Politiebureaus vaker dicht en minder agenten bij FC Utrecht; Politie verder onder druk Politiebureaus vaker dicht en minder agenten bij FC Utrecht; Politie verder onder druk

Politiebureaus vaker dicht en minder agenten bij FC Utrecht; Politie verder onder druk

Politiebureaus vaker dicht en minder agenten bij FC Utrecht; Politie verder onder druk
Archiefbeeld van een oefening van de politie in Utrecht. Beeld Robert Oosterbroek
Burgemeester Jan van Zanen heeft maatregelen genomen omdat er te weinig politieagenten zijn in de stad. De druk op de capaciteit van de politie is de afgelopen tijd verder toegenomen en daarom gaan onder meer politiebureaus vaker dicht en zijn er minder agenten bij evenementen.

Burgemeester Jan van Zanen heeft maatregelen genomen omdat er te weinig politieagenten zijn in de stad. De druk op de capaciteit van de politie is de afgelopen tijd verder toegenomen en daarom gaan onder meer politiebureaus vaker dicht en zijn er minder agenten bij evenementen.

De politiecapaciteit in Utrecht staat al langer onder druk. Burgemeester Van Zanen heeft ook al vaak bij de minister gevraagd om middelen om de politie te versterken. Van Zanen: “Dit is niet uniek voor de stad Utrecht, maar speelt in alle 39 gemeenten in de politie-eenheid Midden-Nederland en in de rest van het land.”

Na de moord op advocaat Derk Wiersum is de druk op de politie echter nog verder toegenomen. Er is namelijk extra persoonsbeveiliging nodig voor allerlei mensen en daarvoor wordt personeel uit verschillende teams gehaald. Dat gaat weer ten koste van de bezetting in die teams.

Het is onbekend hoe lang de persoonsbeveiliging nodig is, maar de druk op Utrecht neemt wel verder toe.

Maatregelen

“De politie moet alle zeilen bijzetten om de roosters sluitend te krijgen voor de uitvoering van politietaken zoals de incidentafhandeling of, de inzet van wijkagenten, de dienstverlening aan de publieksbalie en het leveren van inzet bij de handhaving van de openbare orde. Ook bij de opsporing van heterdaadaanhoudingen is de druk groot”, schrijft Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

Er zijn daarom een aantal tijdelijke maatregelen getroffen. De politiebureaus in Kanaleneiland en Overvecht gaan vaker dicht voor publiek in het weekend. Er blijft wel altijd minimaal één bureau, Paardenveld, geopend.

Ook wordt een flexibel team dat ingezet kan worden bij actuele problemen gehalveerd en wordt inzet van de politie bij evenementen en betaald voetbal verminderd. Daarnaast worden ook vaker gemeentelijke boa’s ingezet.

De maatregelen moeten de grootste druk van de ketel halen.

31 Reacties

Reageren
  1. Dakhaes

    Nederlandse staat hiervoor verantwoordelijk. Nederland narcostaat. Alle politie hier naar toe. Nu gaat dus ook het andere Nederland naar de knoppen.

  2. Bertje 030

    Kanaleneiland en Overvecht vaker dicht, dit zijn nu juist de wijken waar permanent politie aanwezig moet zijn.
    Kleine criminaliteit aanpakken om grotere criminelen te voorkomen lijkt mij voor de toekomst zeer belangrijk.

  3. Robert

    Minder politie naar het voetbal, helemaal goed. Belachelijke structurele inzet van publiek geld. Misschien als voetbalclubs zelf (nog) meer de knip moeten trekken voor ongeregeldheden dat de ‘het hoort er nu eenmaal bij’ gedoogcultuur richting harde kernen en misdragende supporters ook een keer kan verdwijnen.

  4. Scherpschutter

    De Politie dient geheel geprivatiseerd te worden. Veiligheid is te belangrijk om aan een falende organisatie als een overheid over te laten, waar werkelijk alles prioriteit lijkt boven het adequaat beschermen van burgers.

    Tijd om deze ‘dienst’ uit handen van de overheid te nemen. Laat private dienstverleners onderling maar strijden om de vrijwillige gunning van de burger in een vrije markt van vraag en aanbod.

    Het is al decennia duidelijk dat de overheid dit niet aan kan. Na honderden reorganisaties en letterlijk honderden miljarden staat er nog steeds een hopeloos falend apparaat. Onacceptabel!

