Politici reageren op excuses voor slavernijverleden: ‘Historisch moment’ Politici reageren op excuses voor slavernijverleden: ‘Historisch moment’

Politici reageren op excuses voor slavernijverleden: ‘Historisch moment’

Politici reageren op excuses voor slavernijverleden: ‘Historisch moment’
Het excuses werd woensdagochtend in de Janskerk aangeboden.
Verschillende Utrechtse politici hebben gereageerd op het excuses dat de burgemeester woensdagochtend aanbod voor het slavernijverleden van de stad. Sommigen juichen dit gebaar van Dijksma van harte toe, terwijl anderen minder enthousiast zijn.

Verschillende Utrechtse politici hebben gereageerd op het excuses dat de burgemeester woensdagochtend aanbod voor het slavernijverleden van de stad. Sommigen juichen dit gebaar van Dijksma van harte toe, terwijl anderen minder enthousiast zijn.

Vorig jaar presenteerde de gemeente een onderzoek waaruit bleek dat onder meer het stadsbestuur en Utrechtse instanties een rol hebben gespeeld in de slavernij. Woensdagochtend heeft burgemeester Dijksma in de Janskerk excuses aangeboden voor deze rol.

Trots

Mahmut Sungur van DENK zegt ‘trots’ te zijn aan het roer te hebben gestaan van het onderzoek en de excuses die zijn uitgesproken. “Dit is een prachtig moment om de pijn en het leed van nakomelingen van tot slaafgemaakten te verzachten. Wat ons betreft ook een begin van een periode waarin we het slavernijverleden een gezicht kunnen geven in onze stad op een manier die bij Utrecht past.”

Stadsbelang Utrecht kijkt hier echter anders naar. De partij van Cees Bos laat via Twitter het volgende weten: “Utrecht had geen enkele zetel in een compagnie, noch eigendom van enig bedrijf welke zich bezighield met de handel in slaven of het inzetten van slaven op plantages.”

Historisch moment

Rick van der Zweth, lijsttrekker van de PvdA, spreekt van een historisch moment voor de stad. “Burgemeester Sharon Dijksma maakt excuses voor het slavernijverleden. Een groot onrecht waar excuses voor op zijn plaats zijn.” De PvdA zegt verder: “Slavernij is een groot onrecht waar Utrecht een rol in heeft gehad. Daarom is het goed dat we vandaag als stad excuses maken.”

Ook PVV-leider Geert Wilders heeft gereageerd op het nieuws. “Excuses voor deze excuses aanbiedende linkse woke sukkels”, aldus het Tweede Kamerlid. De Utrechtse fractie van de PVV heeft niet gereageerd, maar de partij heeft wel de tweet van Wilders opnieuw gedeeld.

Monument

Melody Deldjou Fard van GroenLinks noemt het slavernijverleden een pijnlijke en confronterende bladzijde uit onze geschiedenis. “De effecten zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. Als Utrechter ben ik trots dat onze stad vandaag haar verantwoordelijkheid neemt en een excuses aanbiedt voor wat er in die tijd is gebeurd en is nagelaten.”

Daarnaast zegt Deldjou Fard trots te zijn dat er in Utrecht een monument komt voor de afschaffing van de slavernij. “Zulke symbolen zijn belangrijk om onze gezamenlijke geschiedenis en de pijn die daar nog altijd door wordt veroorzaakt te erkennen. Hiermee zeggen we tegen elkaar: ik zie je pijn, ik deel je pijn.”

Tot slot reageren D66-lijsttrekker Maarten Koning en Venita Dada-Anthonj, kandidaat-raadslid D66, in de video hieronder op het excuses van de burgemeester.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Zoals Stadsbelang al zegt, welke rol dan??? Het zijn voornamelijk lege woorden van de politici die slavenhandel en Utrecht aan elkaar koppelen. Maar goed, plasje gepleegd, het politieke correcte is gebeurd door de usual suspects, en nu door om de stad verder vorm te geven.

 2. JM

  Nu doorpakken. Als slavernij je werkelijk aan het hart gaat zul je iets moeten doen aan de huidige slavernij. Dus geen goedkope producten toestaan die door moderne slavernij in Oost-Azië of elders zijn geproduceerd. Geen zaken doen met de Verenigde Emiraten omdat slavernij daar nog gangbaar is. Qatar zet slaven in om het land op te bouwen. Niet naar het Wereldkampioenschap voetbal gaan. En in eigen land de lonen van de allerlaagst betaalden fors omhoog. Dan zijn de excuses geloofwaardig.

 3. Scherpschutter

  Ik voel me het meeste thuis bij de reactie van de PVV en kan nauwelijks geloven dat ik ik dit uit mijn toetsenbord geperst krijg.

  Dat postmodernisme…Pff.

 4. Tom de laat

  Er word de hele tijd gesproken over “de stad” bied excuus aan. Hier is helemaal geen sprake van. Er word namens de gemeente Utrecht excuus aangeboden. De bewoners van die stad zijn het hier volgens onderzoek niet mee eens. Percentages verschillen tussen de 79 en 92 procent maar in ieder geval een ruime meerderheid kan zich niet vinden in het excuus dat de gemeente heeft gemaakt. Dat dit dan onderdeel is van partij programma’s van een partij waar veel op is gestemd in Utrecht doet daar niks aan af. De meeste mensen identificeren zich niet met ieder puntje van zijn of haar partij. Leuk voor de Buhne, nu weer verder

 5. Fred

  Waarom wordt er niet specifiek aangegeven over welke slavernij het gaat?

 6. Utrechter2

  @JM: eens: excuses aanbieden voor slavernij van vroegah is zo makkelijk: je kunt je daarbij profileren en goedkoop scoren. Ik ga het mensen niet opdringen maar niet naar het WK-kijken terwijl je WEL voetba-liefhebber bent is veel moeilijker dan wat Dijksma heeft gedaan. Voor die mensen heb ik dus meer respect. Die nemen slavernij NU serieus, en niet pas over 200 jaar.

 7. Realist

  Zonder enige disclaimer vooraf, volledig eens met de PVV.

 8. pieter

  die eeuwige excuses van politici,het wordt verkizingstijd en dat klinkt leuk vinden ze.
  waarom toch altijd dat gegraaf in een van lange tijd geleden gebeurde gebeurtenissen.
  Een andere tijd en andere moraal,je kunt niet blijven sorry zeggen,de huidige generatie heeft part nog schuld,maar ach in DenGHaag doen ze niet anders!!

 9. W

  Jerry Goossens heeft vanmorgen een mooie rake column in het AD, pagina 2, over dit onderwerp geschreven!

 10. Louis

  Ik heb al vaker gereageerd, maar als je kritiek hebt op bepaalde zaken en dat vooral in een Links geregeerde stad als Utrecht dan kom je nooit door de censuur.
  Ik vind die hele poppenkast rond de slavernij volslagen onzin. Besteed je aandacht liever aan de enorme woningnood, de armoede en de uit de hand gelopen criminaliteit in ons land.
  Houd op met die zaken uit een paar eeuwen geleden.

 11. Marcel

  Ik vraag me af aan wie die excuses dan zijn geweest en namens wie?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).