Politieke partijen stellen vragen over Muziekcentrum Kytopia - De Utrechtse Internet Courant Politieke partijen stellen vragen over Muziekcentrum Kytopia - De Utrechtse Internet Courant

Politieke partijen stellen vragen over Muziekcentrum Kytopia

Politieke partijen stellen vragen over Muziekcentrum Kytopia
Het pand aan de Oudegracht 245
Verschillende politieke partijen in Utrecht willen een nieuwe, permanente locatie voor muziekcentrum Kytopia. De PvdA stelt daarover donderdagmiddag mondelinge vragen, mede namens D66, de SP, de PvdD, GroenLinks en Student & Starter. Kytopia is namelijk vanaf april de locatie in het oude Tivoli-pand kwijt.

Verschillende politieke partijen in Utrecht willen een nieuwe, permanente locatie voor muziekcentrum Kytopia. De PvdA stelt daarover donderdagmiddag mondelinge vragen, mede namens D66, de SP, de PvdD, GroenLinks en Student & Starter. Kytopia is namelijk vanaf april de locatie in het oude Tivoli-pand kwijt.

Kytopia is het muziekcentrum van Colin Benders, ook bekend als Kyteman, en biedt aan 80 muzikanten een werkplek. Eind oktober werd bekend dat de gemeente een nieuwe ontwikkelaar had gevonden voor het oude poppodium aan de Oudegracht 245. Daarmee heeft Kytopia vanaf 31 maart geen plek meer.

“Kytopia heeft de afgelopen jaren intensief gezocht naar een andere, permanente, locatie. Een locatie geschikt maken als muzikale werkruimte vraagt forse investeringen, voornamelijk in verband met de geluidsdichtheid”, schrijven de partijen. “Kytopia deed deze investeringen eerder op hun locatie aan de Zeedijk en daarna aan de Oudegracht, maar in de 4 jaar dat men van deze locaties gebruik kon maken kwamen deze investeringen er niet uit.”

De partijen willen nu van de wethouder weten of eventueel leegstaande panden geschikt zijn als onderkomen voor het muziekcentrum, zoals het inmiddels lege Pieter Baan Centrum.

Ook willen de partijen weten wat de kans is dat er op tijd een geschikte, permanente locatie gevonden wordt voor de muzikanten. In verband met de investeringen die gedaan moeten worden in een nieuwe locatie, onder andere in verband met de geluidsdichtheid, is Kytopia namelijk niet gebaat bij een tijdelijke locatie.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Alles is mooi, uniek en prima en noem maar op.

  Wat ik mis is wie de rekening mag betalen? Ik lees wel dat Kytopia 80 man in indenst heeft, das toch een middelgroot bedrijf. Dat bedrijf zal dus ook wel een behoorlijke omzet hebben. Stel dan ook voor dat Kytopia met de jaarstukken onder de arm naar de bank gaat, haar businessplan meeneemt en dat de bank na bestudering er snel achter zal komen dat er een hypotheek en krediet verstrekt kan worden.

  Of is bovenstaand allemaal wat minder en mag de belastingbetaler de rekening voldoen?

 2. bee

  draaien ze op subsidie of niet.
  dat is denk ik wel van groot belang om te weten voordat men een ander pand betreed.

 3. Harry

  Bunkers zat in de polder. De perfecte plek.

 4. JvS

  @herman, je praat echt onzin. Niemand in dienst. Lees je eerst ff in voor je gaat roeptoeteren…
  Aangezien je vrij lui lijkt te zijn ben ik te beroerd om het aan je uit te leggen.

 5. Angelique

  Wat hebben de Utrechters eigenlijk aan Kytopia?

 6. sjaak

  @bee: legitieme vraag dunkt me. En zo ja: wat krijgt de stad daarvoor terug? Worden er gratis concerten georganiseerd bijv? Dat zou ik toch eerst wel eens willen weten.

