De politie heeft sinds 2020 in totaal 419 incidenten geregistreerd die zich hebben afgespeeld op de Ganzenmarkt in het centrum van Utrecht. De locatie in de binnenstad heeft de aandacht van de gemeente omdat er veel overlast wordt ervaren. De vele incidenten hebben er mede aan bijgedragen dat Boon’s Supermarkt de deuren sinds vorige maand in de avond eerder moet sluiten.
De Ganzenmarkt in de binnenstad is een prachtige straat, maar er is ook sprake van ‘overmatige overlast’ zoals de gemeente het omschrijft. Eerder werd al duidelijk dat de toegenomen overlast de reden is dat de Boon’s Supermarkt geen ontheffing meer krijgt om na 22.00 uur open te mogen zijn.
De openstelling en specifiek alcoholverkoop zou namelijk een aanzuigende werking hebben op allerlei groepen mensen. Dit zorgt volgens de gemeente niet alleen voor overlast, maar ook voor onveiligheid.
De politie zou dit beeld beamen. “De overlast is dermate dat de woon- en leefsituatie van omwonenden en passanten ernstig wordt aangetast”, aldus het gemeentebestuur in de beantwoording op vragen van Student & Starter, VVD en D66.
419 incidenten
Bij de politie zijn 419 incidenten geregistreerd tussen 1 januari 2020 en 31 juli 2022. Dit betreft voornamelijk incidenten in de categorieën ruzie, diefstal, overlast alcohol/ drugs, overlast jeugd, overlast zwervers en verdachte situaties. Deze registraties hebben betrekking op de gehele Ganzenmarkt en zijn dus niet allemaal te relateren aan een specifieke locatie of bijvoorbeeld de Boon’s Supermarkt. Toch zou uit de laatste bevindingen wel blijken dat de overlast is afgenomen nu de winkel eerder dicht moet.
“Het algemene beeld van politie, portiers en ondernemers uit de directe omgeving van de Ganzenmarkt is dat vanaf het moment dat Boon’s Markt om 22.00 uur is gesloten, er veel minder overlastgevers en gebruikers in de nabije omgeving zijn. Mensen worden minder lastiggevallen, er is minder sprake van drank- en drugsgebruik, er zijn minder schreeuwende personen en minder vechtpartijen”, aldus het gemeentebestuur.
Avondwinkel?
Dan nog terugkomend op de vraag of Utrecht niet een supermarkt nodig heeft die tot laat in de avond open is. De Albert Heijn op de Potterstraat heeft een verlenging van de ontheffing aangevraagd om tot laat open te mogen zijn, daar kijkt de gemeente nu naar. Duidelijk is dat er daar veel minder sprake is van overlast. Tegelijkertijd loopt er ook nog steeds een bezwaarprocedure vanuit Boon’s, de ondernemer zou toch echt graag in de late avonduren open willen.
Gekoppelde berichten
Niet meer tot middernacht boodschappen doen in de binnenstad
De twee supermarkten in de binnenstad die tot middernacht open mochten blijven, Boon’s Markt en…
Eigenaar supermarkt Boon’s kijkt terug op ‘chaotische en onveilige’ avond
Boon’s Markt aan de Utrechtse Ganzenmarkt koos ervoor om zaterdagavond eerder te sluiten. Nadat de…
23 Reacties
ReagerenDe avondsuper krijgt (weer) de schuld. De Ganzenmarkt is een knooppunt in de Utrechtse horeca. Het ligt in het midden van de wandelroute tussen de kroegen. Neude, Oude gracht, Oudkerkhof en het’ Wed. Overigens wie woont er nog? De reactie van de gemeente lijkt op een slechte opiniepeiling. Algemeen beeld bij een zeer beperkte groep is te vaag. Wat zijn de cijfers van andere drukke punten in de stad? Misschien is 419 wel helemaal niet veel. AH aan de Potterstraat moest ook de vergunning inleveren. Hoeveel incidenten waren daar? Als eigenaren van beide supers zou ik maar heel veel brieven sturen en dat levert misschien weer bijna een miljoen aan dwangsommen op 😉
Let wel, dit zijn alleen de geregistreerde en gemelde incidenten. Het gaat zo lekker met de criminaliteit in Utrecht. Organiseer nog maar wat Vueltaatjes met belastinggeld. Nu weet ik dat Utrecht zelf niks over politie-inzet te zeggen heeft (want bezuiniging op politie onder Rutte 1, gesteund door VVD, CDA, maar ook de PVV >gedoogkabinet, genaamd Nationale Politie), maar lijkt me dat de aanpak van crimineel gedrag op straat, overlast gevend volk op straat en psychiatrische gevallen op straat wat meer prioriteit verdiend; op z’n zachtst gezegd.
