Politie ziet in Utrecht veel fatbikes die niet aan de regels voldoen en gaat extra controleren Politie ziet in Utrecht veel fatbikes die niet aan de regels voldoen en gaat extra controleren

Politie ziet in Utrecht veel fatbikes die niet aan de regels voldoen en gaat extra controleren

Politie ziet in Utrecht veel fatbikes die niet aan de regels voldoen en gaat extra controleren
Stockfoto van twee fatbikes
De politie in Utrecht gaat de komende tijd vaker zogenoemde fatbikes controleren. Reden hiervoor is dat agenten veel fietsen aantreffen die niet aan de regels voldoen.

De politie in Utrecht gaat de komende tijd vaker zogenoemde fatbikes controleren. Reden hiervoor is dat agenten veel fietsen aantreffen die niet aan de regels voldoen.

Een fatbike is een fiets die veelal elektrisch is aangedreven en kleine dikke banden heeft. De politie zegt dat ze steeds vaker te zien zijn in het straatbeeld en dat veel van deze fatbikes een gashendel hebben of trapondersteuning die niet stopt bij 25 kilometer per uur. “In beide gevallen is het een voertuig geworden, die zo niet is goedgekeurd en daarom niet is toegestaan voor gebruik op de openbare weg.”

Als een fatbike die niet aan de eisen voldoet betrokken raakt bij een ongeval is de kans volgens de politie groot dat de verzekeraar alle schade op de eigenaar gaat verhalen. “Om dit soort narigheden te voorkomen, zullen wij de aankomende tijd veel meer gaan controleren.”

Wanneer iemand op een ‘verboden’ fatbike rijdt zal de eerste keer een boete worden uitgeschreven. De tweede keer krijgt de eigenaar weer een boete en ook wordt de fiets in beslag genomen. “Heb je zo’n fatbike met gashendel, haal de gashendel er dan af. Kan jouw fatbike trapondersteuning sneller dan 25 kilometer per uur, schroef dit dan terug. Het lijkt leuk, maar het is risicovoller dan je denkt”, aldus de politie.

43 Reacties

Reageren
 1. Gerda

  De politie zou eens een keer te hard rijdende automobilisten moeten aanpakken!

 2. Pragmatist

  Ik zag onlangs nog een auto die de straat gebruikt als een dragsrace en vlak langs het politiebureau in kanaleneiland behoorlijk snel optrekt, zodat iedereen en met name de politiebureau zijn auto kan horen.

  Utrecht, wil je een bron van inkomsten erbij? Haal deze aso’s van de weg, neem hun voertuig in beslag en veil het. Kijk maar naar Denemarken! Rijden er ook meteen een aantal auto’s minder op de weg, zoals jullie dat willen!

 3. Peter

  @Gerda.
  Wat een nutteloze reactie.

 4. Erica

  Goede zaak en ik hoop dat de politie dit lang kan volhouden. Er rijden veel scholieren op (opgevoerde) fatbikes, met een mobieltje in de hand en dan liefst door een park (Maximapark).

 5. Pierre Agricole

  Fiets dagelijks van Zeist naar Lage Weide, elektrisch, 25km begrensd.
  Isotopenweg, Kde Jongweg, Utrechtseweg. Prima dat men elektrisch voorbij komt gevlogen zonder helm, fatsoenlijke bel, kenteken ed.
  Echter, 1x een frontale botsing gezien tussen 2 van die vliegeniers.
  Daar wil ik als woon-werkfietsertje niet tussen zitten. Gewoon, soms een tandje lager, ontspan. Voor de rest… een tevreden fietser

 6. Geenstijl@Utrecht

  Mensen dit is echt een serieus probleem, als je aan wordt gereden door een onverzekerde fatbike heb je een probleem,zeker als er letselschade is.
  Er zitten meestal van die jochies op met net haargroei op de edele delen.

 7. Richard

  @Gerda: wat Peter zegt.

 8. Gerda

  Thanks @peet! Die van jou is inderdaad enorm nuttig.

