Politievlogger Jan-Willem Schut heeft rijbewijs weer terug maar moet nog wel een cursus doen Politievlogger Jan-Willem Schut heeft rijbewijs weer terug maar moet nog wel een cursus doen

Politievlogger Jan-Willem Schut heeft rijbewijs weer terug maar moet nog wel een cursus doen

Politievlogger Jan-Willem Schut heeft rijbewijs weer terug maar moet nog wel een cursus doen
Na twee maanden rijontzetting heeft de Utrechtse politievlogger Jan-Willem Schut zijn rijbewijs weer teruggekregen van de officier van justitie. In juli moest hij die inleveren, omdat hij toen buiten diensttijd 51 kilometer per uur te hard reed op de A2. Schut moet nog wel een cursus volgen.

Na twee maanden rijontzetting heeft de Utrechtse politievlogger Jan-Willem Schut zijn rijbewijs weer teruggekregen van de officier van justitie. In juli moest hij die inleveren, omdat hij toen buiten diensttijd 51 kilometer per uur te hard reed op de A2. Schut moet nog wel een cursus volgen.

In een video die de politievlogger in juli publiceerde op zijn YouTube-kanaal sprak hij over een ‘forse’ verkeersovertreding. De politievlogger laat op YouTube aan onder meer ruim 330.000 volgers zien hoe zijn werk eruitziet. “Vandaag even een iets andere video dan gebruikelijk”, zei Schut toen in de video. Vervolgens vertelde hij dat hij na een dienst 51 kilometer per uur te hard had gereden op de snelweg.

Ook zei hij toen kijkers mee te nemen in het proces dat volgde. “Ik zal jullie op de hoogte houden over misschien de cursus bij het CBR of wanneer ik bij de rechter óf officier van justitie moet komen.” Donderdag liet hij weten dat hij zijn rijbewijs inmiddels terug heeft.

Cursus CBR

“Over de verdere straf vanuit het OM is nog niets bekend, de zaak is nog in behandeling bij het OM”, liet Jan-Willem gisteren via zijn Instagram-account weten. Hij heeft wel van het CBR te horen gekregen dat hij aangemeld is voor de Lichte Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (LEMG).

“Dit betekent dat ik een cursus moet doen”, legt hij uit. “Deze staat gepland voor november 2023 en bestaat uit twee dagdelen en een eindgesprek.” In totaal kost die cursus hem ruim 800,00 euro. Die kosten moet hij zelf betalen en de cursus moet hij succesvol afronden.

DUIC sprak Jan-Willem eerder al eens uitgebreid over zijn werk als politievlogger en -agent. We vroegen hem onder meer waarom hij ooit is begonnen met vlogs maken over het politiewerk.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  800euro is wel erg veelvoor deze overtreding, als hij dronken was geweest had ik dit terecht gevonden, CBR kan vragen wat ze willen.
  Maar één ding is zeker,hij is echt genaaid door zijn collega’s iets van karma ….

 2. W

  Geenstijl: Nee echt een goed idee om het uithangbord cq poster boy van de politie op social media te laten wegkomen met zo’n overtreding terwijl hij zelf mensen daar vermanend op toespreekt (en sanctioneert) in z’n vlogs. Lekker geloofwaardig.

 3. Thuisblijver

  Ik vind hem een held. En kom op zeg! 51 km/h te hard op een lege snelweg. Nou-nou. Duh! Er zijn hier mafkezen die dat elke dag doen op de ASW!

 4. Ihsan

  @Geenstijl, hij is niet genaaid door zijn collega’s. Hij heeft zichzelf genaaid. Die collega’s deden gewoon hun werk, namelijk hem en andere weggebruikers beschermen. Als die collega’s niet hadden ingegrepen hadden ze de samenleving genaaid. Het is niet normaal om weg te kijken als collega’s de wet overtreden. Dus het heeft niets met naaien of ‘karma’ te maken, maar simpelweg met de wet. De straf is trouwens heel mild (ook de 800 euro), zeker in dit geval. Want wat gaat hij nou in die twee dagen oppikken wat hij in jaren politieacademie en als agent op de weg blijkbaar niet heeft geleerd? Het is een grotendeels symbolische straf, een reprimande, een waarschuwing. Er zijn echt zat agenten voor minder ontslagen. Maar deze agent heeft een hoop volgers…

 5. Erica

  Goed lezen is een kunst en daar kun je op oefenen. Die 800 euro is geen straf maar het zijn de kosten van een cursus (die ook 1,5 snipperdag kost). Verder was hij al 2 maanden zijn rijbewijs kwijt. En dan komt de echte rechtzaak nog. In het artikel staat “Over de verdere straf vanuit het OM is nog niets bekend, de zaak is nog in behandeling bij het OM”. Laat dat tot je doordringen als je ook meer dan 50 kilometer per uur te hard wilt rijden!

 6. W

  Kudoos voor Ishan!

