Politiek vraagt gemeente Utrecht te stoppen met gasafname van het Russische Gazprom Politiek vraagt gemeente Utrecht te stoppen met gasafname van het Russische Gazprom

Politiek vraagt gemeente Utrecht te stoppen met gasafname van het Russische Gazprom

Politiek vraagt gemeente Utrecht te stoppen met gasafname van het Russische Gazprom
Foto: Pixabay
Bijna alle politieke partijen van Utrecht roepen het gemeentebestuur op om geen gas meer af te nemen van Gazprom. Twee jaar geleden sloot de gemeente een contract af met het Russische bedrijf. Met de inval en oorlog in Oekraïne vindt de gemeenteraad dat de gemeente moet kijken of ze van het contract af kunnen.

Bijna alle politieke partijen van Utrecht roepen het gemeentebestuur op om geen gas meer af te nemen van Gazprom. Twee jaar geleden sloot de gemeente een contract af met het Russische bedrijf. Met de inval en oorlog in Oekraïne vindt de gemeenteraad dat de gemeente moet kijken of ze van het contract af kunnen.

D66, Partij voor de Dieren, Student & Starter, VVD, SP, GroenLinks, DENK, PvdA, ChristenUnie en CDA willen van het gemeentebestuur weten of de situatie in Oekraïne aanleiding is om te stoppen met het afnemen van gas van het Russische bedrijf. Als het aan de grote meerderheid van de raad ligt moet dit wel gebeuren.

De fracties willen weten welke mogelijkheden er in het contract zitten om de samenwerking te stoppen, en wat de gevolgen zijn van de sancties die opgelegd gaan worden. Twee jaar geleden werd er overigens al een motie aangenomen door de gemeenteraad om niet langer dan drie jaar gas af te nemen van Gazprom, onder meer omdat ‘Gazprom sterk gelieerd is aan de ondemocratische oligarchie in Rusland’.

Overigens levert Gazprom aan ruim 120 gemeenten in Nederland gas. Een opinieartikel in de Volkskrant en een petitie om te stoppen met de samenwerking krijgen veel aandacht op sociale media.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

32 Reacties

Reageren
 1. Horst

  Stoppen met Gazprom. Vandaag nog.

 2. John

  Lekker weer m’n vervuilende openhaard
  weer aansteken met bruinkool
  Gemeente Utrecht

 3. Realist

  En dan? Wat is het alternatief? Wat Poetin nu doet is onaanvaardbaar maar dat geheven vingertje van vooral linkse partijen heb ik ondertussen ook de balen van. Kijk eerst eens naar de problemen in eigen land.

 4. Erik

  Wat kortzichtig.. Typisch een uitspraak van Politici die niet weten waar ze over praten en voor de buhne iets roepen.
  Waar denk de politiek dat het gas vandaan komt dat bijvoorbeeld een Eneco, Essent of Vattenval levert? Ook o.a. vanuit gazprom. Sinds de liberalisering van de energiemarkt dienen alle leveranciers op de open markt in te kopen.. 30 – 50% van het gas in Nederland wordt in Rusland uit de grond gehaald en getransporteerd naar Nederland. Sterker nog.. Dit houdt ook in dat het gas dat bijvoorbeeld Gazprom levert in Nederland ook in Nederland op de openbare handelsmarkt ingekocht is. Dus het percentage “Russisch” gas en Nederlands, Amerikaans, Engels en Noors gas is voor iedere leverancier ongeveer gelijk qua herkomst. Enige verschil is de naam op de factuur van de doorverkoper (in deze de leverancier) anders is.

 5. Scherpschutter

  Zijn ze nou helemaal gek geworden?

  Ik stel voor dat de gemeente haar afspraken voor de verandering eens nakomt en burgers niet opzadelt met de enorme gevolgen van krankzinnige ideetjes zoals het opzeggen van een gasleverancier zonder een alternatief voor handen te hebben…

  Dit is dus precies waarom ik al maanden waarschuw om een alternatief achter de hand te hebben in de vorm van een houtkachel bijvoorbeeld. Energieafhankelijk zijn van een overheid is wel het laatste dat je wil.

 6. Bert

  Ik neem aan dat alle bovengenoemde deugpartijen ook al hun apparaten wat draait op olieproducten bij het huisvuil zetten, hun elektrische producten waar een li-ion batterij in zit, niet meer gebruiken en uiteraard alle niet zelfgemaakte kleren en make-up van hun lijf gooien. Maar mochten ze het zekere voor het onzekere willen nemen: niks afnemen wat in china geproduceerd is of eigenlijk uberhaupt buiten onze landsgrenzen gemaakt is.

  En mochten ze zichzelf willen troosten met een stuk chocolade, dan is dat natuurlijk ook uit den boze, gezien die nooit slaafvrij geproduceerd wordt.