 9. Nico

  Gelukkig steekt een ieder ook ze arm uit bij fietsen en verlichting werkt ook altijd, toch? Vroeger voerde je je brommer op en nu fatbike. je weet dat je fout zit en als je gepakt wordt ben je de pisang. Laat de politie ze werk doen en ouders let op je kids.

 10. BW

  Mooi understatement: “trapondersteuning”. De realiteit is dat bijna niemand op een fatbike daadwerkelijk fietst, in feite worden die bikes als een elektrische scooter gebruikt. Mooiste is dat die gasten dan om zich heen kijken alsof ze op een Harley Davidson zitten.

 11. Anjo Wiering

  Natuurlijk begrijpelijk. Vanuit een ander perspectief: wat een gemiste kans! Een fatbike is de Tesla voor de armen! Laat mensen hun stinkende brommer verruilen voor een gesubsidieerde, goedgekeurde e-fiets met, indien boven de 25kmpu, een verplichte helm. Waarom krijgt de bovenlaag wel zo’n voordeel?

 12. Wies

  Fatbike. De nieuwe scooter. Als ik iemand op zo’n ding zie weet ik genoeg: oppassen! Hier in de buurt ook veel kinderen van 8 tot 16 op zo’n ding, levensgevaarlijk.

 13. Janssen. m

  Ik heb zelf een fatbike die netjes 25km/p.u rijd met trapondersteuning ik vind dit hard genoeg, ik kan niet begrijpen dat mensen alles op het spel zetten om ‘ n paar km harder te rijden jammer dat door een paar domme vooral tieners wij allemaal als aso’s worden neer gezet, ik ben blij dat ze gaan controleren, maar ook doen he?! misschien dat wij normale fatbike rijders niet meer met de nek worden aangekeken toch jammer dat de mens zo geneigd is om te generaliseren we zijn niet allemaal aso’s
  Gr mat

 14. T

  Iedere overtreder zowel in auto als op fiets Fatbike gewoon hart aanpakken

 15. Binnenstadbewoner

  “Kan jouw fatbike trapondersteuning sneller dan 25 kilometer per uur, schroef dit dan terug. Het lijkt leuk, maar het is risicovoller dan je denkt”, aldus de politie.” Ow ja? En al die wielrenners die in grote en kleine groepen ca 35 km/u per uur over de fietspaden rijden? Is dat niet risicovoller dan? Waarom hoor je de politie daar nooit over?.

 16. Ooginaller

  Jochies van 14 jaar oud, onderuitgezakt, met stonede blik in de ogen, met dure noisecanceling headphones op, slingerend zonder helm de fietssnelweg op de Leidsche weg af. In de spits. Met 35 km/uur. Echt. Hier gaan doden vallen. En ik vrees niet alleen bij die fatbike-eigenaars. Ga maar eens een laar maandjes controleren en beboeten. Is dat gemeentelijke begrotingstekort volgend mij in mum van tijd opgelost.

 17. Frits Kool

  Ik hoop dat er in Amersfoort ook op die fatbikes gecontroleerd gaat worden je kan met je gewone fiets niet eens fatsoenlijk op een fietspad rijden ze komen je met hoge snelheid voorbij en kijken nergens naar je hebt 1 geluk je hoort ze aankomen zodat je vast opzij kan gaan want anders loop je de kans dat je onderuit wordt gereden en het zijn allemaal van die jonge kinderen.

 18. Andere

  Maar Pragmatist,

  Dan hebben ze helemaaaal geen bezigheid meer om trots op te zijn. Door niet te hoeven te trappen op een fatbike menen ze respect en aanzien te verkrijgen. Inspanning is namelijk voor losers. Dat tonen ze nog eens extra door zo lamlendig als mogelijk op dat suffe ding rond te rijden. Passief bijpassend gezicht erbij opzetten…en het plaatje is compleet. Met z’n tweeën of drieën op zo’n ding ziet het er nog triester uit.
  En wat betreft die auto’s? Die gasten zijn alweer een paar jaar ouder. Niet wijzer.
  Vervelende lui. Kleingeestig. En vooral, door het bijkomende gevaar, erg dom.