 7. Cico

  @bee: jarenlang zo’n pand verstrekken voor een vriendelijke gebruiksprijs is een subsidie.
  @Angelique/Sjaak: goed punt, wederkerigheid zou bij een vaste locatie zeker op het agenda moeten. Utrecht is naar mijn mening wel gebaat bij een broedplaats voor jonge muzikanten.

 8. peter

  Amsterdam schijnt wel een mooie plek te zijn ….

 9. Colin

  Ik zie hier wat verwarring in de comments. We ontvangen geen subsidie, kost dus niks voor de belastingbetaler. We huren gewoon netjes. Kytopia heeft geen 80 man in dienst, we hebben 80 makers die hun ruimte bij ons huren. Dat zijn allemaal zzp’ers.
  Het probleem is dat werkplek voor geluid door niemand wordt gebouwd, waardoor de vraag gigantisch is. Waarom zo’n plek belangrijk is snap je als je ooit een feestje naast je slaapkamer hebt gehad: geluid veroorzaakt overlast. Als we tijdelijk een plek huren moeten we heel veel investeren om die plek werkbaar te maken, als we de markt die plek laten bouwen wordt het onbetaalbaar. Volgens de huidige logica kunnen we dus niet verder. Dat is waar de hele discussie over gaat. Een kantoorvleugel huren werkt niet voor wat we doen, net zoals je geen kerncentrale in een kantoor kan zetten(mja kan wel, veroorzaakt alleen wat overlast). Ik versimpel alles een beetje in dit verhaal, de praktijk is wat ingewikkelder.

 10. Janneman

  Waarom moet de gemeente dit oplossen, als er 80 man een werkplek hebben moet je zelf je broek op kunnen houden en een bedrijfsvoering kunnen opzetten., ik vermoedt een zwaar gevalletje van subsidie.

 11. roy

  Ik hoop dat ze naar PBC gaan. Mooie ruimtes en en super leuk om er dan ook kleine try outs te geven.

 12. Harry

  Maken wij het nog simpeler. Zoek een plek die op voorhand geen buren heeft of gaat krijgen. Kunnen jullie zelf financieren en is er geen greep in de subsidiepot nodig. En inderdaad een kerncentrale bouw je ook niet in de stad.

  Dus bouw of pacht een bunker met uitbouwmogelijkheid in de polder rond Utrecht. En wat dacht je van een Crowdfundactie. Kom je er gelijk achter hoe belangrijk mensen Kytopia nog vinden.

  Dan komt het allemaal goed…. toch?

 13. mark

  Ach ik heb liever dat de gemeente hier wat tijd en geld insteekt dan aan bijvoorbeeld het “climate planet project” of aan allerlei giften, subsidies etc. aan mensen met een uitkering en 55+ers. Daar zie ik persoonlijk immers helemaal niks van terug. Kytopia moet dan alleen niet zo een gesloten instelling blijven, want er komt voor de buitenwereld wel erg weinig uit, terwijl er wel wat aardigs gemaakt wordt.
  Iedereen heeft wel ergens voordeel, de één krijgt gratis geld, de ander heeft HRA, weer iemand heeft weinig bijtelling omdat de elektroauto zogenaamd goed voor wereld is, kinderen leveren ook geld op etc.. Hypocriet om altijd te zeggen: ze moeten het volledig zelf doen. 99% doet niet alles zelf.

  Verder bedruipt het zichzelf wel aardig, dus dat is een zwak argument van alle tegenstanders.

 14. Tim

  Ik hoop van harte dat Kytopia in een locatie als het Pieter Baan terecht kan. Dat pand is sowieso geluidsdicht (kunnen de ramen überhaupt open 😉 en verder voor weinig anders te gebruiken. En waarom? Muzikanten en creatievelingen zijn van onschatbare waarde voor een stad. Utrecht heeft de kans op een koopje unieke talenten een plek te geven. Bedenk eens wat een internationaal bekende artiest doet voor de naam van je stad. Daar is toch iedereen trots op? Mocht het een argument zijn: elke euro die je als gemeenschap hierin stopt verdien je direct en indirect vele vele malen terug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).