 7. Scherpschutter

  @Realist

  Dat is het hem nu juist. Er is geen alternatief…Dit is roekeloos links dat haar kans schoon ziet om Utrecht in 1 grote klap van het gas af te helpen waarbij de daaruitvolgende onvermijdelijke energiearmoede ineens niet langer de schuld van links is, maar van zondebok Putin…Dat de Utrechtse bevolking de ellende in wordt gestort, lijkt niet te deren.

 8. Koel Hoofd

  Stoppen met gazprom en dan?
  De gaskraan in Groningen opendraaien of de hoofdprijs betalen aan de Amerikanen voor hun milieuvernietigend schaliegas wat nu eindelijk goed kan renderen? Want die lachen zich kapot nu.
  Real politik is geen schande, emotie politiek kost gewoon te veel.

  Dat coronaherstelfonds, dat heeft net een oormerk gekregen als oorlogsfonds.
  Het D66 klimaat en stikstof ideaal van 60miljard, dat is net de prullenbak ingegaan en heet nu energiecrisisfonds.
  Want ongacht wat de EU/USA nu gaat doen, het gaat het westen heel erg veel geld kosten.
  Helaas wij hebben een minister op financien die niet eens de basisprincipes van de economische theorie begrijpt. Dat werd gisteren pijnlijk duidelijk bij het debat startnota. Had die op BZ laten zitten, daar heeft ze tenminste ervaring mee.

 9. Pee

  Niks stoppen met gas afname.
  Als de EU die sancties aan Rusland oplegt draait Rusland toch de gaskraan dicht.

 10. Alain

  @Realist Hoezo links vingertje? Als VVD en CDA nu ook al links zijn? Het voorstel komt domweg van praktische alle partijen, behalve de 5e colonne van FvD/PVV.

  En het alternatief, weet-ik-veel, de Vattenfall? Eneco? Er moet toch wel een andere partij dan een Russisch Staatsbedrijf mogelijk zijn.

 11. PvC

  Geven de betreffende fracties ook aan hoe de gemeente de bewoners dan van gas moet voorzien? Is er een alternatief waarbij snel geschakeld kan worden? Anders riekt het een beetje naar makkelijke symboolpolitiek. Zijn we toch al goed in in Utrecht.

 12. Savrion

  🙂

 13. Bert zwartjes

  Om vervolgens gas uit Groningen in te kopen? Of had wat 5x zo duur is? Waar de burger dan voor op mag draaien. Hou eens op met deze gutmensch symboolpolitiek over de rug van je bewoners

 14. Geenstijl@Utrecht

  Symbool politiek in Utrecht ad Vecht🤣

 15. Wim

  Gewoon de gaskraan in Groningen opzetten en de Groningers hun krotten laten vernieuwen van de gasvelden , iedereen weer blij zij omdat zij voor hun gammele woning een nieuwe krijgen en wij omdat we niet het schaliegas hoeven af te nemen.

 16. JdV

  Uitstekend idee. Gaskraan in Groningen geheel open zetten. Daar zit nog meer dan genoeg gas in de grond. Tegen de huidige topprijzen contracten afsluiten met landen die graag Gronings gas willen hebben en bang zijn dat Rusland niet meer gaat leveren. De prijzen zijn nu zo hoog dat een gedeelte van de overwinst gestort kan worden in een fonds ter compensatie van een aardbevinkje hier en daar. Nederland is dan in 1 klap geheel onafhankelijk van Rusland, vangt veel geld en zorgt er voor dat de burgers er warmpjes bij zitten. Win-win-win lijkt me.

 17. Wouter

  Het is treurig dat het zo moest gebeuren, maar eindelijk!

  Eindelijk komt naar boven wat al veel eerder prominent onder de aandacht had moeten komen. De aardgas-vrij campagne gaat al maar over duurzaamheid. Dat is echter slechts 1 / 3 van het verhaal.

  Het voorkomen van geopolitieke afhankelijkheid is 1 van de onderbelichte redenen. De andere is economisch van aard. We zijn inmiddels genoodzaakt om gas te importeren en dat is niet bepaald zonder kosten.

  We hadden het altijd makkelijk met ons goedkope gas uit Groningen, maar die tijd is voorbij.

 18. Utrechtse Jantje

  Ja daar ligt die Gazprom niet wakker van hoor , maar de meeste Utrechters wel , van de kou dan hè !!!! Nee gewoon dom idee !!!

 19. René

  Wat een verwend, egoïstisch en kortzichtig geleuter weer allemaal. Ik zou zeggen: zsm de gaskraan dicht! Wat is er mis met (een tijdje) koud douchen, koud eten en een extra (dikke) trui aan? Alles beter dan dat we de kas van een land als Rusland nog langer spekken. Daarbij: het kost ons niks (de gasrekening gaat immers omlaag) en het klimaat vaart er wel bij. En het geld dat we besparen, kunnen we mooi aan de noodzakelijke energietransitie besteden, zodat we minder afhankelijk worden van schurkenstaten als Rusland en Saoedi Arabië. Win-win dus!