 19. Cas

  Mijn buurman rijdt op zo’n illegale fatbike en werkt nog bij de politie ook

 20. Patrick

  Heel goed en kijk ook naar te hard rijdende speed pedelecs die in Utrecht toch al niet op het fietspad mogen rijden.

 21. Pim

  Eens met de commentaren tot nu toe. Racende auto’s, scooters op fietspaden waar dat niet mag en bromfietsers leveren stukken meer overlast voor bewoners en weggebruikers dan deze fatbikes. Helaas heeft de politie nu vooral een juridische bril op. Laten we elektrisch vervoer vooral stimuleren. Dus verplichte helm voor fatbikes en een milieuzone voor scooter en brommer.

 22. Andreas

  Een gashendel op een elektrische fiets?

 23. The Fonzzz

  Ha kom maar eens kijken in Amstelveen Amsterdam het ziet er zwart van due illegale bromfietsen en controle is er niet

 24. Pee

  Zijn die fatbike’s rdw gekeurd?
  Zo ja dan moeten ze bij de rdw zijn.
  Zo niet dan onmiddellijk in beslag nemen.
  Een beetje fietser haalt de 25km per uur ook makkelijk dus is daar weinig aan te veranderen.
  Als ze die gashendel eraf halen wat moet daar dan voor in de plaats komen?
  Je zal er maar 1 voor zijn donder rijden bij wie moet je dan de schade verhalen?

 25. Rico

  Wat is dit toch voor hetze tegenover de fatbikers, we moeten er gewoon er allemaal aan wennen dat de verschillende E-bikes de nieuwe vervoermiddel is! En ja die komen in verschillende variante! Er zijn ook zat mensen die een fatbike hebben en wel fatsoenlijk rijden. Je moet ook het voordeel erin kunnen zien, omdat vele jongeren nu eenmaal een fatbike rijden zullen ze ook sneller de keuze maken om geen bromfiets/scooter te willen rijden en een auto misschien veel later te willen aanschaffen dan ze anders zouden doen. En een gashendel is op sommige fatbikes echt wel handig omdat deze vaak rond de 35kg zijn, een enorme vertragingen hebben in het trap systeem, zo gashendel is dan als een kickstart een goede ondersteuning om even vooruit te komen om vervolgens weer te trappen. P.s. ik heb een fatbike en wordt eerlijk waar door ouderen op een normale e-bike vaak genoeg ingehaald, vanuit gaande dat die harder fietsen dan 25km, maar daar hoor je nu niets meer over, want de e-bike is genormaliseerd en bij ongelukken wordt er vrijwel niet gekeken hoe hard deze eigenlijk ging etc. Etc ! Maar de fatbike is nu de boosdoener!

 26. Waldi

  Wij zijn toch in NL en alles kan

 27. Scherpschutter

  Of je nou vindt dat fatbikes aangepakt moeten worden of niet (laat die mensen gewoon met rust en hun ding doen, zou mijn devies zijn), naar ik mag aannemen kunnen we het er wél over eens zijn dat je compleet voor lul rijdt op zo’n ding boven de leeftijd van 16? Ik ga iedere keer dat ik een volwassen man van 25+ op zo’n ding zie zitten echt helemaal stuk…Het is geen porem! LOL

 28. Len

  We belichten natuurlijk altijd graag de uitzonderingen en de reagurende uitzonderingen scheren daarmee gemakshalve iedereen over één kam. Anders wordt het leven te moeilijk. Voor iedere keer dat het fout gaat, gaat het 99 keer goed.

 29. GeeWee

  Voor het rijden op een snorfiets (ook 25km/h) heb je een bromfietscertificaat nodig en moet je minimaal 16 zijn. Verder moet je ook een verplicht een helm op. Waarom geldt dit niet voor e-bikes? En dan niet alleen voor fatbikes maar voor alle e-bikes. Want ja, je moet trappen maar met de ondersteuning op maximaal gaan ze er allemaal als een speer vandoor.

  Los daarvan: als je op een fatbike rijdt met gashendel of die anderszins vooruit komt zonder trappen dan zou ik zeggen: direct confisqueren dat ding!!!

