Politie houdt onverwachtse oefening op terras Neude (en heeft geleerd van fout) | De Utrechtse Internet Courant Politie houdt onverwachtse oefening op terras Neude (en heeft geleerd van fout) | De Utrechtse Internet Courant

Politie houdt onverwachtse oefening op terras Neude (en heeft geleerd van fout)

Politie houdt onverwachtse oefening op terras Neude (en heeft geleerd van fout)
Archiefbeeld Neude
Schrik en verbazing bij terrasgangers aan de Neude gisteravond. Rond de klok van 22:00 uur reden er ineens twee geblindeerde auto’s voor, waar veel politiemannen uitstapten om binnen een paar tellen drie mannen hardhandig van het terras te sleuren. 

Schrik en verbazing bij terrasgangers aan de Neude gisteravond. Rond de klok van 22:00 uur reden er ineens twee geblindeerde auto’s voor, waar veel politiemannen uitstapten om binnen een paar tellen drie mannen hardhandig van het terras te sleuren. 

Het bleek achteraf om een oefening te gaan, maar het publiek was wel even geschrokken van de situatie. “Ik dacht echt dat het om grote drugsbazen ging”, vertelt ooggetuige Teun Eling, die op het terras van Le Journal zat. “Uit het niets reden de geblindeerde auto’s voor en met veel geschreeuw stapten de agenten uit. Ook op het terras bleken agenten in burger te zitten die meededen. Drie mannen aan een tafel werden echt achterover van hun stoel getrokken. Ik denk dat er wel 15 agenten in kogelvrij vest liepen.”

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er geoefend wordt door de politie op Utrechtse terrassen. In april gebeurde het bij café de Zaak op de Korte Minrebroederstraat. Destijds was niemand ingelicht waardoor mensen verbouwereerd achterbleven. Doordat de actie toen ook nog eens plaatsvond vlak na de aanslagen in Brussel, leverde het veel kritiek op de politie op.

“Daar hebben we lering uit getrokken”, vertelt een woordvoerder van de landelijke politie-eenheid. “Dit soort oefeningen moeten gebeuren. Het heeft dan geen zin om het publiek van tevoren in te lichten want de situatie moet zo realistisch mogelijk zijn. We willen weten hoe mensen kunnen reageren in dergelijke situaties. Dit keer hebben we wel de terraseigenaren van tevoren ingelicht.”

Eling bevestigt de lezing van de politie. “Je zag dat sommige mensen echt geschokt waren. Maar direct na de oefening liet het personeel weten dat het om een oefening ging.”

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Marcopolo

  Ik was er bij. Wat ik miste was een soort afzetting met een lint ofzo. Vond het best realistisch. Goed dat de kroegbazen er van af wisten.

 2. BB

  Behoorlijk onethisch gedrag van de politie, maar dat zijn we, na alle crap deze maand uitgekomen is over het reilen en zeilen bij de politie inmiddels wel van ze gewend.

  Ik vind dat de burgmeester dergelijke ofeningen moet verbieden.

  Het zaait alleen maar paniek en angst, maar ja, dat is waarschijnlijk precies de bedoeling van de politie, want het moet natuurlijk een politestaat worden in de Nederland, veilighied boven alles, waardoor er dus onveiligjheid voor de burger ontstaat, de burger die misschien net even anders denkt over zaken.

 3. Harry

  @BB: Lulworth niet zo stroef. Politie moet kunnen oefenen. In dit geval waren de kroegeigenaren en personeel ingelicht. Deze konden daarna keurig vertellen dat het een oefening was. Dat heeft echt niks met angsthazen te maken.

 4. Patrick

  @BB wauw… Wat een bullshit kan jij uitkramen in een korte tijd.
  De hulpverleners moeten zo realistisch mogelijk kunnen oefenen. Zwaar overdreven dat je het onethisch noemt. Met goede uitleg is er niks aan de hand. Of wil je als er straks daadwerkelijk iets aan de hand is, de politie niet adequaat in kan grijpen, zodat je weer wat te mekkeren hebt.

  De brandweer oefent nu al een aantal dagen achter elkaar in the wal. Bordje brandoefening op de wagens en aan de slag. Mooie plek om te oefenen.
  En laatst ook in het gemeentehuis een onverwachte brandoefening. Maakt het wel zo realistisch en dan weten mensen eerder waar eventuele knelpunten zitten.

 5. BB

  Er is een verschil tussen realtisch oefenen van de brandweer en van deze politieeenheid.

  Namelijk in de eerste plaats jaag je met deze politieoefening mensen de stuipen op het lijf of erger…..je wel eens afgevraagd wat er was gebeurd als er bijv. criminelen op het terras hadden gezeten die hadden gedacht dat de politie voor hen kwamen? Deze hadden zeer onberekenbaar kunnen reageren, met alle gevolgen van dien. Gewone burgers kunnen bij een dergelijke oefening al zeer onberekenbaar reageren.

  Niks bullshit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).