Pop in the City: Na Porto, Bologna en Aix-en-Provence is Utrecht aan de beurt voor ‘Urban Adventure race’ voor vrouwen | De Utrechtse Internet Courant Pop in the City: Na Porto, Bologna en Aix-en-Provence is Utrecht aan de beurt voor ‘Urban Adventure race’ voor vrouwen | De Utrechtse Internet Courant

Pop in the City: Na Porto, Bologna en Aix-en-Provence is Utrecht aan de beurt voor ‘Urban Adventure race’ voor vrouwen

Pop in the City: Na Porto, Bologna en Aix-en-Provence is Utrecht aan de beurt voor ‘Urban Adventure race’ voor vrouwen

Wie 14 juni 450 vrouwen in oranje shirts door Utrecht ziet rennen, moet niet raar opkijken. Dan wordt namelijk Pop in the City georganiseerd. Een ‘Urban Adventure race’ voor vrouwen. De vrouwen moeten in teams van twee zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren. Wat ze moeten doen, blijft een verrassing tot ze bij de opdracht zijn. “De ultieme manier om een stad op een andere manier te ontdekken, is door je in het onbekende te storten”, aldus organisatoren Marie en Clémentine.

Kunst, cultuur, sport, liefdadigheid en extreem. Dat zijn de categorieën van de 25 verschillende opdrachten. Deelnemers moeten er minimaal 5 voltooien. “De meeste teams halen zo’n 9 à 10 opdrachten. Het record ligt op 14”, vertelt Clémentine. “De opdrachten zijn heel divers en uitdagend. Je hoeft niet per se heel sportief te zijn, maar soms zal je wel angsten moeten overwinnen. Dat maakt het ook zo leuk. Je wordt in het diepe gegooid en moet op je team, je omgeving en jezelf vertrouwen. Daardoor ervaar je de stad ook totaal anders dan een ‘normale’ toerist.”

PH_03

Laagdrempelig en uitdagend

Pop in the City is bedacht door de Françaises Marie en Clémentine. Het idee ontstond toen ze samen op reis waren en deelnamen aan een four-wheel drive race. “We vonden het jammer dat de barrière om aan zoiets mee te doen vaak hoog is, terwijl veel vrouwen het wel heel leuk vinden. Pop in the City is daarom heel laagdrempelig en toegankelijk. Iedereen kan meedoen. De jongste deelnemer was 19, de oudste 68”, vertelt Clémentine. Marie vult haar aan: “Zij doet deze keer volgens mij weer mee, dus dan is de oudste zelfs 69!”

Geen mannen

Die laagdrempeligheid is ook precies de reden waarom er geen mannen mee mogen doen. Marie: “Bij een gemixte race is de waarde die wordt gehecht aan competitie en sport veel hoger. Bij onze races hebben we gezien dat er bij vrouwen ook heel veel nadruk ligt op cultuur, liefdadigheid en hulp aan elkaar.” Clémentine: “Je zou misschien verwachten dat de sfeer vals wordt met zo’n grote groep vrouwen. Maar het tegendeel is waar, de sfeer is heel positief en leuk.”

Een van de opdrachten in Bologna: tortellini's leren maken van Italiaanse oma's
Een van de opdrachten in Bologna: tortellini’s leren maken van Italiaanse oma’s

Utrecht heeft veel te bieden

Na Porto, Bologna en Aix-en-Provence, is Utrecht aan de beurt. “Het is voor het eerst dat we dit in het noorden van Europa organiseren. De keuze voor Utrecht was snel gemaakt. Veel Fransen zijn al in Amsterdam geweest, maar Utrecht is nog niet zo bekend, terwijl het een ontzettend mooie, leuke, creatieve stad is”, zegt Marie. Clémentine vult aan: “Qua cultuur, architectuur en historie, heeft Utrecht ontzettend veel te bieden, dat maakt het voor ons ook leuk om nieuwe opdrachten te bedenken.”

Meest extreme opdracht in Utrecht?

Over die opdrachten verklappen de twee nog niets. Alhoewel, als ze vertellen over de meest extreme opdracht tot nu toe – abseilen van een 70 meter hoog gebouw in Bologna – laat Marie weten dat er in Utrecht misschien een nog wel extremere opdracht te doen valt. Wat dat is, zullen we op de dag zelf moeten zien. DUIC zal verslag doen in woord en beeld.

PH_05

Deelname

Meedoen? Speciaal voor de Nederlandse vrouwen zijn er nog 20 tickets apart gehouden. Kosten? 200 euro. “Maar”, zegt Clémentine, “Daar zit de race, een diner en het feest na afloop in!” Voor hen die het nog avontuurlijker willen: op 13 september vind er ook een race in Porto plaats en op 11 oktober is Nice aan de beurt.

Voor meer informatie, kijk hier.

Pop In the City – Aix-en-Provence – TEASER from Pop In the City on Vimeo.

1 Reactie

Reageren
  1. Kuni Mbkibonu

    Sexisme.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).