Politie in Utrecht spreekt in 2,5 uur 500 fietsers aan op verlichting | De Utrechtse Internet Courant Politie in Utrecht spreekt in 2,5 uur 500 fietsers aan op verlichting | De Utrechtse Internet Courant

Politie in Utrecht spreekt in 2,5 uur 500 fietsers aan op verlichting

Politie in Utrecht spreekt in 2,5 uur 500 fietsers aan op verlichting
Bron: Facebook Politie
De politie heeft in Utrecht in samenwerking met handhaving en Veilig Verkeer Nederland een preventieve controle op fietsverlichting gehouden. In 2,5 uur zijn meer dan 500 mensen aangesproken op de kruising Nachtegaalstraat en Maliebaan.

De politie heeft in Utrecht in samenwerking met handhaving en Veilig Verkeer Nederland een preventieve controle op fietsverlichting gehouden. In 2,5 uur zijn meer dan 500 mensen aangesproken op de kruising Nachtegaalstraat en Maliebaan.

De fietsers hadden nu geluk, er werden geen boetes gegeven. Ze kregen wel te horen wat de wettelijke eisen zijn voor fietsverlichting en konden gratis noodlampjes krijgen van Veilig Verkeer Nederland om thuis te komen.

De politie wil er met de actie op wijzen dat het hun vooral om de veiligheid gaat: “En niet om zoveel mogelijk boetes uit te delen.” De komende weken gaat de politie meer controles houden in de stad en dan zal er wel bekeurd gaan worden.

23 Reacties

Reageren
 1. T

  Zou als automobilist ook wel een nieuwe koplamp hebben ipv van een boete wanneer mijn autolicht het niet doet…

 2. Alex

  Foei en een noodlampje, ik denk niet dat deze actie veel effect gaat hebben. Waarom niet gelijk een boete geven welke verscheurt als de fietser binnen zich binnen 24 uur bij de politie met met gerepareerde verlichting? Dat heeft meer effect.
  Fietsers zijn in het donker en bij regen gewoon onzichtbaar, tenzij ze licht voeren of net in het licht van een lantaarnpaal of koplampen komen. Dus meer controleren en handhaven, de meeste fietsers negeren alle verkeersregels en zijn een gevaar op de weg.

 3. Piet

  Alle auto’s van de weg; dan kunnen we weer veilig fietsen zonder pietluttigheid over verlichting!

 4. jan

  Al die zeurders altijd. Gewoon goed bezig die politie! Dikke pluim voor deze actie

 5. Angelique

  Fietsers die denken dat fietsen zonder licht in een drukke stad als Utrecht best moet kunnen, hebben denk ik nog te weinig verkeerservaring.

 6. Breinbaas

  Tegenwoordig is er zeer goede en ook goedkope ledverlichting voor de fiets te koop.
  Deze gaan in tegenstelling tot de oude fietsverlichting met een dynamo niet snel meer stuk.
  Dus niemand heeft tegenwoordig een excuus meer om zonder verlichting op de fiets te zitten.
  Overigens, verlichting op je vervoermiddel doe je niet alleen voor jezelf.

 7. [email protected]

  Het gaat hier over je verantwoordelijkheid nemen als verkeersdeelnemer, laat je zien als het donker is als fietser,niemand zit te wachten op een fietser onder zijn/haar auto.
  Het heeft geen zin om naar elkaar te wijzen gebruik je gezonde verstand AUB.

 8. Stephanie

  Of nog beter Piet; Gewoon iedereen aan de kant en van de weg als ik er aan kom!

 9. Pietje

  Alle fietsers van de weg. Dan kunnen we weer veilig autorijden zonder pietluttigheid van reaguurders.

 10. Bert

  ‘De politie wil er met de actie op wijzen dat het hun vooral om de veiligheid gaat: “En niet om zoveel mogelijk boetes uit te delen ‘

  En bij 5km te hard flitsen of 230 bij het vasthouden van een telefoon gaat het uiteraard wel om veiligheid en heeft dat niets met geld te maken.

 11. Frits

  @Alex
  Een bekeuring is een middel en geen doel. Fijn dat de politie soms ook naar andere middelen grijpt om het doel -betere verkeersveiligheid- te bereiken.

  Zelf schrok ik van de enorme politie-inzet die recent is gebruikt om automobilisten te bekeuren voor telefoongebruik…. Een touringcar vol agenten én 18 politieauto’s.

