebieden voor zonnevelden en windmolens. Beeld: gemeente Utrecht

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
  1. Joris

    Zonde hoe het landschap verpest gaat worden door zonneparken en windmolens. Er zijn nog zoveel daken die leeg liggen.

    Energietransitie is hard nodig, maar is kernenergie dan geen beter alternatief?

  2. Sander

    Eindelijk. Laat maar komen die windmolens en zonnepanelen. Hadden er rustig meer mogen zijn, maar we doen het er mee.

  3. Herman

    Belachelijk plan!
    De schaarse groene ruimte volgooien met zonnepanelen en windmolens.
    Als nu ieder dan van huizen, scholen, loodsen, kantoren e,d. voorzien worden van zonnepanelen dan kunnen we groen onaangetast groen laten.

  4. Simon

    Joris en Herman, het is en – niet of. Wind en zon kunnen elkaar aanvullen. Je kan dus niet het een door het ander vervangen. De gemeente heeft de ambitie om ook een groot deel van de daken te voorzien van zonnepanelen.

  5. Fred

    Met de hoge woningnood kan dit gebied veel beter gebruikt worden voor woningen, en dus per direct, en niet vanaf 2030.
    Dit is prima te combineren met zonnepanelen, maar niet met grote windmolens.
    Die windmolens moet je ook helemaal niet in stedelijk gebied neerzetten, maar bijvoorbeeld op zee, daar is ook veel meer wind en dus een hogere energieopbrengst.
    Zonnepanelen geven ook geen overlast, die windmolens wel.
    Een gemiste kans dus, slecht plan.

  6. HArry

    Je zal maar D666 of GL gestemd hebben er hier niet mee eens zijn. Dikke pech.

    Bijzonder weer hoe het milieu/natuur/vogels naar de knoppen wordt gebracht door het plaatsen van door ons gesubsidieerde, inefficiënte, laag energetische, wiebelstroom oplossingen.

    De energietransitie is slecht voor de mens en milieu!

  7. Marc

    Ik vind het toch een beetje gek. De kostbare ruimte direct rondom Utrecht tijdens een wooncrisis volgooien met molens en panelen. Waarom is hier geen landelijke coördinatie die bepaalt waar energieparken komen en waar er huizen gebouwd gaan worden.
    Waarom niet in noordelijke Flevoland waar er minder woningdruk is en je ook geen waardevol recreatie/historisch landschap aantast?
    Vroeger regelde het ministerie van VROM dit soort zaken zodat landelijk bepaald werd waar VINEX wijken en groeikernen kwamen. Zoiets zou je nu ook moeten doen, anders wordt ons land een soort versnipperd Vlaanderen. Maar dan met her en der plukjes energielandschap ipv Vlaamse lintbebouwing.

  8. Monique

    Wat een absurd plan om dit landschap te vervuilen met windmolens en zonnepanelen. Groen links is niet goed bezig in Utrecht.

  9. Massegast

    8 grote windmolens. Maar hoe hoog ze gaan worden? Dat wordt wijselijk verzwegen. Maakt u zich maar klaar voor een schrikreactie. Met groet, uw usual suspect.

  10. Fred

    @ Massegast

    Hoogte is 220 meter.
    Dat is het eigenaardige aan Utrecht, erg moeilijk doen met die hoogtelimiet vanwege de domtoren, waardoor we met allemaal erg brede en lompe torens zitten opgescheept van 90 meter dicht op elkaar.
    maar wel windmolens plaatsen van meer dan 200 meter.
    Hoe leg je dat uit….
    Nogmaals, die windmolens hoor je op zee te plaatsen, of in het Ijsselmeer.

  11. Massegast

    @Fred — Bedankt voor je info. Persoonlijk had ik ze op 180m (1.5 x De Dom) geschat, maar er komt nog eens 40m bij…. En dat x 8. De bedrijven (Papendorp, Strijkviertel) aan de overkant van de snelweg zullen er ook niet blij mee zijn, denk ik. Mensen die daar werken worden de hele dag door de ‘garden’ geklutst en komen volslagen diabolisch thuis!

  12. Scherpschutter

    Het zou HET ideale gebied zijn geweest voor de bouw van gigantische (sobere) sociale huurflats. Op een gebied van 2,3km2 had je zo tienduizenden subsidiehutjes kunnen neerzetten. Alle bestaande sociale huurwoningen uitfaseren en de markt op. Woningprobleem een aardig stukje opgelost in no time.

