Politiecontrole bij bollendak in Utrecht: twintig aanhoudingen en tien verblijfsontzeggingen uitgeschreven Politiecontrole bij bollendak in Utrecht: twintig aanhoudingen en tien verblijfsontzeggingen uitgeschreven

Politiecontrole bij bollendak in Utrecht: twintig aanhoudingen en tien verblijfsontzeggingen uitgeschreven

Politiecontrole bij bollendak in Utrecht: twintig aanhoudingen en tien verblijfsontzeggingen uitgeschreven
Foto's: Instagram Politie Utrecht Centrum
De politie heeft donderdag bij het bollendak op het Stationsplein in Utrecht een controle gehouden waarbij twintig mensen zijn aangehouden. Ook werd aan tien mensen een verblijfsontzegging gegeven.

De politie heeft donderdag bij het bollendak op het Stationsplein in Utrecht een controle gehouden waarbij twintig mensen zijn aangehouden. Ook werd aan tien mensen een verblijfsontzegging gegeven.

Het bollendak op het Stationsplein is momenteel veelbesproken vanwege de overlast en vele incidenten op die plek. Er is sprake van intimidatie en ook zijn er meerdere steekpartijen geweest. Volgens de gemeente wordt de overlast veroorzaakt door steeds verschillende groepen.

Tekst loopt door onder de foto

De gemeente heeft eind vorige maand maatregelen genomen om de overlast terug te dringen. Een van die maatregelen is een zogenoemd ‘verblijfsontzeggingsgebied’. Mensen die in het stationsgebied de openbare orde verstoren, kunnen gelijk een tijdelijke verblijfsontzegging. Die geldt in eerste instantie voor 24 uur, maar dat loopt op als de persoon vaker de fout in gaat.

De politie is ook vaker en met meer agenten in het gebied aanwezig. Tijdens de controle van donderdag werden twintig mensen aangehouden voor verschillende feiten. Een van hen is vervolgens meegenomen naar het politiebureau. De politie heeft tien personen een verblijfsontzegging van 24 uur gegeven en er zijn meerdere bekeuringen uitgeschreven.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Wies

  Fijn dat de politie nu daar staat en niet zoals vorig jaar bij de uitgang van de stalling om mensen na werktijd voor het niet hebben een van een fietslampje te beboeten. Dat laatste zie ik als een onacceptabele vorm van extra belastingheffing terwijl grotere problemen spelen.

 2. TeringJantje

  Sinds wanneer word je niet meer vastgezet en strafrechtelijk vervolgd als je de wet overtreedt? Je krijgt nu een gebiedsverbod. Volgens die logica kan ik ergens proberen in te breken en het ergste wat er kan gebeuren is dat ik een lokaalverbod voor dat pand krijg. Schrikt niet heel erg af hè?

 3. Lexus

  Laten we blij zijn dat er eens een keer iets gebeurt. Maar het is natuurlijk onvoldoende en zonder twijfel gaat hier het waterbedeffect optreden en zal een flink deel van de overlast zich naar elders verplaatsen. Intussen moeten de reizigers die van de kant van het Moreelsepark komen nog steeds eerst het station voorbijlopen en zich dan via een zij-ingang langs tal van rokende personen — vooral NS-personeel — naar binnen wurmen. Toegegeven, klein leed, maar toch… Het had zo anders en beter kunnen zijn.

 4. Sjaak

  Voor welke feiten zijn de mensen aangehouden..? Helaas vertelt het verhaal dat niet…
  @wies: raar verhaal van jou. Er spelen ook nu grotere problemen (bijv bedreiging kroonprinses). Volgens jouw logica zou de politie zich daarmee moeten bezighouden ipv het bollendak. Gelukkig doen ze van alles en nog wat. Ook lichtcontrole.

 5. Don

  Maar dat doet de gemeente utrecht altijd @Teringjantje ze lossen het probleem niet op ze verplaatsen het. Deze overlastgevers zie je morgen terug in een naburig park of plein. Probleem oplossen zou betekenen dat er niet meer wekenlang over vergaderd kan worden en zinloze niet werkende plannen bedacht kunnen worden. Kost een paar centen maar dan heb je ook niets.

 6. Utrechter

  En uitzetten is natuurlijk geen optie?

 7. BdV

  Precies @ TeringJantje, dit is een vriendelijk verzoek om misdaden in het vervolg ergens te gaan plegen waar het wel mag.

 8. Ton

  @ TeringJantje
  Er staat: “Een (!) van die maatregelen is een zogenoemd ‘verblijfsontzeggingsgebied’.”

 9. Jannie

  Bekeuringen uitschrijven ? waar gaan ze dat van betalen?
  Na 10 keer voor de rechter vervolgens een werkstraf van 20 uur.
  Of zitten a 50 euro per dag ( inlossen boetes)
  Er moet een structurele oplossing gevonden worden voor deze groepen.
  Dit is dweilen met de kraan open kost heel veel gemeenschapsgeld

 10. W

  En nu maar wel hierop handhaven burgemeester!

 11. Martin

  @wies Dat is whataboutism. Overigens vind ik het juist goed dat tegen het rijden zonder verlichting wordt opgetreden. Bij het gebruik maken van de openbare weg hoort goed zichtbaar zijn.

 12. Wies

  In tijden van schaarste van personeel is de prioritering van kostbare inzet erg belangrijk, daar ging mijn opmerking over. Overigens is mijn verlichting altijd op orde hoor en vind ik zichtbaarheid in het verkeer ook zeker belangrijk. Ik begrijp wel dat mijn opmerking overkomt als whataboutsim, maar ‘so be it’ om nog maar een Engelse kreet erin te gooien. 🙂 Het viel mij gewoon op destijds.

