Portier Elwien Bendanon schuldig zonder strafoplegging | De Utrechtse Internet Courant Portier Elwien Bendanon schuldig zonder strafoplegging | De Utrechtse Internet Courant

Portier Elwien Bendanon schuldig zonder strafoplegging

Portier Elwien Bendanon schuldig zonder strafoplegging
De rechter in Utrecht heeft de 46-jarige Utrechtse portier Elwien Bendanon schuldig bevonden aan het mishandelen van twee bezoekers van café De Kneus aan de Nobelstraat in mei 2012. Ondanks dat de rechter Bendanon schuldig acht hoeft hij niet de geëiste 300,- euro te betalen. Wel moet hij aan één van de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

De rechter in Utrecht heeft de 46-jarige Utrechtse portier Elwien Bendanon schuldig bevonden aan het mishandelen van twee bezoekers van café De Kneus aan de Nobelstraat in mei 2012. Ondanks dat de rechter Bendanon schuldig acht hoeft hij niet de geëiste 300,- euro te betalen. Wel moet hij aan één van de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

De rechter vindt wettig en overtuigend bewezen dat de portier de twee slachtoffers heeft mishandeld. Beide slachtoffers hebben kort na het incident en onafhankelijk van elkaar verklaringen afgelegd en zijn in een later stadium gehoord door de rechter-commissaris. De afgelegde verklaringen bij de rechter-commissaris komen overeen met de direct na het incident afgelegde verklaringen bij afzonderlijke politieagenten.

De rechter oordeelde dat de man schuldig is, maar legde niet de €300,- geldboete op zoals door de officier van justitie was geëist. De rechter woog bij het bepalen van een passende straf mee dat deze strafzaak grote gevolgen voor de man heeft gehad. Hij verloor zijn baan, onderneming en is zijn huis kwijtgeraakt. Ook werd de vergunning van de man ingetrokken waardoor hij niet meer als portier kan werken. De rechter woog bovendien mee dat de zaak een lang tijdsverloop heeft gehad. Wel moet de man een schadevergoeding aan één van de slachtoffers betalen.

Twee weken geleden hoorde Bendanon na twee en een half jaar wachten de eis van de officier van justitie tegen hem; 300,- euro boete.

Historie

29 mei vindt er voor de ogen van Elwien Bendanon, die als portier werkzaam is bij café De Kneus, een opstootje plaats. Twee weken geleden tijdens de rechtszitting verklaarde Bendanon wat er in zijn ogen die bewuste avond is gebeurd.

Er was een opstootje in de Nobelstraat, hij was samen met, Sahin, een collega beveiliger aanwezig. Bendanon probeerde de angel uit het conflict te halen door een van de ergste herrieschoppers bij de arm mee te nemen en ze uit de groep te halen. Enkele betrokkenen bij het opstootje verklaarden echter aan de gearriveerde politie dat ze mishandeld zijn en wijzen Sahin aan als dader. Deze beveiliger werd meegenomen door de politie en hierop volgend werd Bendanon als getuige gehoord.

Hij verklaarde direct dat de politie de camerabeelden moest bekijken om de waarheid te achterhalen. Als getuige maakte hij zich toen nog geen zorgen om zijn eigen hachje. In de loop van het onderzoek zijn er echter ook belastende verklaringen afgelegd tegen Bendanon. Hij zou twee mensen hebben mishandeld tijdens het opstootje. Bendanon bleef vragen om de camerabeelden. “Die beelden konden mijn integriteit bewijzen.” De camerabeelden zijn echter nooit meegenomen in het onderzoek.

Louis de Leon, advocaat van Bendanon, overweegt in hoger beroep te gaan.

15 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Absurde gang van deze zaak, waarin het optreden van het OM stinkt aan alle kanten. Lijkt mij wijs als de advocaat van Elwien in hoger beroep gaat, zodat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht en namen en rugnummers boven tafel komen…!

 2. Fulco Raatsie

  Hij moest en zou hangen. Klopjacht voltooid. Hoop dat men bij politie,justitie en het OM erg blij is met dit behaalde “succes”. Op naar de volgende ondernemer…

 3. Vleutenaer

  en zo is weer bewezen hoe meer en meer wij een politiestaat worden… wat je ook ter verdediging wilt aanbrengen, je wint het nooit van de platte pet!