  5. Berk

    Alle publieke sectoren staan dankzij dit kabinet onder druk: de politie, het onderwijs, de zorg. Nederland is bezig een narcostaat te worden, overal in onze stad zie je dingen die niet kloppen: jongemannen in auto’s van meer dan een ton, winkels waar nooit iemand komt maar die al jaren bestaan, handgranaten aan deuren, beschietingen van panden. En wat gebeurt er, we gaan politiebureaus vaker sluiten, goed idee

  6. Karla

    Minder grote risicovolle evenementen lijkt me wel een optie. Of ze regelen het zelf maar, er wordt vast geld genoeg verdiend op die commerciele evenementen, en anders maar niet.
    Kleinschaligere evenementen blijven natuurlijk van harte welkom!

  7. Gerard Brugmans

    Het is echt te dol voor woorden dat de politie in deze moeilijke tijden ook nog aandacht moet besteden aan voetbalwedstrijden. Bij gebrek aan voldoende manschappen kunnen we die wedstrijden toch ook gewoon niet laten plaatsvinden? Er zijn een hoop zaken die veel belangrijker zijn dan die maffe gasten die zich structureel niet kunnen gedragen!

  8. Wim Vreeswijk

    Ooit bedacht ex-minister van Justitie/oud-burgemeester van Utrecht Opstelten om zoveel mogelijk te gaan werken met een landelijk gecentraliseerde nationale politie die zo ver mogelijk van de burger moest gaan staan uit angst gestigmatiseerd te worden met hun aanwezigheid in de wijken voor extreem rechts. Dus Hiermee verdwenen ook zoveel mogelijk buro’s die aanvankelijk 24/7 open waren, doch verdwenen de ogen en oren in onze Utrechtse wijken. Voor het geval dat slachtoffers toch nog het geduld en lef hadden aangifte te doen van een misdrijf was de praktijk dat 50% van de aangiftes nadien geseponeerd werd. De doorzetters moesten daarna een relatief dure artikel 12 procedure beginnen om alsnog misschien je zin te krijgen. Dat massale seponeren had overigens tot gevolg dat de jaarlijkse politieverslagen een veel te rooskleurig beeld gaven van de harde werkelijkheid. Wil je werkelijk wat verbeteren aan de veiligheid dan zullen er toch echt veel meer buro’s 24/7 open moeten blijven. Desnoods laat je administratief medewerkers aangiftes op stellen, want zo moeilijk is het allemaal niet en kun je de agenten weer promoveren tot wijkagenten met hun nuttige ogen en oren. Dat is m.i. de enige methode om weer orde en tucht in de wijken te krijgen èn echte jaarlijkse politieverslagen. Ik zie er naar uit !

  9. G. de Vries

    Onverantwoord! Minder politie naar de voetbalwedstrijden dat is te begrijpen: verantwoordelijkheid bij de clubs. Maar politieposten in K’eiland en Overvecht in de weekenden sluiten? Dit bekent vrij spel voor het geteisem.
    En nu net voor de Oud en Nieuw-heisa. K’eiland kent al jaren een reeks autobranden, vernielingen, opstootjes, buitenbranden, vechtpartijen enz enz.

  10. Kadoendra

    De war on drugs kost Nederland enorm veel geld dus zolang de VVD voor nepliberalen blijven spelen en dus tegen het legaliseren van drugs zijn zal de gewone burger blijvend geconfronteerd worden met gesloten politiebureaus.

  11. Anne Marie ten Berge

    Te weinig Politie voor de nodige waakzaamheid en dienstbaarheid. Te weinig leerkrachten voor de scholing… Te weinig verplegers in de ziekenhuizen.. (ga thuis maar ziek liggen) Te weinig zorg voor de kwetsbaren onder ons… Te weinig rechters in de rechtbanken… Te veel ziekenhuizen die failliet gaan en te veel politici en politieke partijen die alleen oog hadden voor de marktwerking met de torenhoge salarissen voor de bovenbazen. Teveel (alleen maar) burgemeesters die NIET democratisch gekozen zijn en nu de BOA’s op ons afsturen alsof wij fouten maken.

  12. Harry

    Ik denk dat ik maar eens ga stoppen met het betalen van belasting en deze van de afgelopen jaren maar eens ga terugvorderen.

  13. trol

    Waarom begint iedereen over voetbal en dat dat zoveel inzet kost (in Utrecht)….iemand ook de daadwerkelijk cijfers? Populisme ten top. Tegenwoordig zijn ze vooral nog het verkeer aan het regelen, dat was het wel zo een beetje.
    Wat pas echt onnodig is de bestrijding van softdrugs. Laat die kwekerijen lekker, zolang het ook verkocht mag worden. Drugs bestrijden is sowieso een bodemloze put (war on drugs in de VS is ook al 40 jaar een enorm, succes …ahum,..) Of stop met verkeerscontroles….