 30. Cico

  Het is blijkbaar voor een hoop mensen lastig voor te stellen dat de politie zich met autoproblemen EN fietsproblemen bezig is. Het is geen of/of situatie.

  De elektrische fietsen op het fietspad is in ieder geval een flink probleem geworden vanwege oa de onderlinge snelheidsverschillen, slechte zichtbaarheid en geen helmplicht. Het is openbaar terrein, niet je achtertuin, dus de overheid bepaald de regels en de politie doet de handhaving.

 31. Balthasar

  Bij mijn weten is zon vetfiets een rijwiel met hulpmotor, zoals t in de wet nog steeds wordt genoemd; later heette dat n brommer; simpel: dit rijwiel behoeft een bestuurder met rijbewijs, verplichte verzekering en n helm; opgevoerde exemplaren dienen direct te worden vernietigd; overigens ben ik van mening dat n electrische fiets pas mag worden bestuurd door ‘n persoon ouder dan 16; beenkracht mag best worden getraind

 32. Wies

  Voor het eerst eens met Scherpschutter! Mag ook weleens gezegd worden.

 33. Slipknot

  Goed idee inbeslagname gelijk ze rijden als gekken hoge snelheids aan pakken

 34. BW

  @Cico
  Eens en aanvullend: met name die fatbikes zijn helemaal geen doorsnee e-bikes, maar eigenlijk verkapte elektrische scooters. De meeste fatbikers trappen niet eens. Is wat mij betreft allemaal prima en ik wens je veel plezier met je malle fatbike maar het is natuurlijk niet gek dat aanvullende regels worden gesteld, vergelijkbaar met regels voor scooters (zoals: minimum leeftijd, helmplicht, certificaat, rijden op de autorijbaan etc).

 35. Stefan

  Laat ze eerst eens normaal en gezond doen. Pak alsjeblieft alle overtreders, voornamelijk rood rijdende auto’s en scooters die zich niet aan weg belijning/regels houden. Dat is al jaren een issue. Waarom is snel fietsen ineens zo’n probleem, ik trap sneller weg op een normale fiets en ga gemiddeld 30kmu zonder ondersteuning en ben niet de enige daarin. De limiet is erg vervelend en je e-fiets en nummerplaat geven gaat niet zomaar, te veel heisa voor iemand om dat echt te doen.

  Dan wat anders:
  Op Moskeeplein heb ik een bijna ongeluk door de politie ternauwernood ontweken. Amper 2 weken terug ben er nog zwaar woest over. Hoe haal je het in je hoofd zonder enige vorm van waarschuwing te scheuren over het fietspad in drukte met mensen overal, met een blinde bocht..

  Ik rustig op mn ‘fat’bike, ik kom net het fietspad op heb net netjes links gecheckt. Duikt de auto bij het verkeerslicht het fietspad op (wat je al nooit verwacht als fietser), geeft een hoop gas, ik kijk weer rechtdoor en die auto is geen meter van mij af. Dankzij mijn ‘fat’bike’s remmen en mobiliteit heb ik de situatie weten te redden, niet hun. Als ik niet zo flits en goed kon manoeuvreren was er een bruikbare politie auto minder geweest.

  En vervolgens schrikken ze van mij, dat vond ik nog het ergste, lekker opgelet. Geen sorry niks, ze keken mij even aan en scheurde met zwaailichten aan verder. Idioten schaam je, ik heb met hartkloppingen aan de zijkant staan wachten van de schrik en vervolgens kwam ik te laat op mijn werk.

  Erg leuk hoor boefjes vangen, maar als je tussendoor 3 andere het ziekenhuis inrijdt ben je niet helemaal ethisch bezig volgens mij..
  Nou dat moest ik kwijt lol.

 36. Niels Bokhove

  Waarom komt de industrie toch telkens weer met een nieuw idioot vervoermiddel, waarvoor de overheid dan weer – altijd met vertraging en/of na (zware) ongelukken – nieuwe regelgeving moet maken? Wat is er mis met een gewone fiets? Ik zou bijna zeggen: verbied voortaan dat soort ‘innovaties’. En de beenspieren van m.n. jongeren verslappen zo ook nog eens. Kunnen ze later zo de rolstoel in. De burger moest toch meer bewegen?