Beste gemeente utrecht is het een idee om de overlastgevers gewoon aan te pakken. Nu verplaatst het probleem zich weer zoals gebruikelijk in utrecht. En dat noemen te handhaven en dat doen ze niet in progressief utrecht. Men wil het probleem in stand houden want dan kan er maanden vergaderd worden over het ophangen van spandoeken, verkeersmaatregelen, het sluiten van supermarkten het weghalen van bankjes enz enz. De afdeling het kost verschrikkelijk veel maar dan heb je ook niets moet aan de gang blijven natuurlijk.
Quote:
“dat vanaf het moment dat Boon’s Markt om 22.00 uur is gesloten, er veel minder overlastgevers en gebruikers in de nabije omgeving zijn. Mensen worden minder lastiggevallen, er is minder sprake van drank- en drugsgebruik, er zijn minder schreeuwende personen en minder vechtpartijen”
Que? We zitten dus in een situatie dat we het lastig vallen van mensen, drank en drugsgebruik op straat en schreeuwende personen en vechtpartijen als de norm zijn gaan zien/ normaal zijn gaan vinden? Zo erg glijdt Utrecht dus af. Want na 22 uur neemt dit af? (Is er dus gewoon ook nog steeds na 22 uur; hoe erg is het eigenlijk voor 22 uur?).
De supermarkt wordt dus gestraft omdat de overheid te beroerd is om op te treden tegen overlast, diefstal en geweldplegers. Als overlast zich concentreert nabij een supermarkt lijkt mij dat heel makkelijk te voorkomen door er politie te laten surveilleren. Nu de supermarkt eerder dicht moet gaat de overlast zich verspreiden en zegt de overheid dat het probleem is opgelost.
De oplossing voor overlast en straatgeweld is volgens de overheid het sluiten van horeca en/of winkels. Evenementen zoals buiten EK/WK voetbal kijken verbieden vinden ze ook handig. Iedereen thuis opsluiten door middel van een avondklok schuwden ze ook niet. Waarom is het niet mogelijk om de overlast- / geweldplegers te straffen? Waarom kunnen we de maatschappelijke kosten niet op hen verhalen? Van een kale kip kun je inderdaad niet plukken, maar waarom kunnen we ze dan niet tijdens hun gevangenisstraf werk aanbieden waarmee ze de schade kunnen vergoeden. Tevens pas vrij laten als ze voldoende hebben gewerkt om de schade te vergoeden.
Men doet er echt alles aan om handhaving van wet- en regelgeving te voorkomen, terwijl dat één van de belangrijkste kerntaken is van de gemeente. Misschien moet binnenstad wethouder Eva Oosters (Student&Starter) zich iets minder bezig houden met haar evenementen en iets meer de orde in haar binnenstad gaan bewaken. Of valt dat niet zo lekker bij haar feestvolk achterban?