    En wat doen ze ermee? Ecologisch hobby’en op een ongekende schaal waarmee werkelijk niet 1(!) concreet probleem opgelost wordt. Niet 1…Niet op klimaatgebied. Niet op milieugebied. Nada. Je kunt het geld net zo goed door de plee spoelen.

    Tijd dat de minister ingrijpt. Dit gaat niet langer zo. Genoeg is genoeg. Ingrijpen in die groene dwaasheid.

  13. JdV

    Wat zeuren al die deugers hier nou. Allemaal d66 en gl-stemmers die in een keer nimby worden. Typisch gevalletje do what i say, dont do what i do.
    De meerderheid van Utrecht wil super graag een groene wereld, daar horen opofferingen bij. Niet zo zeuren nou in een keer dus.

  14. Utrechter

    Totaal belachelijk en exemplarisch voor het amateurisme in het Utrechtse bestuur en raad. Er zijn genoeg onbenutte daken en daarbij: waarom niet eerst woningen bouwen en daar bovenop de zonnepanelen? Die 220m hoge windmolens zijn rendabeler op zee en voor wie het gemist heeft: er is iets als een Europese elektriciteitsmarkt waardoor het niet uitmaakt of je de molens binnen de gemeentegrenzen plaatst of niet. Maar wellicht is het slechts onderhandelingstactiek om meer geld van Den Haag te krijgen, waar ze faliekant tegen die plan zijn.

  15. Fred

    Voor mij is dit gemeentebesluit reden om NOOIT meer op GL of D66 te stemmen. Hoe verzin je het om in tijden van woningnood zo’n groot potentieel te bebouwen gebied vol te plempen met windmolens? Hoe wereldvreemd ben je dan? GL lijkt hiermee een principestrijd aan te willen met partijen die wel huizen willen bouwen.

  16. blm

    Prima windmolens, maar die zonnepanelen…. leg die toch op al die platte overheidsdaken en kantoren… daar is plek zat en ziet niemand ze… zonde van het groen. Maak er een mooi park van… wat bomen erin voor opname CO2 met windmolens. (kunnen biocentrales weer sluiten).

  17. Fred

    In Beieren hebben ze de bekende 10H regel, die voorschrijf dat elke windmolen minstens 10 maal de hoogte van de windmolen als afstand tot bestaande bebouwing moet aanhouden.
    Concreet betekent dat bij een minimale afstand van 800 meter tot de bebouwing de molens bij toepassing van die regel hier niet hoger dan 80 meter zouden mogen zijn. Met navenat kleinere wieken, waardoor er minder vogels zich doodvliegen tegen die molens.

  18. Arjan Verhoeven

    Helemaal eens met Marc. We hebben HUIZEN nodig op plaatsen waar mensen willen wonen.

    Een windmolen maakt het niet zoveel uit of hij op zee, in een polder of bij de Eemshaven staat, behalve dat het daar waarschijnlijk meer waait. Die hoeft niet dicht bij zijn werk, zijn sociale omgeving of zijn school te staan.

    Als je de reele grondprijs zou berekenen, namelijk wat bouwkavels zouden opleveren, wordt dit ongetwijfeld de duurste stroom van Nederland.

  19. Leen

    De windmolens worden 140 meter hoog. Nu heb ik niets tegen het milieu en hoogbouw. Maar het is bijzonder hypocriet om een hoogbouw limiet te hebben en dan bijna 8 Belle van Zuylen windmolens onder de rook van Utrecht te plaatsen. Er zijn zo enorm veel plate daken in de stad waar zonnepanelen op kunnen. Stimuleer of verplicht dat laatste dan. De keuze om in de bestaande stad te verdichten is een heel goed plan, maar verdicht deze dan ook met zonnepanelen.

  20. Peter

    Treurig besluit.

    Dit is exemplarisch voor links-ideologisch hobbyisme in plaats van rationele en pragmatische keuzes om ons voor te bereiden op toekomst.

    Zonnepanelen op daken i.p.v. op schaars groen, deel groen opofferen voor woningbouw en volatiele energiebronnen als zon en wind suppleren met stabiele bronnen als kernenergie.
    Wind inzetten waar mogelijk en beperkter vanwege ontsierend karakter, overlast (oa slagschaduw) en afhankelijkheid van subsidies om eea rendabel te krijgen.

  21. Jeroen

    Moeten we nu echt alles volbouwen? Laat ook gewoon eens wat ruimte. De Randstad is al te vol en te druk. Je kan niet verwachten dat je op zo’n plek nog eens ruimte op voor een “energielandschap” (eufemisme voor lelijke zonnecollectoren en landschapverpestende windmolens) en nog meer woningen hebt. Het verkeer staat nu al elke dag grondig vast.

