Politie dwingt overtreder eigen afval op te ruimen in Utrechtse wijk Lombok Politie dwingt overtreder eigen afval op te ruimen in Utrechtse wijk Lombok

Politie dwingt overtreder eigen afval op te ruimen in Utrechtse wijk Lombok

Politie dwingt overtreder eigen afval op te ruimen in Utrechtse wijk Lombok
Bron: Instagramaccount Wijkagenten Lombok
Een buurtbewoner van de Utrechtse wijk Lombok zag maandag hoe de inzittenden van een auto vuil op straat gooiden. Deze persoon alarmeerde vervolgens de politie en even later kon de overtreder de eigen rommel opruimen.

Een buurtbewoner van de Utrechtse wijk Lombok zag maandag hoe de inzittenden van een auto vuil op straat gooiden. Deze persoon alarmeerde vervolgens de politie en even later kon de overtreder de eigen rommel opruimen.

“Via een attente buurtbewoner kregen wij de melding dat er vuil op straat was gegooid door de inzittenden van een personenauto”, schrijven de wijkagenten Cees, Roland en Sijtze op hun gezamenlijke instagrampagina. De getuige had ook het kentekennummer doorgegeven aan de politie.

Omdat het vuil nog op straat lag hebben de agenten contact gezocht met de eigenaar van het voertuig. Op die manier kwamen ze erachter wie het afval op straat had gegooid. “Die hebben wij een flinke reprimande gegeven en de zooi laten opruimen. Dit gebeurde uiteindelijk onder luid protest”, aldus de wijkagenten.

31 Reacties

Reageren
 1. Pieter

  Goh, Lombok…
  Haha, onder luid protest. Ik had er graag naast gestaan. Hulde voor de attente buurtbewoner! Verstandig, zo te horen, dat die niet zelf heeft ingegrepen.

 2. Rietje

  Nog protesteren ook? Wat een lekkere mentaliteit hebben sommige mensen. Gooi maar van je af en laat een ander het opruimen. Ik ruim hier in de buurt ook het zwerfvuil op. Je wilt niet weten wat je tegenkomt. Viespeukerij.

 3. BdV

  Onder luid protest zelfs. Jammer dat dit nieuwswaardig is…

 4. Kaat

  Mooie actie. Jammer dat het nodig is.

 5. Baliekluiver

  Gaat de politie dit nu ook doen op Lepelenburg en in het Griftpark?

 6. G.H.

  En eigenlijk zou je zo iemand zélf bij z’n nekvel grijpen en het hem op laten ruimen.. het feit dat dat sujet zelfs nu proteteerde tegen het moeten opruimen van de door hemzelf op straat gegooide troep (!!), bevestigt dat het een goed idee was om oom agent in te schakelen.

 7. Jeroen

  Tja, hoe zit dat nu eigenlijk? De gemeente heeft schoonmakers in dienst, daar betalen we allemaal via de belastingen aan mee. Dus gooi die rotzooi maar gewoon op straat, het wordt toch wel opgeruimd?
  Dat doen we in parken ook, en een aantal mensen in de DUIC reacties vind dat de gemeente nog meer haar best moet doen om de rotzooi van anderen op te ruimen.
  Tegelijkertijd is afval op straat gooien gewoon strafbaar: https://www.duic.nl/algemeen/ruim-1100-boetes-voor-afvalzak-dumpen-naast-container/

  We geven als samenleving dus twee tegenstrijdige signalen af: gooi maar weg, want het wordt toch wel opgeruimd (en dan wordt er ook nog gezeurd als dat niet snel genoeg gebeurd) en weggooien is strafbaar.

 8. C.

  Heel goed dat de betreffende buurtbewoner hier melding van heeft gemaakt bij de politie; maar goed ook dat deze laatste het belang van de melding inzag en tijd, gelegenheid (en misschien ook zin) had, etc. om (vooral ook deze) actie, namelijk het zelf laten opruimen van de rotzooi, te ondernemen. Vaak lijkt dat niet het geval, wordt er niet gehandhaafd en op meldingen van overtredingen/overlast niet gereageerd/gehandeld. Hooguit wordt er dan 33 keer (door bijvoorbeeld de burgemeester) vooral gedreigd met maatregelen, zoals bijv. in geval van de recente rotzooi in de verschillende parken.