Vrijwel iedere vrijdag zit ik in een horeca tent op de Ganzenmarkt, pakweg 30 meter van Boon’s Supermarkt (do the math ;). Toevallig heb ik afgelopen vrijdag inderdaad een knokpartij gezien. Dat waren overigens passanten, dus kwamen niet van het terras zaten en kwamen ook niet bij Boon vandaan. Anyway, afgezien van afgelopen vrijdag zie ik daar eerlijk gezegd zelden iets gebeuren, behalve dat af en toe inderdaad wel eens een zwerver schreeuwend voorbij loopt. Niet normaal natuurlijk, maar hoort wel een beetje bij iedere binnenstad.
Kan me goed voorstellen dat veel incidenten (waar ik dus weinig van meekrijg, maar soit) veroorzaakt worden door drank/drugs, alleen dan is het wel gek om Boon daarvoor te straffen, want de oorzaak ligt wrs eerder bij alle horeca in dat gebied. Voor de goede orde, ik pleit er dus niét voor om de horeca te sluiten (maar pak overlast plegers harder aan en/of pak ze uberhaupt aan), ik stel alleen dat het beperken van de openingstijden van een supermarkt wat eigenaardig is.
@Don
Overlastgevers moet je aanpakken, zo simpel is het. Dan kan de supermarkt open blijven voor het grote merendeel dat zich niet misdraagt. Heeft overigens niets te maken met vooruitstrevendheid.
Psychiatrische gevallen die niet willen worden opgenomen, illegalen die niet willen meewerken aan repatriëring, zwaar verslaafden die niet in detox willen. Vrijheidsbeperking is in Nederland nogal een ding, dus zolang deze mensen geen zware delicten plegen kan je ze niet vastzetten. Tenzij je natuurlijk de wet aanpast.
wie wil er zonodig tussen 22.00 en 24.00 macaroni of aardappels kopen?
Laat ik het eens relatieveren.
In de jaren negentig heb ik daar vlakbij gewoond. Okay, toen was er minder hoerca en die supermarkt was er toen ook niet. Maar…
De stad leeft 24/7 behalve met de tentamenperiodes, dan kon je een kanon afschieten. Dat betekend dat er elke nacht herrie en gedoe (vechten, diefstal, ruzie, heroine junkies, dronken kotsende jongetjes en meisjes etc. etc.) was tot aan grofweg een uur na sluiting laatste club (die onder stadhuis). Dus ik vind 419 ‘incidenten’ in 19 maanden tijd volkomen normaal, niets bijzonders en zelfs weinig in verhouding tot wat in de jaren negentig de norm was.
Toen was er veel meer blauw op straat want Utrecht had haar eigen politie nog en had de stad slechts 230.000 inwoners, en een aanzuigende werking op heroine junkies uit heel Nederland. Nu hebben we 362.000 inwoners, een overdaad aan hoerca, landelijke politie maar is die heroine godzijdank uit de mode geraakt.
Utrecht wil graag een lustige stad vol beleving van vermaak zijn, maar dan zonder de lasten. Dat kan niet. zeker niet in een tijd waarin ouders hun kinderen niet meer opvoeden maar dat overlaten aan de maatschappij. Zelfs deskundigen geloven in die bullshit en zeggen dat “jongeren hebben door corona niet geleerd hoe ze moeten uitgaan”. Heb me kapot gelachen om die onzin, want je leren te gedragen is iets wat je van thuis meekrijgt, niet in de kroeg of stad ver weg van het ouderlijk huis want juist daar gaan ze compleet hormonaal van god los.
Stel dat de alcoholverkoop bij Boons Supermarkt het probleem is, waarom de alcoholhoudende dranken niet in een apart af te sluiten schap plaatsen? Deze oplossing zag ik in Amsterdam in een supermarkt. Na een bepaald tijdstip gaat dit schap op slot, de rest van de supermarkt kan dan gewoon openblijven.
Ah ok, dus nu komen Flink en Gorillas gewoon naar het tunneltje met de dealers?
Overlast is altijd al overmatige last. Wat een rare tekst van de gemeente, dus. Nogmaals: overlast is NIET normaal, ook niet in de binnenstad. Wel normaal is wat meer drukte en geluid dan in een rustige buitenwijk.
