Populaire groene bushokjes in Utrecht worden mogelijk nog groener Populaire groene bushokjes in Utrecht worden mogelijk nog groener

Populaire groene bushokjes in Utrecht worden mogelijk nog groener

Populaire groene bushokjes in Utrecht worden mogelijk nog groener
Een bankje met poten in een bushokje in Utrecht
De groene bushokjes in Utrecht zijn enorm populair maar kunnen mogelijk nog groener worden. Als proef wordt het sedum bij enkele bushaltes vervangen door een dak met planten en kruiden. Onderzoekers gaan onder meer kijken of er daardoor nog meer bijen op afkomen.

De groene bushokjes in Utrecht zijn enorm populair maar kunnen mogelijk nog groener worden. Als proef wordt het sedum bij enkele bushaltes vervangen door een dak met planten en kruiden. Onderzoekers gaan onder meer kijken of er daardoor nog meer bijen op afkomen.

Kort nadat de ruim 300 bushaltes in Utrecht beplant waren met sedum gingen ze de hele wereld over, veel internationale media schreven over de groene daken. Voor de marketing van Utrecht was het dus echt een succesverhaal, maar, zo werd toen ook gezegd; het draagt ook daadwerkelijk bij aan de biodiversiteit en het werkt verkoelend op zeer warme dagen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Onder meer de bushalte bij Willem van Noortplein heeft andere beplanting gekregen

Voor de daken van de bushokjes is destijds gekozen voor sedum, deze plant kan goed zonder water in droge perioden. Sedum heeft verder ook weinig onderhoud nodig. Maar nu is de gemeente benieuwd of ook planten en kruiden mogelijk goed werk kunnen verrichten op de bushokjes. Maandagochtend is daarom het sedum op enkele bushokjes vervangen door andere planten en de komende tijd gaat bekeken worden wat de effecten hiervan zijn. Er gaat onder meer gekeken worden of er bijvoorbeeld meer bijen op afkomen.


Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
  1. RABE

    Goed bezig. Nu maar hopen dat er niet te veel onderhoud nodig is. Het staat wel gezellig en het is nuttig. Nu maar hopen dat vandalen er af blijven.

  2. Peter

    We kunnen volgens Scherpschutter zonder OV, en dus kunnen de hokjes dan ook weg, hoe populair ze ook zijn.

  3. Binnenstadbewoner

    Meer bijen krijg je vooral door meer imkers die bijen in de stad gaan houden. Niet zo zeer door meer plantjes.

  4. Uuutje

    Aangezien er NIEUWE bushokjes geplaatst zijn, in de plaats van de oude met wat aanpassingen hiervoor te gebruiken (wat prima kon), is het allemaal niet zo duurzaam.

    Al helpen die groene daken wel echt mbt in stand houden van insectenpopulaties.

  5. Simon

    @Binnenstadbewoner, bijen hebben geen baat bij mensen die hun honing afpakken.

  6. Scherpschutter

    #Peter

    Het zwaar verlieslijdende OV kan in ieder geval wel zonder planten op het dak van bushokjes, Peter.

  7. Lexus

    Planten op het dak van bushokjes zijn wel aardig, maar er is heel wat meer nodig om een stedelijke omgeving aan te passen aan de opwarming van de aarde. En dan hebben we het alleen nog maar over aanpassing. Om de opwarming tegen te gaan is in werkelijkheid een volstrekt andere manier van leven nodig, waarin we om te beginnen afmoeten van de markteconomie-van-nooit-genoeg en voortdurende materële behoeftenbevrediging. Het lijkt erop dat dit een verlies is, maar dat is een drogredenering. In werkelijkheid komt er dan veel meer ruimte voor een werkelijk aangenaam leven.

  8. Binnenstadbewoner

    @ simon tuurlijk wel. Honing wordt afgepakt en suiker krijgen ze ervoor in de plaats. Zo werken alle imkers.

    Honing uit eigen stad, dat verkoopt zeker.

  9. GeeWee

    Bestaande dakjes zijn een mooi initiatief. Met onderhoudsvrije sedum werkt dit prima. Maar moeten de daken dan nu gewaterd worden? En wie wiedt het onkruid? Lijkt me niet zo handig. Kijk liever naar andere stenige locaties en haal daar wat stoeptegels weg die je vervangt door struiken. Dan kun je volgens mij een veelvoud aan groene vierkante meters winnen.

  10. Justin

    Scherpschutter kan niet wachten tot de wereld is vergaan en hij, vlak voordat hijzelf ook de pijp aan Maarten geeft, zijn laatste woordjes uit zijn toetsenbord klopt: “haha, sukkels”.