 9. Pieter

  En kreeg hij ook een flinke geldboete?

 10. Lombok

  @Jeroen, het is op zich al bijzonder dat je tot die conclusie komt: ‘Het wordt toch opgeruimd, dus ik kan het wel op straat gooien’. Iedereen met een halve opvoeding snapt dat het de bedoeling is dat je je eigen troep opruimt. Echt helemaal nergens wordt een tegenstrijdig signaal afgegeven.

 11. Katja

  @Baliekluiver; En op de ASW !

 12. Kadoendra

  Dan pakken heel veel recreanten in de parken het een heel stuk slimmer aan want die lopen niet te koop met een nummerbord…………..

 13. Uuutje

  Het laat het failliet van de makke wijkagenten zien.

  Waar is de geldboete gebleven? Volgens mij van rond 100 euro tot 300 euro?

  En dat luid protest was voorzien van vieze scheldwoorden. Dat is dus het aanvallen van een ambtenaar in functie. Hiervoor kan je de persoon gewoon aanhouden en meenemen naar het bureau, een tijdje opsluiten en ook weer een geldboete voor geven.

 14. Jeroen

  @Lombok, het is ook niet mijn conclusie (mijn ouders leerde mij het afval in de afvalbak te gooien of gewoon mee naar huis te nemen), maar ik heb het idee dat veel mensen wel die conclusie trekken. En hoe harder er achter hun kont wordt opgeruimd, hoe meer ze in die conclusie worden gesterkt. Dat is het tegenstrijdige signaal wat ik bedoel.

 15. Kees N

  @G.H. Ik begrijp dat je iemand zelf zonder politie zou willen dwingen het op te ruimen. Maar: dat mag niet. Je mag wettelijk gezien “iemand staande houden” in bepaalde omstandigheden, maar meer niet. En uiteraard moet je dan direct de politie inschakelen. Doe je het anders, dan kan je al snel flink in de problemen geraken doordat de verdachte jou kan gaan aanklagen. Het is hier correct gegaan: een burger heeft een signaal over een overtreding doorgegeven en de politie heeft uitstekend gereageerd!

 16. Cornelie

  Nee Uuutje, het geeft het failliet aan van de huidige verwende, egoistische, onverantwoordelijke mens aan. Tegen zoveel dwaasheid is geen enkele gemeente opgewassen. Je kunt niet in elke straat een handhaver neerzetten. Beetje makkelijk om altijd maar de ander de schuld te geven.

 17. Ed.

  Waar is het filmpje van het opruimen?

 18. Scherpschutter

  @Cornelie

  “Je kunt niet in elke straat een handhaver neerzetten”

  O jawel hoor. Er zijn maar 2700 straten in Utrecht. Een handhaver per straat zou ongeveer 90 miljoen per jaar kosten. Dat kan vrij gemakkelijk uit door alleen al de kosten voor kunst en cultuur te stoppen en met wat andere linkse hobbies te kappen.

 19. RABE

  Juist UUtje, een geldboete en het voor schut staan bij het gedwongen opruimen.
  Er zijn altijd wel mensen die daar een foto van willen maken. Dan doet deze persoon het nooit meer.

 20. W

  Fantastisch opgelost van attente buurtbewoner en geweldige wijkagenten! Jammer dat die boete niet gegeven is. Maar en plain public hun zooi laten opruimen vind ik ook een goeie!
  Wat is dit toch voor een volk die dit doet? Vreselijk toch!

 21. Niels Bokhove

  Bij de herinrichting van de Nachtegaalstraat zijn o.a. omheinde perkjes met planten rond bomen gemaakt. Heel leuk. Maar minstens 2 keer zag ik dat op dinsdagochtend (vuilnisophaaldag) er vuilniszakken IN de perkjes liggen, boven op de toch al kwetsbare want jonge planten. Je kunt veel kritiek hebben op de gemeente, maar mogelijk klinkt ook de verzuchting in het stadskantoor: waar doen we het in hemelsnaam voor?! De burger maakt er weer een klerezooi van.

