Politie in Utrecht zette vorig jaar zeven keer drones in tijdens demonstraties Politie in Utrecht zette vorig jaar zeven keer drones in tijdens demonstraties

Politie in Utrecht zette vorig jaar zeven keer drones in tijdens demonstraties

Politie in Utrecht zette vorig jaar zeven keer drones in tijdens demonstraties
Archieffoto demonstratie in Utrecht
De politie in Utrecht heeft in 2024 zeven keer drones ingezet tijdens demonstraties om de deelnemers in de gaten te houden. Dit jaar is dat tot op heden vier keer geweest. Dat laat de gemeente weten op schriftelijke vragen van verschillende partijen in de gemeenteraad.

De politie in Utrecht heeft in 2024 zeven keer drones ingezet tijdens demonstraties om de deelnemers in de gaten te houden. Dit jaar is dat tot op heden vier keer geweest. Dat laat de gemeente weten op schriftelijke vragen van verschillende partijen in de gemeenteraad.

De partijen vroegen aandacht voor het recht op anonieme deelname aan demonstraties. Ook het college van B&W meent dat het uitgangspunt is dat iedereen anoniem moet kunnen demonstreren.

Wel kan het dus zo zijn dat er videobeelden worden gemaakt door de politie tijdens demonstraties. Dat gebeurt ook met drones. Vorig jaar gebeurde dit zeven keer en dit jaar tot nu toe vier keer.

De camera’s worden niet primair gebruikt om individuele demonstranten in de gaten te houden. Het college zegt: “Als camera’s worden ingezet is dat omdat rekening wordt gehouden met veiligheidsrisico’s en is dit altijd met als primair doel de bescherming van de demonstratie zelf. Het gaat dan om inzet ten behoeve van crowd management.” In enkele gevallen worden camera’s ingezet als onderdeel van een maatregelenpakket om demonstranten te beschermen tegen mogelijke agressie van buitenaf.

De gemeente geeft ook aan dat de politie van Utrecht geen gebruikmaakt van camera’s met gezichtsherkenningstechnologie bij demonstraties.

4 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Prima ontwikkeling, dit zou de politie ook bij voetbalwedstrijden moeten doen.

    Zulke beelden kunnen als bewijsmateriaal dienen voor het vervolgen van de figuren die zich misdragen en het zo voor de rest verpesten. En om bijvoorbeeld vast te stellen of de politie ‘excessief geweld’ heeft gebruikt, zoals laatst bij een actie op de Drift door de bezetters werd geclaimd.
    In dat laatste geval kan het maken van opnames zelfs in het voordeel van de actievoerders uitpakken.

    Ik ga er overigens van uit dat de gemaakte opnames niet langer worden bewaard dan nodig c.q. wettelijk voorgeschreven. Het is aan de gemeenteraad om te controleren of dat inderdaad het geval is.

  2. Jozias

    Mensen die vrijwillig om een politiestaat roepen zijn niet goed snik.

    Dergelijke technologieën worden eerder tegen de mens en menselijkheid gebruikt dan dat ze helpen. Ons land is al bijna tot een autocratie met fascistische trekjes verworden het afgelopen jaar. Weet wat je te wachten staat als dat zich verder doorzet. Dan zal dergelijke technologie waarschijnlijk ook tegen jou gebruikt gaan worden. Tegen de tijd dat je daar achter bent gekomen, is het al te laat. Wee gewaarschuwd.

  3. M.

    Het schrikbeeld van Geoge Orwell uit 1984 is inmiddels werkelijkheid geworden: grote broer houdt ons voortdurend in de gaten. En dat terwijl er ook tal van autocraten bezig zijn de democratische rechtsstaat te ondermijnen en omver te werpen.

  4. Le coq sportif

    Ik ben tegen gezichtsbedekking bij demonstraties, maar als je dit hoort snap ik wel dat mensen dit doen. Ook al zegt de politie dat er geen gezichtsherkenning wordt gebruikt, wie controleert er dat dat niet daadwerkelijk gebeurt? Laatst kregen demonstranten van XR (die geen wet hadden overtreden) zomaar politie aan de deur die vroegen wat ze precies bij die demonstratie deden, dus blijkbaar wordt ook van vredelievende demonstranten bijgehouden wie zijn zijn.

    In een rechtstaat moet je vrijelijk kunnen demonstreren zonder dat er geregistreerd wordt wie je bent. Pas als je de wet overtreedt (bv door geweld te gebruiken) mag je worden geregistreerd, daarvóór niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).