 13. Scherpschutter

  Absurd. Waar de Politie in volle openlijk-aanwezige zichtbaarheid 30 wetsovertredingen kan constateren in zo weinig tijd, bestaan er simpelweg veel en veel te veel nutteloze wetten, regels en directieven. Er kan hier van weinig anders sprake zijn dan in het wilde weg kleine boetes uitdelen, omdat het kán…

 14. Lombokker

  Het blijft toch een beetje dweilen terwijl de kraan nog open staat.
  En zoals Don al opmerkt; niemand kan nu zeggen dat de gemeente ‘er niets aan doet’.

 15. HenQ

  Waarom draaien ze daar geen Eftelingmuziek? Dat werkt echt ontzettend goed op Amsterdam Centraal IJzijde. Wellicht automatische turrets toevoegen voor een leuk effect. Meteen de rommel opgeruimd!

 16. Geenstijl@Utrecht

  Inderdaad dweilen met de kraan open,hopeloze kwestie en frustrerend voor de politieagenten.

 17. Eenzame reiziger

  @ Lexus.
  Pain in the ass ja. Dagelijks erger ik me eraan dat je van de kant Moreelsepark niet naar binnen kunt, maar inderdaad er omheen naar die zij-ingang moet

 18. Thijs

  Ben werkzaam in het OV ik herken de overlast, het wordt met de dag erger. Boetes, gebiedsverbod.. Die lui roven erop los en je kan ze niks afpakken..

  Tijd om de welwillende man eens wat minder te belasten en die lui keihard te knuppelen.

  Vind je dat te kort door de bocht? Keerzijde is wel dat mensen beroofd, bedreigd en bestolen worden.

 19. Ridele

  Aan de Eenzame reiziger :
  De centrumzijde van het station ligt nu aan de Jaarbeurskant. Kom je van het centrum met de bus naar het station dan word je afgezet aan de Jaarbeurskant.
  Wil je b.v. naar Amsterdam met de trein dan moet je ook nog eens de hele hal doorlopen om aan de centrumzijde die betreffende trein te pakken en dan is het te hopen dat je niet te laat bent. Al met al kan er nog wel het een en ander aangepast of veranderd worden op Utrecht Centraal inclusief de toegang.

 20. Klaasjan

  @Eenzame reiziger
  Bovendien moet je je vanaf de kant van het Moreelsepark langs een belachelijk smal paadje tussen rijen neergekwakte fietsen door naar het Stationsplein.
  Als je bij die fietsenrommel bent, staat de tram vrijwel voor je, maar om die te bereiken moet je wel eerst met een malle omweg naar de nauwe toegang naar de drukke stationshal en daar weer zakken naar de begane grond en nog een eindje doorlopen. De bewegwijzering verdient daar geen schoonheidsprijs.
  En dan hebben we het nog maar niet eens over naar de NS-perrons resp. busstation gaan via de Moreelsebrug. Daar wachten we nog een paar jaar op.
  Hoe bedenk je het zo ongemakkelijk en krakkemikkig? Of zou men het lopen willen bevorderen?

 21. Feed

  @ss: het gaat niet om boetes maar om aanhoudingen. Had gehoopt dat je het verschil zou kennen…

 22. Wil

  Begrijpend lezen is niet voor iedereen weggelegd, dat toont @scherpschutter wel weer aan. Kleine boetes is iets anders dan een aanhouding.

 23. Koel Hoofd

  Kortom, we zijn bijna dertig jaar en vele honderden miljoenen verder en alles is net weer zoals in de vorige eeuw wat toen een reden voor renovatie was.
  Op slechts een klein detail na, het betreft nu buitenlanders.
  De NOS spreekt namelijk over oosteuropese arbeidsmigranten en veiligelanders.

 24. Lexus

  @Klaasjan: we mogen het stationsgebied wat mij betreft gerust volledig mislukt noemen. Het gemeentebestuur liep aan de leiband van de projectontwikkelaar Klépierre die zo veel mogelijk mensen door en via zijn koopgoot wilde leiden. Hij is daar ook nog grotendeels in geslaagd. Onvoorstelbaar maar waar. De Utrechtse burgers, en vooral de trein-, tram- en busreizigers onder hen, zijn de dupe en zullen dat gedurende lange tijd ook blijven.

 25. Hetty

  Bij Intratuin in de entreehal draaien ze twee liedjes door elkaar heen. Horendol word je ervan. Snel de winkel in, en niet in die hal gaan rondhangen. Heel effectief. Nog effectiever….twee Eftelingliedjes door elkaar heen draaien onder het Bonnendak, ehhh Bollendak.

 26. Klaasjan

  @Lexus
  Een aantal aanpassingen is gemakkelijk door te voeren.
  En een aantal borden plaatsen om de fietsenchaos te elimineren; plus handhaving natuurlijk. Hoe moeilijk kan het zijn?
  Maar Utrecht laat zich de wet voorschrijven door Klépierre. Trek eens een conclusie, Utrechters!

 27. passalacqua

  @Koel hoofd
  idd, het is slechts gemoderniseerd maar t is net zo naargeestig als de oude situatie, met precies dezelfde overlast!!
  moet je je voorstellen als iemand een keer een dagje Utrecht met trein komt doen, de 1e aanblik is een glibberig glimmend plein (vanwege de fastfood aldaar) met rondhangend tuig, wat een lekker welkom!

 28. Claire Obscur

  Dit zijn elke keer weer alleen maar “papieren” oplossingen waar al die veroorzakers letterlijk schijt aan hebben. Wat veel meer zoden aan de dijk zou zetten is een paar keer per week of liever dagelijks zo’n schoonmaakactie als op Perron Nul destijds door wat mariniers. Step up the game?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).