  11. Esrin W.

    Ah… er staat weer iets met “groen” in de tekst. En dan is het al weer gauw goéd voor Bubblicious Utrecht.

  12. Mark

    Nu nog het stationsgebied. Eén kale massa. Wat bomen en bloeiende planten bij de bushalte zou goed zijn.

  13. UtrechtvoorUtrecht

    Ah… er staat weer iets met “gemeente” in de tekst. En dan is het al weer gauw goéd voor zeikend Utrecht.

    Hier plenst het nu. Best handig dat mijn groene dak een deel van dat regenwater vasthoudt zodat de riolen iets ontlast worden. Hebben jullie al een groen dak op de sportschool, Esrin?

  14. Esrin W.

    Gelukkig niét UtrechtvoorUtrecht, een sportschool is er om te trainen en niet voor luchtfietserij.

  15. Uuutje

    @ Esrin W.

    Sportscholen zijn voor sukkels,.

    Er is niks zo fijn dan sporten in de buitenlucht. Hardlopen kan ook in de winter buiten en wielrennen ook met de juiste kleding. Ik word maar zelden nat van de regen. Gewoon een beetje plannen mbv buienradar en je komt er al achter dat het eigenlijk helemaal niet vaak langdurig regent in NL. Bonus: het is goedkoper dan het suffe abonnementje.

    Teamsporten zijn meestal ook gewoon buiten, ook nog veel beter voor je dopmanie-aanmaak en je social skills en kunnen ook, met uitzondering van december en januari, tenminste in het verleden, met onze huidige “warme” winters, prima buiten.

    En veel mensen willen vooral onnodige spierkracht trainen in de sportschool (net behulp van amfetimanen); alleen maar goed voor de instagramfoto’s. Mbt gezondheid heb je niet zoveel aan al die nutteloze schijnspierkracht.

    Overigens als je gewoon iedere dag een half uurtje intensief wandelt of fietst of een uurtje rustig wandelt, dan heb je die sportschool voor gezondheidsredenen al niet meer nodig. Zeker wanneer je het combineert met 2 of zelfs maar 1x in de week rustig sporten.

    Zwemmen heb je voor je lichaam en geest overigens nog het meeste aan.

    Al met al zijn veel varianten goedkoper dan dan suffe sportschoolabbonnement, waarmee de meeste mensen 6 weken na de goede voornemens in januari alweer mee gekapt zijn.

    Overigens had ik het dak van de sportschool al lang volgelegd met zonnepanelen en mos. Het mos houdt het van nature lekker koel en op zonnepanelen verdien je gewoon al snel geld. Zeker mbv de subsidie.

  16. Luuk Upuuk

    @ Binnenstadbewoner: Imkers houden honingbijen en we hebben juist wilde bijen nodig. https://www.rijnmond.nl/nieuws/1297192/Bijenoorlog-in-de-Biesbosch-honderdduizenden-honingbijen-verjagen-wilde-bijen

  17. Karel van Dijk

    Wanneer ze van hun sedum dakbedekking af willen houden wij ons aanbevolen. Kunnen het wel hergebruiken op ons dak

  18. Esrin W.

    Met de term amfetimanen geef je al aan hoeveel je van spierkracht en voeding af weet. Hoe is het met de Corana?

  19. As Falt

    Als de mensen meer groen willen zaaien ze maar een grasveld in huis of planten een boom in de huiskamer.

    Hoe groen en autoluw moet deze stad nog worden!

  20. Koel Hoofd

    “Voor de marketing van Utrecht was het dus echt een succesverhaal, maar, zo werd toen ook gezegd; het draagt ook daadwerkelijk bij aan de biodiversiteit en het werkt verkoelend op zeer warme dagen.”

    Een volwassen boom kan met zijn grote schaduw de gevoelstemperatuur met 7C tot 19C verlagen (hete zomermiddag in stedelijk gebied). Maar een lullig sedumdakje van gemiddeld 4-6m2 staat in werkelijk geen verhouding tot het verkoelende effect van de schaduw van 1 volwassen boom. De schaduw is immers klein en niet altijd te benutten.
    En om een werkelijk verkoelend effect te hebben op een stedelijk bouwblok moeten volwassen bomen zelfs 40% van het totale bouwblokoppervlak (buurt, wijk, stad) beslaan.
    Dus die groene sedum busdakjes is voor de buhne, city marketing op kosten van de belastingbetaler ten koste van het stedelijk leefmilieu.

