De politie en de universiteiten van Utrecht en Amsterdam gaan samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie in het Nationaal Politielab AI. Daarvor komt een speciale politiekamer in de Universiteit Utrecht.
Het lab is de plek waar jonge wetenschappers de komende jaren onderzoek doen naar manieren waarop kunstmatige intelligentie politiewerk kan ondersteunen. Online aangiftes automatisch verwerken en uren aan beeldmateriaal binnen enkele seconden analyseren: dit zijn twee voorbeelden van toepassingen van kunstmatige intelligentie bij de politie.
“Kunstmatige intelligentie vergroot onze operationele slagkracht”, aldus Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie. “De toename van de hoeveelheid data binnen de samenleving en snelheid van technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op politiewerk. Met deze samenwerking halen we de kennis in huis die nodig is om daar antwoord op te geven.”
Chatbot
De betrokken wetenschappers richten zich op toepassingen van kunstmatige intelligentie die tijdrovend politiewerk automatiseren en moeilijke taken ondersteunen. “Zo zijn we in Utrecht bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een chatbot die in gesprek gaat met mensen die online een aangifte doen”, legt Floris Bex, lid van de wetenschappelijke directie van het Nationaal Politielab AI, uit. “De chatbot weet straks precies welke vragen er gesteld moeten worden om de aangifte succesvol af te handelen.”
Aan de Universiteit van Amsterdam ligt de focus op het vinden van relevante informatie in grote hoeveelheden data. In totaal starten voorlopig vier onderzoekers aan de Universiteit Utrecht met hun onderzoek. Aan de Universiteit van Amsterdam zijn inmiddels drie promovendi begonnen.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.