Politiek ziet plaatsnamen De Meern, Vleuten en Haarzuilens graag terugkeren op Google Maps Politiek ziet plaatsnamen De Meern, Vleuten en Haarzuilens graag terugkeren op Google Maps

Politiek ziet plaatsnamen De Meern, Vleuten en Haarzuilens graag terugkeren op Google Maps

Politiek ziet plaatsnamen De Meern, Vleuten en Haarzuilens graag terugkeren op Google Maps
Dorpstraat in wijk Vleuten - De Meern, in woonplaats Vleuten en in de gemeente Utrecht. Bron: Het Utrechts Arhcief
Woont iemand in Vleuten of in Utrecht? Of allebei? Als het aan verschillende politieke partijen en werkgroep ‘Spaar de gemeenschap’ ligt moeten de originele woonplaatsen zoveel mogelijk gebruikt blijven. Handig voor hulpdiensten, meent de politiek, en menig bewoner voelt zich meer thuis bij de ‘oude’ aanduiding dan bij de naam van de stad Utrecht.

Woont iemand in Vleuten of in Utrecht? Of allebei? Als het aan verschillende politieke partijen en werkgroep ‘Spaar de gemeenschap’ ligt moeten de originele woonplaatsen zoveel mogelijk gebruikt blijven. Handig voor hulpdiensten, meent de politiek, en menig bewoner voelt zich meer thuis bij de ‘oude’ aanduiding dan bij de naam van de stad Utrecht.

De gemeente Utrecht zoals we die nu kennen is ontstaan door tal van samenvoegingen van kleinere gemeentes. De meest recente herindeling vond plaats in 2001. Toen werd de gemeente Vleuten-De Meern – wat toen al een samenvoeging was van Vleuten, De Meern, Oudenrijn, Veldhuizen en Haarzuilens – toegevoegd aan de gemeente Utrecht. Ook kreeg Utrecht in dat jaar een stuk van Nieuwegein erbij.

Niet iedereen zat overigens te wachten op deze herindeling, menig bewoner van Vleuten, De Meern en Haarzuilens identificeerde zich meer met hun woonplaats dan met het stadse Utrecht. Er werd in 2001 besloten dat de woonplaatsen Vleuten, De Meern en Haarzuilens bleven bestaan.

Google Maps

Deze woonplaatsen worden ook gebruikt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De woonplaats is dan De Meern, en de gemeente waar men woont is Utrecht. Daarnaast kent Utrecht sinds 2001 de wijken Vleuten – De Meern en Leidsche Rijn.

Sinds kort worden adressen op Google Maps in de woonplaatsen Vleuten, De Meern en Haarzuilens aangeduid met Utrecht. Dat kan lastig zijn, menen VVD, Volt, UtrechtNu!, D66, ChristenUnie en CDA. Want daarmee komen er dubbele straatnamen voor, zowel Utrecht als Vleuten hebben bijvoorbeeld een Schoolstraat. De politieke partijen willen nu van het college weten of ze hier iets aan kan doen.

‘Uw stad’

Werkgroep ‘Spaar de gemeenschap’ liet aan de gemeenteraad weten het ook storend te vinden dat in brieven van de gemeente Utrecht aan bewoners van De Meern, Haarzuilens en Vleuten soms wordt gesproken over ‘uw stad’.

De werkgroep schrijft: “Het zou fijn zijn om in brieven of andere informatie van de gemeente niet langer het woord “stad” te bezigen, maar gemeente of inwoner van de gemeente.” Er zijn namelijk inwoners die vinden dat ze in een dorp wonen, en niet in de stad Utrecht.

Het college heeft enkele weken de tijd om te reageren op het onderwerp.

22 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Heel goed Google.
  Uitsluitend is alles voorbij het kanaal één amorfe steenmassa.
  Heel suburbia is Utrecht.

 2. JdV

  In paspoort en op rijbewijs staat de gemeente, Utrecht dus. Laten we dat vooral zo houden.

 3. WJM

  Politiek reageer svp naar Google en laat De Meern, Vleuten en Haarzuilens terugkomen!

 4. Jaap

  Bij de bijgaande tekst gaat het al mis!! Dorpsstraat Vleuten! en niet De Meern.

 5. Theo

  Het is op zich wel iets voor de gemeente Utrecht om minimaal een paar ton gemeenschapsgeld te besteden aan deze symboliek.

 6. Rara Avis

  Waar maken we ons druk over, de wereld staat in brand!

 7. Wim

  Dan kan ook meteen Zuilen weer als volwaardig dorp gfenoemd worden.