  Hopelijk gaat de politie vaker waarschuwen in plaats van de andere kant op kijken. Want niet alleen de meeste fietsers begaan wel eens een verkeersovertreding, de eerste automobilist die zich aan de regels houdt moet ik ook nog tegenkomen. En gelukkig maar, want een volwassene die zich alleen maar aan regels houdt, kan niet goed functioneren in de maatschappij. Volwassenen die zelf vinden dat ze regels mogen overtreden maar anderen dat niet toestaan, tikken ook niet helemaal lekker trouwens.

 12. Sjaak

  Als Alex een boete had gekregen vanwege geen licht was de wereld te klein geweest.
  Oh nee, Alex fietst nooit!

 13. Harry

  Bij ons op de fietsstraat kan de politie het dubbele halen!

 14. Jolanda

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Elk jaar opnieuw deze actie, maar schiet het wat op? De Utrechter fietst al jaren standaard zonder licht, al append, tegen het verkeer in door rood! Toch?

 15. Cico

  Die kinderachtige automobilist-fietsers discussie steeds weer, alsof het een soort competitie is. Ik fiets EN rij auto, zoals de meeste volwassen Utrechters. Als fietser vergeet ik ook wel eens dat het vroeger donker is geworden en dit soort politie acties zetten je even op scherp: oh ja, de lampjes moeten er weer op!
  Als automobilist vergeet je dat nooit, want je rijdt in een potentieel dodelijk voertuig van 2000 kilo en ben erop getraind zoals iedere automobilist met een rijbewijs.

 16. Anni

  Blijkbaar een uitzonderlijke mening, maar ik vind het een prima active van de politie. Juist omdat je bij dit soort acties weer eens aan het doel (veiligheid) denk ipv het middel.

  Ik heb na het lezen van dit artikel meteen gecontroleerd of de fietslampjes in mijn tas het nog doen. Wanneer ik hoor over de zoveelste bekeuring denk ik zelf vaak alleen maar aan het feit dat boetes onevenredig hoog lijken soms.

  Boetes voor dit soort overtredingen zorgen er in mijn ogen vaak voor de dat je zo baalt van de boete dat je niet nadenkt over het feit dat je ook eigenlijk wel heel onveilig bezig was. Daar op aangesproken worden werkt denk ik in dit geval beter…

 17. Herman

  Dapper en stoer hoor.
  Gaan ze nu ook 500 automobilisten met pedjes op die haast misdadig weggedrag vertonen aanhouden?
  Of zijn ze te druk met fietsers aanhouden, da’s veel makkelijker scoren….

 18. Harry

  Moeilijk he, de wet handhaven

 19. Jan

  De fiets en vooral haar berijders zijn de grootste plaag van de stad. Op de ratten na. Ik schrijf het met pijn in mijn hart, heb geen auto en zit veel op de fiets.

 20. Anthony

  Zonder licht is een fietser vaak bijna onzichtbaar, doodeng, en dat besef hebben ze meestal al niet! Mijn ervaring: meer dan 50% rijdt zonder licht en riskeert dus zwaar letsel.

 21. Claudia

  Wat een gezeik hier,En ja er kunnen nog genoeg zaken gehandhaafd worden maar het is niet snel goed. Fijn juist dat er wordt aangegeven dat fietsen zonder licht niet handig is en gevaarlijk. Pluim voor de politie.

 22. bee

  er zijn fietsers bij die met het donker van huis gaan,zo donker mogelijk gekleed en zonder verlichting op hun stalen ros.
  dan zijn ze nog verbaasd als iemand hen over het hoofd ziet en er 1 voor zijn sokken rijd,en dan ben je als automobilist nog fout ook.
  laten ze maar eens een avond op de troelstralaan gaan staan dan komen ze nog veel hoger uit dan 500 fietsers.

 23. Nlz

  Ik had het er gisteravond nog over toen ik op de fiets zat, dat ik me er elke keer dat ik door Utrecht rijd weer over verbaas hoe veel fietsers er zonder ook maar iets van verlichting rondrijden.
  Wat ik wel een beetje jammer vind is dat er dan ‘noodlampjes’ uitgedeeld worden, meestal scoren die ook niet al te best qua zichtbaarheid. Zorg dan voor een goeie kortingsactie met een webshop waar wel goede verlichting te koop is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).