 20. Wim Vreeswijk

  De enigen die je hiermee treft zijn de Utrechters zelf.

 21. GeeWee

  Heren en dames reaguurders hierboven. Het gaat hier NIET om waar het gas fysiek vandaan komt. Het gaat hier om de gasleverancier. Als de Gemeente Utrecht kiest voor een andere leverancier zoals bijvoorbeeld Eneco, Greenchoice, Essent of Vattenfall, dan vloeit er MINDER geld naar het bedrijf Gazprom. Wellicht op het geheel 5 a 10% procent minder, maar toch is dit een belangrijke stap om te nemen.
  We moeten natuurlijk wel weten hoeveel het tarief per kuub vervolgens omhoog gaat bij de nieuwe leverancier (lees: veeeeeel) en kijken of dan nog steeds de dominee wint of toch de koopman.

 22. Scherpschutter

  @René 25/2/2022 – 12:54

  Wel, waar wacht je nog op? Douche niet meer, eet koud en zet je kachel helemaal uit zou ik zeggen. Je kunt vanavond nog beginnen!

  Zet hem op strijder! Ik zal aan je denken. LOL

 23. Bill

  Precies, tijd om die Russen op zoveel manieren tegen te werken. Dit is een eerste stap, niet meer tanken bij Lukoil een tweede enz… Stukje bij beetje een totale “ont-Russing” binnen de zakelijk sector, ter support van Oekraïne en de rest van Europa.

 24. Realist

  @Rene. Als je geen gas van Gazprom wil ga je toch zelf in de kou zitten een koud douchen? Sterker nog, ik neem aan dat je dat sinds woensdag al doet. Nog sterker, ik neem aan dat iedereen die met een opgeheven vingertje oproept om geen gas van Gazprom meer af te nemen dat doet. Als je het niet doet en wel roept ben je trouwens hypocriet.

 25. Lavrov

  @alle reaguurders: hartelijk dank namens Poetin en zijn vriendjes!

 26. Bond van reaguurders

  Geen dank hoor lavrov,we doen dit graag …

 27. bureaulesswatts

  En zo vallen de groene partijen gaandeweg in het eigen zwaard en raken ze verstrikt in hun eigen construct. De rekening voor aangeslotenen van het warmtenetwerk werd onlangs al met 70 % verhoogd met instemming van het ACM . Dankzij !! de wettelijke koppeling van warmte aan de gasprijs. Gaat klimaatminister Jetten de koppeling nu ongedaan maken ? In dat geval zal de rekening nóg veel sneller oplopen als Eneco de werkelijke kosten mag doorberekenen.

 28. Speak Up

  FvD-trollen zijn Poetintrollen en vijanden van Europa, vijanden van het internationaal recht, vijanden van de democratie.

  De meeste reaguurders zijn Forum-en-Baudet-trollen.

  Op DUIC stikt het vd reaguurders.

 29. Toine Goossens

  We geven de Groningers een dikke zak geld en worden weer zelfvoorzienend. Die afhankelijkheid van stupiede dictatoren bedreigt onze democratie.
  En dit jaar nog 3 miljard extra om ons leger te versterken. De baviaan van het Kremlin wil oorlog.

 30. Koel Hoofd

  Heeft er iemand al bedacht dat het onmogelijk is om te weten waar het gas in de pijpleidingen in Nederland vandaan komt?
  Het is net zoals met stroom, wordt groen opgewekt… maar op het moment dat het op het net komt en uit het stopccontact komt is het gewoon grijze stroom. Dus al die Tesla’s, rijden ook gewoon op grijze stroom opgewekt in gas en kolencentrales omdat er veel te weinig groene stroom is omdat Nederland te klein is voor al die windmolens en zonneparken die nodig zijn om Nederland van Rusland onafhankelijk te maken..
  Dus zelfs al zou Utrecht overstappen op een Eneco of zo, stoken we nog steeds op russisch gas wat netjes wordt uitgeleverd via Nordstream 1 door Duitsland en wat wordt betaald via…jawel SWIFT.

  Die emotionele deugsymboolpolitiek, begint een genante vertoning te worden.

 31. Ferdi Hermens

  @Koel Hoofd. de Nordstream 1 is echter al een weekje afgesloten, dus daar stroomt niet meer veel doorheen

 32. Miranda

  Commentaren hier lezend met mijn gedachte aan de ouders en zus van mijn schoondochter, in de schuilkelders in Oekraïne, ik hoop dat ik hun nog levend terug kan zien : zij hebben het koud en ze hebben honger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).