    Over die bijen en andere insecten willen aantrekken.
    Klinkt best sympathiek, maar…
    Er zijn mensen die allergisch zijn voor bijen of wespen en bij het zien van ‘iets vliegends’ in ware doodspaniek hele rare dingen kunnen doen.
    Lijkt me niet zo handig om dergelijke situaties bewust te gaan creeeren langs busbanen en wegen omdat het stadsbestuur zichzelf zonodig moet promoten.

  21. Hans

    Langs het nieuwe Oosterspoorbaanpark kom je ter hoogte van de IBB-flat een enorm zwart plat dak tegen van de aldaar gevestigde grote fietsenstalling. Al wandelend kijk je er recht op. Het is een ‘asfaltpapierwoestijn’ die zich uitstekend zou lenen als ondergrond voor een sedumdak. Wie gaat dat eens realiseren / aankaarten? Kom op gemeente, doe er wat mee!

  22. Ihsan

    @As Falt, de stad is helemaal niet groen, laat staan autoluw. Laten wij beginnen met de Amsterdamsestraatweg eenrichtingsverkeer te maken de stad uit, zodat het profiel aangepast kan worden en de nu treurig uitgedroogde boompjes eindelijk genoeg water kunnen opnemen om normaal bladeren te groeien. Bladeren die hard nodig zijn om de lucht te zuiveren op een van de meest vervuilde straten van het land. Verder kunnen wij ook de parkeernorm van bestaande woonwijken verlagen, de binnenstad volledig autovrij maken, alternatief gebruik van pakeerplaatsen toestaan, het wegschroeien van nuttige inheemse planten stoppen, ook andere soorten groen in het straatbeeld opnemen zoals klimplanten op zuilen, pergola’s en gevels, integratie van stadsfauna-verblijven in alle nieuwbouw verplichten… Er is een eindeloze lijst aan keuzes die wij kunnen maken om onze stad daadwerkelijk groen, gezond, leuk en mooi te maken.

  23. Bernhard

    @Uuutje: Sterk betoog. Ik heb m’n abonnement meteen opgezegd. Weg met die schijnspieren en amfetimanen!

  24. Nina

    Stop met het volbouwen van de stad met woontorens, zodat lucht, licht en groen blijft behouden. Daar kan een groen bushokdakje niet tegenop en bovendien heeft zo’n dakje ook licht nodig om te groeien.

  25. Utrechtvoorutrecht

    @Esrin Trainen voor wat? Als je zo veel tijd bezig bent met jezelf, moét het resultaat wel spectaculair zijn. Of ga je de kilo’s eraf “trainen” die je ‘s avonds weer bij eet als je Videoland zit te kijken? Zonde van de tijd.

    Je ziet dat de man op de foto zowel zijn rug als schuine buikspieren “traint”. En hij krijgt meteen een kleurtje van de zon. Aanrader?

    Je kunt ook gids op de Dom worden. Krijg je betaald voor je workout.

  26. Probleem

    Ihsan: hear hear.

  27. pol

    Zolang je straten herinricht op de manier van de Nachtegaalstraat en Oudwijkerveldstraat (lees: bijna alle bomen weg, “meer en breder asfalt en meer verharding), kun je lullige en dure postzegels aan kruiden planten wat je wil, maar daar wordt het echt niet koeler op…

    Plant bomen in brede perken met bloemen, en je krijgt je verkoeling en insecten gratis en een stuk effectiever.

  28. Pee

    En aan de andere kant van de stad weten ze niet hoe gauw er bomen gekapt moeten worden voor nog meer beton .
    Dat maak je niet goed met een dak met onkruid wat overigens nog gevaarlijk is ook als dat op je schuur dak doet in verband met het gewicht en de schimmel die het met zich mee brengt.
    dan heb je in het begin een groen dak maar daar blijft en dorre bende van over.

  29. Uuutje

    @pee

    Dikke nonsens

  30. Toine Goossens

    Die bushokdakjes maken 0,000000001% van het Utrechtse grondgebied uit.

    Fijn dat op die flintertjes de temperatuur met 2 graden daalt.
    Een modern sprookje en volksverlakkerij ten voeten uit. Is alleen om een ‘groen’ imago hoog te houden.

  31. Esrin W.

    Dit soort rekenwerk vinden de groene luchtfietsers doorgaans mínder fijn Antoine. Het gaat altijd wat meer om het idee, de uitvoering en de praktijk in real life zijn altijd een ánder verhaal.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).