 37. J.Schoonhoven

  Gashandel , ik heb een e-bike van 13 jaar oud. Standaard uitgerust met een gashandel, moet ik deze verwijderen ?? Fiets merk is Linbike.

 38. Overvechter

  Ik zou zeggen, voer een helmplicht in voor alle e-bikes, dan ben je gelijk van dit probleem af. Wil je graag zonder helm op pad, dan maar op spierkracht

 39. Thuisblijver

  @Niels, nieuwe dingen uitvinden. Dat zit in de mens. Of hadden we volgens jou ook de vaatwasser, stofzuiger, wasmachine, etc. niet moeten uitvinden.
  Daar worden we lui van.
  Ken je de “red flag act” nog? Ook zo iets. Auto’s (toen in 1905) zouden koeien zure melk bezorgen, dus mochten ze niet sneller dan 4 km/h.

  Dus:
  – Fatbike met gashendel: kenteken plus valhelm. 45 km/h max. RDW toelating. Anders boete bij controle.
  – Fatbike met alleen trapondersteuning tot 25 km/h: prima.

  Nog iets: ouders die zo’n ding (a 3000 euro) aan hun kind geven en niet door hebben dat ze deze opvoeren zijn echt superdom.
  Zelf zitten ze in hun Volvo (ja, het moet veilig zeg) en bellen wat af.
  De winter komt er aan: ja, echt, ramen krabben? Echt niet. En dan komen de kindjes op de fiets in het donker zonder goede fietsverlichting. Fijne avond!

 40. Marrow

  Vind dit best onzin deze comments, die fatbikes bestaan langer dan 5 jaar ik heb 5 jaar een gashendel op mijn fatbike, nu pas heb iedereen een probleem over deze soort type fiets, alleen omdat ze nu de helmplicht hebben is iedereen overgegaan naar fatbikes Ik heb mijn 3 kids ook cadeau gegeven ben best trots op ze moeten een lange afstand afleggen om naar school te gaan (met geen gashendel). En die racefietsers dan let de agenten daar op die gaan ook harder dan 30km per uur op de fietspad. Maar mensen moeten minder zeuren. We leven al in een land dat niks mag bijna nog even wonen we in NL/China. Controle, controle, controle en mensen werken zelf aan hun eigen rechten ondergang.

 41. Denis

  voldoen racefietsen wel aan de eis voor gebruik op de openbare weg?
  In veel gevallen is dat ook niet zo

 42. BW

  @Marrow
  Geinig. Je hebt geen idee waarom “nu pas heb iedereen een probleem over deze soort type fiets” en vervolgens geef je de verklaring zelf.

 43. K

  Deze week zag ik nog een oma rakelings voorbij gescheurd worden door twee van die jochies. Ze raakte uit balans en viel van haar fiets. Neus gebroken, flink bloedend en het ziekenhuis moeten bellen. De arme vrouw was 90 en die knapen scheurden lachend door. Gelukkig viel ze goed, ik hoef niet te schetsen hoe het wel af had kunnen lopen lijkt me.

  Ze hadden natuurlijk compleet niet door wat de consequenties van hun daden waren, maar dat is precies het probleem. Nog geen dag later reed er ook zo’n idioot stoer kijkend vlak langs mij door een stoet fietsers heen. Je hoort ze niet en je schrikt je te pletter. Ze kijken niet eens naar je.

  Elk kind doet onverantwoorde dingen, dat is nou eenmaal zo. Je kunt niet verwachten dat zij veilig met dit soort spul omgaan. Hier mag dus echt een stuk beter op gehandhaafd worden. We hebben toch niet voor niets boa’s in het leven geroepen? Laat ze eens wat nuttiger werk doen dan fout geparkeerde fietsen weg halen. Misschien proactief bij scholen die eigenaren van fatbikes opwachten bijvoorbeeld. Ook die kids hebben gewoon leerplicht en je kunt ze daardoor prima vinden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).