 7. Bart van Dam

  Er zijn niet agenten voor minder ontslagen hoor Ishan. Agenten zijn ook gewoon mensen en maken ook fouten. In dit geval gaat het om een overtreding en niet om een misdrijf. Voor dat laatste wordt je inderdaad en uiteraard wel ontslagen.

 8. Rose

  @Thuisblijver
  Wat is er zo heldhaftig aan veel te hard rijden buiten diensttijd?

 9. Thuisblijver

  Lieve Rose, hier komt mijn antwoord: onze politievlogger doet heel veel dingen goed (aankaarten wat voor mafklappers ze elke dag van de straat moeten plukken zodat wij een beetje normaal in de stad kunnen wonen), daarom is hij een HELD.
  Nu een ander dingetje (ik kan zaken scheiden):
  natuurlijk is het een beetje dom van hem om na – weer een uit de hand gelopen – avonddienst te snel naar zijn bedje te rijden.
  Dus net als iedereen moet hij hiervoor de reguliere boete betalen (dat zal hem leren). De EMG is m.i. niet nodig (het is een politieagent), spaar die plek in de collegebank voor de gastjes die zijn collega’s eigenlijk hadden moeten oppakken, de gastjes die (zonder dat hun pappa’s en mamma’s het weten) met auto’s (van foute vriendjes) en driewielers (van die suffe motorscooters) door de wijken razen.
  Ook zijn superieuren hebben boter op het hoofd door hem zo publiekelijk af te straffen. Dus (nu komt het) iemand afschrijven obv een enkele misstap? Niet doen! Doe ik ook niet. Dus hij blijft een HELD (nog wel).

 10. Rose

  @Thuisblijver
  Ook ik heb grote waardering voor politiemensen die hun werk goed doen en daarbij nog flinke risico’s lopen ook. Evenzo heb ik grote waardering voor mensen in vele andere beroepen. Echter het rondstrooien van het begrip held wordt nogal obligaat. Een politieman die in zijn eigen tijd véél te hard rijdt (en dat dus in deze kwestie niet doet om naar een spoedgeval te gaan!) moet stevig op zijn vingers worden getikt. Dat gedrag behoort niet te worden gebagatelliseerd en daarbij past dus het begrip held absoluut niet. Politiemensen behoren m.i. het goede voorbeeld te geven. Vergelijking met b.v. mensen die onverantwoord hard over de ASW rijden is niet op zijn plaats. Iemand afschrijven op basis van 1 misstap doe ik niet, evenals u dat niet doet.

 11. W

  @Thuisblijver: Dus hij zou volgens jou geen EMG hoeven volgen omdat hij blijkbaar als politieagent al over voldoende wijsheid zou beschikken om te weten hoe gevaarlijk het is om zo’n overtreding te begaan en dat zodoende dus ook niet zou doen – wat is die wijsheid anders waard? En dan doet ‘ie het toch, willens en wetens dus. Potverdikkie, lekker verhaal. Jij kiest je helden wel uit.

 12. Pee

  Wie houd zich aan de snelheid op een lege snelweg.?
  Hij bracht niemand in gevaar .
  Conclusie is dat iedereen wel eens te hard rijd.

 13. Nina

  Er wordt een strafblad aangemaakt, als je meer dan 30 km te hard rijdt. Een behoorlijke marge dus, mocht je in de veronderstelling zijn ergens 120 te mogen rijden waar 100 is toegestaan.

  Dit is meer dan een verkeersovertreding. Hier wordt bewust te hard gereden. Niet iets om trots op te zijn en helaas niet meer geloofwaardig om anderen aan te spreken op diens overtredingen.

  Spijtig dat de agent dit risico voor zichzelf heeft genomen (dat staat nog los van het in gevaar brengen van mede-weggebruikers en zijn voorbeeldfunctie). Hij wist als handhaver heel goed wat er voor hem op het spel stond.

  Zal verder een prima vent zijn, maar het gaat om de strijdigheid van dit strafbare feit met zijn betaalde baan als orde-handhaver.

 14. robin

  ik vind het niet leuk dit te moeten vernemen ,en zou ook niet graag in zijn schoenen willen lopen….ik vraag me af of het niet anders aan aangepakt had kunnen worden ik vind het lullig voor hem dat hij zo door de slijk wordt gehaald
  1km te hard,qls hij 49 te hard had gereden hadden we er nooit iets over gehoord en was jan willem een hoop bespaard gebleven. ik vind hem wel moedig dat hij voor openheid gaat..die cursus vind ik echt alles benden peil ,hoe verzin je zoiets ,,voor zijn werk moet ie dat en anders mag het niet..ik raak nu al in de war zou een gesprekje met de psycholoog net voldoende zijn geweest. want als ik zijn verhaal lees krijg ik echter het idee dat hem iets dwars zit want anders zet je niet alles op het spel…wat voeg die cursus er nou aan toe..het is gewoon een verkapte boete en 1 van de tentakels van cbr om je te naaien buiten de rechter om

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).