 8. Marcel 59

  “Sinds kort worden adressen op Google Maps in de woonplaatsen Vleuten, De Meern en Haarzuilens aangeduid met Utrecht.” Dat is niet juist, dit is al vele jaren het geval. Al zeker sinds 2018 hebben inwoners van de Frederik van Edenstraat in Vleuten last van bezorgers, die pakketten komen afleveren voor de Frederik van Edenstraat in Utrecht. Inmiddels is kort geleden de plaatsnaam Vleuten op Google Maps gecorrigeerd voor het deel ten noorden van de spoorbaan.
  Wie in Google Maps op de verschillende wijk- en gebiedsnamen klikt ziet dat er nog veel meer niet klopt. Dit soort fouten beperkt zich overigens niet tot de gemeente Utrecht, maar komt veel meer voor. Kortom Google Maps is op dit punt een rommeltje en dus notoir onbetrouwbaar.
  Om dit soort fouten aan Google te melden, moet je een Google-account aanmaken. Daarvoor moet je toestaan, dat Google trackingcookies plaatst en toegang heeft tot jouw persoonlijke gegevens. Daar begin ik dus niet aan; en ik kan mij voorstellen, dat dit ook een probleem is voor de gemeente als Google daardoor in de gemeentelijke systemen kan rondneuzen.
  Dit is dus helemaal het probleem van het almachtige Google en Google alleen en niet van de gemeente Utrecht!

 9. Jakob

  @Theo, alsof het omdopen van de Kerkstraat, de Zonstraat, de Prinses Irenelaan, de Kalverstraat, de Piet Heinstraat, enz. om alleen maar een paar straten in De Meern te noemen waarvan de naam ook in de stad voorkomt, geen kosten met zich meebrengt. De Meern gewoon De Meern laten lijkt me goedkoper

 10. Utrecht uiteraard !

  Geen verwarring creëren, Leidse Rijn, en De Meern een straat verder op.
  Gewoon , zoals Zuilen ook een wijk naam os geworden. Belangrijk dat ze daar wat meer trots zijn om Utrecht te mogen zij trouwens..

 11. Nina

  Je kan maar druk zijn als gemeenteraad met je profilering, terwijl er grote problemen zijn en er een begrotingstekort van 83 miljoen euro op je afkomt.

 12. Katja

  Vleuten, De Meern en Haarzuilens weer zelfstandige gemeentes maken, ben je er gelijk vanaf.

 13. Theo

  @ Jakob

  De officiële woonplaatsaanduidingen zijn volgens dit artikel nog steeds De Meern, Vleuten, etc. Slechts in Google Maps zijn al deze kernen samengevoegd tot de plaats Utrecht. Het is dus eigenlijk alleen een probleem als je naar de Kerkstraat in Utrecht wilt navigeren met behulp van Google Maps en je hebt geen idee waar in de gemeente Utrecht je nu eigenlijk zijn moet. Dan kun je je afvragen of de verantwoordelijkheid daarvoor bij Google ligt.

  Post versturen naar de Kerkstraat, de Zonstraat, de Prinses Irenelaan, de Kalverstraat of de Piet Heinstraat levert verder geen problemen op: de postbode kijkt naar postcode + huisnummer op het poststuk en niet naar de straatnaam.

 14. Herman

  Ik wil Zuilen terug!

 15. Koel Hoofd

  Zeker niets beters te doen?

 16. JdV

  @marcel59: ga naar een bibliotheek (ja ze bestaan nog). Log in op een openbare computer. Maak een onzin-google account aan nadat u een eenmalig email-adres heeft gecreerd. Maak de melding bij google. Zet uw aluminium hoedje weer op. Bivakmuts op tegen de camera’s. Snel naar de veilige zolderkamer.

 17. Peter

  En dan ook in de andere grote steden alle geannexeerd (deel) gemeenten hernoemen.
  Wat een kleinburgerlijke geneuzel.
  Ik wil verder gaan; de Bilt, Maarssen. Zeist, Houten en Nieuwegein ook Utrecht noemen.

 18. Hans

  @Wim: Ooit in Haarzuilens geweest of Kasteel de Haar bezocht? Foei, dat durf jij een amorfe steenmassa te noemen?

 19. Wim

  @ Hans
  Fietsend vanuit Utrecht naar Harmelen, stroom ik traag door oneindig steenland.

 20. Atilla Vigh

  Wat een onkunde allemaal. De reden waarom bij een annexatie of gemeentelijke herindeling de bestaande plaatsnamen blijven bestaan is dat er heel veel kosten zitten aan het ontdubbelen van straatnamen. Overigens is dit de normale gang van zaken in Nederland. Zo is Zuilen dat in 1953 is geannexeerd (net zoals Vleuten – de Meern in 2001) en pas in 1973 als wijk opgenomen binnen de gemeente Utrecht. Dat zijn allemaal formele handelingen van de gemeente. Google speelt helemaal geen rol in deze (al helemaal niet in die tijd en ook niet in de huidige). Het zou de politiek sieren als ze zich zouden verdiepen in de manier waarop wij in Nederland een basisregistratie kennen, de BAG, waarin formeel vastgestelde adressen staan. Op het moment dat alle ontdubbelingen van adressen zijn geëlimineerd, kan worden overgegaan tot naamswijziging. Heel veel steden in Nederland zijn clusters van voormalige dorpen, daar is niets vreemds aan. Er is naast Google ook nog zoiets als OpenStreetMap.

 21. Hand

  @Wim
  Lekker blijven stromen. Des te meer genieten wij van Haarzuilens en omgeving.

 22. Utrechter

  De gemeenteraad is er maar weer druk mee. Heeft de gemeente raad niets beters te doen ?. Maar als jullie toch bezig zijn met deze zwaarwegende kwestie mag de Uithof dan ook weer de Uithof heten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).