 22. Mia

  Echt hoog tijd om naar een zero tolerance beleid te gaan, het aso gedrag viert hoogtij en wordt maar zelden bestraft, met als gevolg dat het uitnodigd tot nog meer ontoelaatbaar gedrag, want er wordt toch amper tegen opgetreden.
  Dus boa’s en politie; even half jaartje flink optreden tegen door rood licht rijden, fietsen en brommen door voetgangersgebied, kamikazegedrag van bezorgbrommers, rotzooi overal neergooien en ga zo maar door. Als je een tijdje flink bekeurd en laat zien dat dit geen normaal gedrag is veranderd er misschien iets.

 23. Uuutje

  @ Cornelie

  Ik zie hier vooral weer wijkagenten met stoere praat op sociale media (maar weinig wol).

  “wij hebben deze mannetjes (misschien wel criminelen) eens eventjes gedwongen”

  Nounou, poehpoeh. Met heel veel moeite ook nog eens. Net of deze stoere gastjes het nu noooooooit meer doen. Jij geloofd het zelf?

  Ze zijn alleen vergeten de wet na te leven. De wet zegt: (forse) boete bij het het poneren van afval in de openbare ruimte en de wet zegt arrestatie en boete bij een aanval op een ambtenaar in functie.

  Wat had men moeten doen: ze het zelf laten opruimen +foto/ video maken van het gebeuren + forse boete + arrestatie + boete. Een vijftrapsraket dus. Dat is effectief.

 24. Berend

  Hulde, hulde en nog eens hulde voor de buurtbewoner en politie!

 25. Fixie

  @Mia,
  helemaal mee eens.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Ongelofelijk wat een gedrag allemaal.

 26. UTRECHTSE JANTJE

  Resumerend ! Zijn we het hier weer Samen eens …Die Buurtbewoner heeft het zeer goed gedaan , en de wetshandhavers maar weer eens Zó Zó …met ‘n dorpsveldwachters mentaliteit , die niet meer van deze tijd is tegenwoordig , nou ik vind het al geweldig , dat er überhaubt is gereageerd door de politie …..Dus dit soort foute delicten blijven melden mensen , dan werk je mee , aan het schoonhouden van je eigen leefomgeving !!!

 27. Luuk Upuuk

  Zou het niet nuttig zijn om dit soort rommelmakers als straf te verplichten om een hele dag door de hele stad vuilnis op te laten rapen? Nu lijkt het risico er alleen uit te bestaan dat je alsnog je eigen rommel moet opruimen, dat lijkt me geen straf.

 28. Thuisblijver

  Singapore: kauwgommetje op straat gooien: 2500 euro boete. Je ziet daar geen kauwgommetje liggen, echt niet. Prettig wonen daar trouwens.
  Hier bij de parkeerplaats van de AH: elke avond een enorme bak rommel van echt wel dezelfde mislukkelingen. De volgende dag trouw opgeruimd door de gemeente reiniging.

 29. Wies

  Ik vind veel plekken zeer rommelig ogen en dit lijkt toe te nemen. Ik zou gewoon eens wat meer handhaven en boetes opleggen van 250 euro. Dan is het snel voorbij. Het zijn vaak verpakkingen van de gele M, Red Bull, Fernandes, en zo nog wat van die standaard merken die je altijd op straat ziet liggen.

 30. Ihsan

  Dit is geen nieuws. Het zou wel nieuws zijn als de agent daadwerkelijk zijn werk had gedaan een deze “man” een boete had gegeven.

 31. Nina

  @Jeroen 29/6/2021 – 10:28

  Goed punt.

  Het is als een kind dat een snoepje steelt, maar het vervolgens wel mag opeten als het betrapt is.

  Er moet gewoon gehandhaafd worden wat democratisch is vastgelegd in de APV.

  Het is niet moeilijk, maar de gemeente maakt het moeilijk. En waarom? Geen idee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).