 4. Ben ten Boden

  Fulco,

  hij moest en zou hangen. De jacht is geslaagd. Aangeschoten maar niet neer. Dan maar naar Arnhem voor het hoger beroep. Gezien de aantallen bij de eerste 2 recht zaken zal er nu wel een bus moeten rijden. Ik ben er in ieder geval bij. Ik wil ook de bus wel regelen. Wel samen delen. Maximaal 15 a 20 euro pp schat ik. Laten we voor 50 personen gaan. Tegenover de rechtbank ( weet ik uit ervaring ) is een leuk cafe/lunchroom. Kan het ook nog gezellig worden.

 5. Rechterlijke macht

  Goh wat heeft iedereen toch een mening hier. Volgens mij heeft uiteindelijk een rechter zich over deze zaak gebogen.
  Dan hebben mensen het hier over politie, justitie en OM. Volgens mij is OM en Justitie een en dezelfde. Tja lastig te onderscheiden als je er geen verstand van hebt.
  Politiestaat haha. Een onafhankelijke rechter heeft zich gebogen. Acht hem schuldig zonder straf, vanwege de tijd dat de zaak duurt.
  We kunne alles klakkeloos overnemen van de Leon roept, zonder wederhoor.. Euh wederhoor oh ja daar doet DUIC niet aan.

  Waarvan akte, de zittende rechter

 6. van lieshout

  Mijn god, wat een slecht Nederlands van deze zittende rechter. Zat Officier van Justitie Trokic achter het toetsenbord?

 7. Rob Rietveld

  @ rechterlijke macht. Dat je durft deze naam te gebruiken in deze aperte leugenachtige rechtsgang. Bewust zijn ontlastende camerabeelden niet ingezien, aantoonbaar zijn de getuigen met hun verklaringen aan de haal gegaan. In Arnhem gaat het recht zegevieren, hoewel, we leven in Nederland he. Te triest voor woorden…….

 8. stefan

  waarom herhalen jullie toch steeds halve berichten? een linkje plaatsen is veel handiger.

 9. Cees Verploeg

  Een portier mishandelt iemand onder het oog van beveiligingscamera’s. Vervolgens vraagt hij aan de politie of ze de camerabeelden willen bekijken. Dat is een hele onwaarschijnlijke reactie. Dat is normaal gesproken het laatste wat je dan doet. Tenzij je onschuldig bent natuurlijk.Onbegrijpelijk dat de rechter het negeren van deze camerabeelden door de politie heeft geaccepteerd. Het zal gisteren feest zijn geweest op het hoofdbureau.

 10. Luuk Upuuk

  I can’t breathe

 11. Foutje bedankt.

  Is het niet zo dat juist de rechterlijke macht, de beelden had moeten bekijken, als was het alleen maar om de waarheidsbevinding, en iedere schijn van een oneerlijke rechtsgang te vermijden in deze zaak.
  Dit is het recht van iedere burger in dit land, goed of fout.

 12. milan

  Maar goed dat deze agressieve alleenheerser van de Nobelstraat uit zijn functie is gezet ..Een zege voor de rechtspraak,.De portiers van de Nobelstraat zijn louche figuren ..

 13. Mary Hallebeek

  In haar uitspraak zei de rechter dat het opgegeven signalement overeenkomt met dat van de verdachte en niet van zijn collega. En de beelden zijn bekeken maar de mishandeling vond plaats buiten het bereik van de camera, aan de overkant van de straat. Die zijn zodoende niet belastend en ook niet ontlastend en daarom niet meegenomen in het dossier.

 14. Anton de Wit

  @ Mary,

  de beelden zijn bekeken??? Juist dat is essentieel. Dus de vraag: Wie heeft de beelden bekeken? Maar belangrijker, wie niet!

  In 2 zittingen heb ik geen beeld gezien. Wel gehoord, er zijn geen beelden meer. Dan kan het OM wel mededelen dat de beelden niet belastend cq ontlastend waren, maar een rechter en zeker de advocaat van Bendanon had daar ook over mogen oordelen na het zien van de……… beelden. Hoor en weder hoor. Zien en gezien worden. Eenzijdige beoordeling vertroebeld deze zaak wederom. De advocaat van Bendanon heeft morgen ochtend wel een dingetje te doen denk ik.

 15. Martin Hoek

  Ik ken Elwien al heel lang van mijn tijd bij FC Utrecht en die andere werkgever die een aantal wel weten. Ik sta voor hem en als hij mij nodig heeft voor een verklaring voor al zijn hulp uit het verleden wil ik die geven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).