  22. HArry

    Als je nou echt minder CO2 wilt uitstoten zet er dan alsjeblieft een moderne kernenergiecentrale neer! Kunnen we gelijk alle windmolens in de provincie opdoeken, hoeven er geen miljoenen aan het energienet verspijkerd te worden en behouden we duizenden beschermde vogels en miljoenen uitstervende insecten.

    Dus ben je voor het milieu en de mens dan ben je voor kernenergie.

  23. Paul

    Helemaal mee eens Harry!
    Onbegrijpelijk dat al die groene mensen voor windmolens zijn terwijl het de doodsteek is voor heel veel vogels in de directe omgeving.
    Om nog maar te zwijgen over hoe lelijk windmolens zijn en extreem inefficiënt.
    Kernenergie is onze enige optie om echt groene energie te krijgen in Nederland.

  24. Scherpschutter

    @Paul

    Maar dan wel de juiste vorm van kernenergie! En dat is de huidige niet. Kernfusie. Dat is de toekomst. Dit is de vorm van energie opwekking die de aarde tot in lengte van jaren vrijwel oneindig zal voeden. Met als grootste extra voordeel: geen nucleair afval! Nou ja, echt een fractie van een fractie van het huidige en bovendien met een halveringstijd die de huidige 240.000 jaar tot een lachtertje degradeert. Bijvoordeel: nul uitstoot.

    Extra voordeel: we kunnen zelfs de huidige radioactieve afvalberg zo deze reactoren in schuiven en het komt er ook ‘schoon’ uit, tezamen met een enorme resthoeveelheid energie die nog uit deze brandstof gehaald kan worden. Eindelijk een werkelijke oplossing voor dit groeiende probleem.

    Deze technologie is binnen 20 jaar volledig operationeel en op de markt. Tot die tijd hele natuurgebieden verwoesten en volzetten met spreekwoordelijke middeleeuwse energieopwekkingtechnologie als zonnepanelen en windmolens (energieefficiency jaar 1900) met letterlijk 0 rendement of winst op zowel klimaat- als mikieugebied, honderden miljarden weggooien, hele steden immobiliseren en het kleine beetje uitstoot dat wij mensen doen kapotbelasten (de economie verwoesten) grenst aan totale krankzinnigheid. Als het die grens al niet ver over gaat…

    Het devies is: helemaal niets doen de komende 20 jaar, lekker genieten van het leven om de kwaliteit van leven dan te zien exploderen op aarde door kernfusie. Het wordt een sensationeel schouwspel! Wij mensen zijn het leven op aarde bijna meester. Bijna zijn wij de nieuwe Goden die sterren op aarde doen ontstaan om de energie in te zetten voor ieder doel dat we maar kunnen verzinnen.

    Ja. En dan heb je een groepje waanzinnigen die nu een uiterste poging doet om de mensheid terug in het jaar paard en trekschuit te krijgen, recht een communistische samenleving in met de Staat als ultiem verdeler van de belangrijkste levenskracht op aarde: energie. Ze zullen hopeloos falen. Zoals communisten altijd falen. Ze leren het maar niet…

  25. Gerard

    Absurt,Gewoon woningen bouwen met zonnepanelen.we laan ons gewoon regeren door een stel gesjeesde studenten van GL

  26. Koel Hoofd

    Energietransitie is zakken vullen voor de groene moraal elite over de ruggen van de samenleving. Doodzonde om dat gebied op te offeren voor energie inefficiente oplossingen waar geen rationeel denkend mens het nut van inziet maar wel de nadelen van ziet aankomen.

    De overheid heeft wettelijke zorgplicht voor haar bevolking, dat betekend huizen bouwen want er is woningnood en mensen worden dakloos (straks ook door de energietransitie). Woningbouw ondergeschikt maken aan linkse drogredenties en emotiepolitiek is letterlijk de plicht verzaken.

  27. HArry

    Mijn steun voor de tegenstanders van deze windmolens. Wellicht dat deze mensen nog wat kennis kunnen inwinnen bij de verguisde Drentse tegenstanders. Ook in Duitsland is de weerstand tegen deze megalomane vogelhakselaars explosief aan het toenemen. Gevolg is een enorme terugval van de plaatsing van windmolens en is de eerste windmolenfabriek failliet gegaan.

    Tegensttanders van welke kleur ook verenigd u en stop de bouw van deze moordmachines!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).