    Maar dat alles is eigenlijk het punt niet.

    Het is natuurlijk schrijnend dat er te weinig personeel en te weinig geld is….Dit zou prioriteit nr. 1 moeten zijn. Keuzes zouden nooit gemaakt moeten worden en er zou altijd en overal genoeg politie beschikbaar moeten zijn.

    Er is daar nog zoveel meer mis. Gesjoemel met criminaliteitscijfers, diversiteitsdrek omkopingen, baantjes carrousel in de top, belachelijk laag salaris etc. je zou inderdaad bijna stoppen met belasting betalen en je geld stoppen in een Nederlandse Blackwater 🙂 :

  14. Justin

    Met dank aan de jarenlange uitholling van de publieke sector (met name de VVD vindt dit prachtig), om vervolgens lekker te kunnen privatiseren, waarna de burger hard de sjaak is omdat alles duurder wordt en minder opbrengt in maatschappelijke zin. Dit liedje hebben we al zo vaak gehoord en mensen als Scherpschutter die dit onafgebroken roeptoeteren, zijn medeplichtig aan deze langzaam doch zekere afbraak van de samenleving in naam van het Grote Geld.

  15. Wim Vreeswijk

    Onlangs vernam ik van een Marokkaanse Spanjaard dat bij misdrijven in Spanje veel harder wordt opgetreden dan in Nederland. Overal staan in de straten pinautomaten, maar letterlijk niemand heeft in Spanje het lef een dergelijke automaat op te blazen want daar hangt een veel hardere detentiestraf aan vast dan in Nederland. Onze penitentiaire inrichtingen (PI’s) zijn van alle gemakken voorzien en zijn de duurste van heel Europa met 250 euro per dag en bij lang gestraften loopt dat op tot vele miljoenen per gedetineerde.

  16. Don

    Ik zou eens beginnen met het terugdringen van de bureaucratie dat scheelt bakken met tijd en kunnen deze mensen doen waar ze voor op geleid zijn. Gewoon een beetje meer vertrouwen in dit soort mensen idem voor andere overheidsdiensten. Stoppen met eindeloos registreren omdat een of andere boekhouder weer een spreadsheet moet vullen.

  17. Jolanda

    Ik ga er ook vanuit dat er minder agenten bij de Vuelta worden ingezet! Of dat de organisatie daar flink voor betaalt.

  18. Hetty

    Het gaat er op lijken, dat er straks in Nederland de boeven de overhand gaan krijgen , de politie het onderspit moet gaan delven, en de burger het slachtoffer gaat worden. Geen prettig vooruitzicht. Zo gaat ons land naar de gallemiezen.

  19. Yoshua

    @Wim Vreeswijk,
    Spanje straft wel harder maar effectief ben je in Spanje veel eerder buiten dan in Nederland.
    In Spanje zit jij bij tien jaar ongeveer 2 jaar effectief vast.
    In Belgie krijg je bij straffen lager dan acht jaar uitstel tot in de eeuwigheid.
    Is je straf vier jaar in Belgie dan zit je niet eens een dag vast.
    Logisch dat Nederland het duurste land is met idioot hoge boetes (nergens anders in de EU zijn ze zo hoog) en zware straffen.
    In 2018 zijn de meeste levenslang straffen uitgesproken in Nederland.
    Gek he dat wij zoveel belastinggeld uitgeven aan straffen uitzitten.
    Kijk eens naar China en we hebben geen bureau meer nodig.
    Alle huizen en mensen voorzien van rfd en camera’s met gezichtsherkenning.
    Maar dat kan vast niet in jouw ogen als oud politicus die uiteindelijk mede verantwoordelijk is voor hoe het nu gaat met dit land.
    Zelf jaren lang in de politiek gezeten je zakken vullen en dan klagen over het beleid dat je tientallen jaren zelf hebt gevoerd.
    Maar daar zal je wel geen herinneringen meer aan hebben als goed politicus.

  20. Berend

    De KNVB kan ook zelf de beveiliging en regelaars inhuren, dan hoeven de mensen dat niet te betalen. Geld zat met al de verkochte rechten en transfers.