We moeten het woord overlast niet afzwakken: het is en blijft “overmatige last”.
En inderdaad, een tikje handhaving en zo is wel op zijn plaats. En ja, er wonen daar mensen in de buurt. Die de Ganzenmarkt en Stadhuisplein van een gezellig plein voor iedereen met kleinschalige vrolijkheid tot een festivalplein met een belachelijk hoge geluidsnorm hebben zien verworden. Maar dat terzijde.
En dit waren dan alleen de politiemeldingen?
Is er ook inzage in de meldingen via “slim melden”?
Want die twee systemen zijn volgens mij niet gekoppeld.
@M
Heel scherp!
@ Koel Hoofd: Bij de politie zijn 419 incidenten geregistreerd tussen 1 januari 2020 en 31 juli 2022. Dat zijn 31 maanden, komt neer op 13,5 incident per maand. Ik relativeer met u!
Het kan zoveel makkelijker en daar hoeft die supermarkt niet eerder voor dicht.
Maar ja, waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?
Logisch, wanneer je de hele Ganzenmarkt vol zet met horeca
Laatst nog karaokecafe in de tunnel open tot 5 uur in de ochtend
Zet daar nog bij een supermarkt bij, open tot 12 uur in de nacht
Dan krijg je enorme overlast voor omwonenden
Er wonen ook mensen op de Ganzenmarkt ,,de binnenstad is ook een woonwijk
Ik heb sterk het vermoeden dat slimmelden niet is meegenomen in het aantal klachten
Neem daarbij het totale ontbreken aan handhaving
Horeca en omwonenden die in een non-stop klachtenstroom zitten
Meer handhavers inzetten , maar dan wel goeie ! mannen die elkaar rugdekking geven bij incidenten tijdens het op pakken etc . van onrust zaaiers , en diegene die opgepakt zijn ten minste 24 uur vastzetten , en daarna met ‘n flinke boete naar huis sturen ! Dan kunnen die beide Supers gewoon weer open …….Want er blijkt toch behoefte aan te zijn blijkbaar !
Wij liepen laatst door het tunneltje, schrok me rot van het gespuis daar. Voelde me niet echt veilig. Verder werden we aangesproken met de vraag: wat wil je kopen…
Loop verder door de stad en je ziet veel ongure types, oa bij de brug over oudegracht in verlengde van servetstraat, pandhof mariaplaats enz. Ze lijken toch wel vrij spel te hebben. Het komt de stad niet ten goede.
De meeste incidenten in onze binnenstad kunnen gelinieerd worden aan het overmatig gebruik van Alcohol waarbij de combi met Cocaine alle grenzen doet vervagen.
Het is voor politie/handhaving dweilen met de kraan wijd open dus dat gaat ook geen zoden aan de dijk zetten.
Ik heb weinig op met supermarkten maar hier word een onderneming op oneigenlijke wijze te grazen genomen.
Ik pleit hierbij voor een systeem waarin net als op her voerbalveld met een gele/rode kaart gaat worden gewerkt. De eerste gele is een waarschuwing.De 2e een laatste waarschuwing icm met een boete van tenminste 250 euro en bij een rode kaart een binnenstadsverbod voor tenminste 1 jaar icm met een boete die recht doet aan de gemaakte kosten die de overlast heeft opgeleverd.
Een hogere mate van preventie waarbij ook de HH horecaondernemers hun verantwoording meer gaan nemen lijk me ook geen verkeerd plan.
@Luuk Upuuk
Dank voor uw relativering
Er wordt nu dus gezemeld om helemaal niks in verhouding tot hoe dat vroeger was!
@Kaat
Dat tunneltje was vroeger ook al zo. Donkere plekken uit zicht trekken nu eenmaal gespuis aan wat dingen doet wat het daglicht niet kan verdragen. Goeie LED lamp van 3000 lumen kon wel eens helpen?