Politiek in Utrecht stemt in met aanpak burgerberaad over jaarwisseling; uitnodigingen deze week de deur uit Politiek in Utrecht stemt in met aanpak burgerberaad over jaarwisseling; uitnodigingen deze week de deur uit

Politiek in Utrecht stemt in met aanpak burgerberaad over jaarwisseling; uitnodigingen deze week de deur uit

Politiek in Utrecht stemt in met aanpak burgerberaad over jaarwisseling; uitnodigingen deze week de deur uit
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de aanpak van het burgerberaad. Dat betekent dat de uitnodigingen voor het eerste burgerberaad, dat gaat over de jaarwisseling vanaf 2024/2025, de deur uit kunnen. 10.500 Utrechters kunnen de uitnodiging deze week op de mat verwachten.

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de aanpak van het burgerberaad. Dat betekent dat de uitnodigingen voor het eerste burgerberaad, dat gaat over de jaarwisseling vanaf 2024/2025, de deur uit kunnen. 10.500 Utrechters kunnen de uitnodiging deze week op de mat verwachten.

Het burgerberaad gaat bestaan uit een groep van honderd inwoners die door het stadsbestuur gevraagd worden om een oplossing te bedenken voor een kwestie die speelt in Utrecht en waar de politiek niet goed uit komt. Het eerste burgerberaad zal gaan over de jaarwisseling vanaf 2024/2025. Het burgerberaad komt op vijf zaterdagen bij elkaar om, onder begeleiding van een onafhankelijk bureau, na te denken over een bepaald thema.

Verschillende meningen worden naast elkaar gelegd en uiteindelijk schrijft het burgerberaad een advies. Dat advies wordt door het stadsbestuur in principe overgenomen, tenzij er ‘zwaarwegende’ argumenten zijn om dat niet te doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat het advies van het burgerberaad financieel, praktisch of juridisch niet haalbaar is.

Opgeven

De uitnodiging voor het burgerberaad worden deze week verstuurd naar 10.500 Utrechters. De gemeente wil een goede afspiegeling van de stad, op het gebied van leeftijd, opleiding en woonwijken. Iedereen vanaf 14 jaar heeft kans om mee te doen. Iedereen die een uitnodiging krijgt, kan zich tot 8 oktober opgeven.

Als dan blijkt dat de groep inwoners die zich hebben aangemeld te klein is of er geen representatief beeld van de stad is, dan komt er een tweede lotingsronde. Utrechters die zich hebben aangemeld, horen uiterlijk 24 november of ze definitief mee kunnen doen aan het burgerberaad. De eerste bijeenkomst is op 9 december. De vergoeding voor deelname is 350 euro.

Discussie

In de gemeenteraad was nog wat discussie over de hoogte van die vergoeding. De Partij voor de Dieren vreest bijvoorbeeld dat het bedrag te laag is en dat daardoor de representativiteit van het burgerberaad wordt benadeeld. Wethouder Eva Oosters zegde toe dat er voor het volgende burgerberaad meer onderzoek gedaan zou worden naar de hoogte van de vergoeding.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Don

    Ben ik benieuwd door wie en hoe de 10.500 mensen uitgeselecteerd zijn. Notarieel toezicht ?

  2. woutvr

    Hallo zeg, €350,- pp voor participatie: het mag wat kosten!

  3. Lombokker

    Wat mij betreft mag bij het invoeren van dit burgerberaad meteen de gemeenteraad worden afgeschaft. Op een enkeling na kan ik die al jaren niet meer serieus nemen.

    Zo’n burgerberaad is in ieder geval een betere afspiegeling van de samenleving, want de gemeenteraad bestaat grotendeels uit mensen die als ambtenaar werkzaam zijn.

  4. Pee

    En zo leggen ze de verantwoordelijkheid voor prangende zaken bij dat beraad en wast de gemeenteraad zich schone handen en kunnen niet worden aangesproken op deze feiten.

  5. Baliekluiver

    Dat onze gemeenteraad zichzelf zo opzichtig buitenspel zet en het vuile werk overlaat aan een ongekozen burgerberaad is te triest voor woorden. Is dit niet gewoon ordinair kiezersbedrog?

  6. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

    Stel: 55% zegt; geen vuurwerk meer. Komt er dan een verbod voor deze jaarwisseling? O nee, dat kan niet.

  7. Nina

    1,3 miljoen euro weggegooid aan één casus. Alsof het niets is.

    Waarom neemt de gemeenteraad niet zelf een beslissing? Er is een begrotingstekort van maar liefst 6-7 miljoen.

    Wij inwoners (de bron van de inkomsten voor de gemeente) hebben gestemd en betalen al bestuurders om beslissingen te nemen.

  8. Marius

    Heel goed dat de gemeente zulke proeven doet. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst (van het proces).

  9. Utrechtsch

    Och ik vind niet per definitie dat een gemeenteraad (of de 2eK wat dat betreft) IEDER besluit beter kan / moet maken. De werkdruk voor politici blijft toenemen, oa. omdat ze verwacht worden van alles wat te weten en iets erover te vinden.

    Dit ligt verwacht ik best wel gevoelig. Prima om dan de burgers in te schakelen. Als ik een uitnodiging krijg dan doe ik mee.

  10. Nina

    @ Utrechtsch

    1,3 miljoen euro kost het. Dat hebben we niet, want heel veel huishoudens hebben geldnood. Dat betaalde belastinggeld moet nu terug naar de inwoners voor hun brood en onderdak.

    Het wil maar niet doordringen bij de huidige bestuurders. Bizar wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).