  21. Herman

    Liever meer agenten op straat dan die enorme inzet tbv voetbal laat die hun eigen boontjes maar doppen, zo onnoemlijk veel geld daar. De huidige inzet voor voetbal is buitenproportioneel hoog.

  22. amy

    En weer een totaal gestoorde politieke keuze. Echt, is er een andere stad dan Utrecht die de plank keer op keer zo finaal mis slaat? Politieposten sluiten in Kanaleneiland en Overvecht? Misschien zouden we die wijken een tijdje moeten sluiten. Echt te gek voor woorden dit. Het probleem van de politie heeft ook met imago te maken. Mensen zijn hier niet bang voor de agenten. En dat is zeker ook een functie van de politie. Ontzag inboezemen. Zelfs studentes uit Bloemendaal en omstreken gaan hier tekeer tegen de gemiddelde politie agent. In de tijd dat ik zelf nog bij een (echte) studentenvereniging zat, was dit uit den boze. De politie greep toen ook harder in, was toen nog niet je beste vriend. Een ander idee: zou het wat zijn om een Europees uitwisselingsprogramma voor agenten op te starten voor agenten? Een paar Nederlanders naar Spanje een paar Spanjaarden hier naar toe. Even er voor zorgen dat de naam Paardenvelt weer angst inboezemt in plaats van hoongelach.

  23. Jonas

    @Hetty: het land is al naar de gallemiezen

  24. DennieFerro

    Waarom denken jullie dat de posten in Overvecht en Kanaleneiland vaker dicht gaan? Daar is de werkdruk het grootst

  25. Katja

    VVD’ers strijken “wachtgeld” op, maar géén geld voor politie. Dát is de mores in NL. Bedankt Rutte !

  26. Harm brederoo

    Tijd om de begroting wat anders te gaan verdelen. De wijken worden onveiliger ten koste van stadsboulevards en andere groene prestige projecten. Misschien moeten de groen links stenende meisjes daar eens aan denken als ze ‘s avonds naar huis fietsen en het onveilig is

  27. Wim Vreeswijk

    Als je als overheid de veiligheid in de probleemwijken Overvecht en Kanaleneiland optimaal wil gaan waarborgen zul je juist meer wijkagenten 24/7 op deze wijken in plaats van minder minder. Ook zouden die wijkagenten, of ogen en oren, zich zichtbaar moeten maken voor alle tienduizenden bewoners van deze wijken met een huis-aan-huis bezorgde kennismakingsbrief zodat er ten volle samenwerking komt tussen burgers en politie en iedereen zich ooit weer prettig gaat voelen in hun ooit zo prettige wijk. Dus van de bedoelde terugtredende politie uit deze wijken mag en kan geen enkele sprake zijn. Een deel van de Eneco-gelden zouden hiervoor ingezet kunnen worden, waardoor de begroting weer sluitend wordt.

  28. Hadjememaar

    De bezuinigingen van de opeenvolgende liberale kabinetten hebben maar één doel: Afschaffen van belastingen voor bedrijven. Dit heeft geleid tot onverantwoordelijke uitholling van het maatschappelijk middenveld (justitie en politie, onderwijs, (jeugd)zorg, sociale woningbouw, zelf defensie) en lastenverzwaring voor burgers. En waarom? Zodat Rutte c.s. mooi weer kan spelen met VNO-NCW?

    De politie heeft het druk met alle gekkies die vroeger door de GGZ begeleid werden en zich nu, door bezuinigingen op de ggz, moeten handhaven in een woonwijk met 40% gekkies. Ik heb gelezen dat de helft van de 112 oproepen in Amsterdam betrekking hebben op mensen die geestelijke problemen hebben.

  29. Joske

    @ Harm en Wim

    Dankzij de rechtse partijen, die ALLEMAAL voor de Nationale Politie hebben gestemd heeft de gemeenteraad en de burgemeester niets meer te zeggen over beschikbare budgetten. Die worden landelijk bepaald en deze worden ook landelijk geoormerkt.

  30. Koel Hoofd

    Pappen en nathouden voor de volgende generatie.
    Een generatie die het geen enkel probleem gaat vinden om hun vrijheid op te geven voor mislukte algoritmes die ze niet alleen controleren, maar ook nog vertellen wat ze moeten doen zodat enkel mensen totale controle, macht en al het geld hebben hebben.

  31. Wim Vreeswijk

    Verstand komt met de jaren, ook bij de rechtse partijen. Overigens was de Nationale politie een vondst van de ‘geniale’ Opstelten. Het blijft experimenteren in de politiek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).