Posters met foetus van anti-abortuscampagne verwijderd in Utrecht na klachten Posters met foetus van anti-abortuscampagne verwijderd in Utrecht na klachten

Posters met foetus van anti-abortuscampagne verwijderd in Utrecht na klachten

Posters met foetus van anti-abortuscampagne verwijderd in Utrecht na klachten
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Vijf posters met daarop een foetus van een aantal weken oud hangen niet langer in abri’s en reclamevitrines in Utrecht. Dat liet wethouder Kees Diepeveen weten na mondelinge vragen van PvdA-raadslid Hester Assen over de posters. De reclamecampagne moest vrouwen overtuigen om geen abortus te plegen. 

Vijf posters met daarop een foetus van een aantal weken oud hangen niet langer in abri’s en reclamevitrines in Utrecht. Dat liet wethouder Kees Diepeveen weten na mondelinge vragen van PvdA-raadslid Hester Assen over de posters. De reclamecampagne moest vrouwen overtuigen om geen abortus te plegen. 

“De posters wekken onze afschuw, maar dat is natuurlijk geen reden om daar politiek naar te handelen”, zegt Assen. “Maar het feit dat op deze abri’s wordt verwezen naar een website die objectiviteit uitstraalt, maar allerminst objectieve informatie deelt, maakt dat de PvdA wil weten of, en zo ja, wat hiertegen te doen is.”

Assen wilde onder meer weten of de gemeente klachten heeft ontvangen van mensen bij wie de abri’s raken aan nare herinneringen en trauma. De wethouder zei dat de gemeente twee klachten heeft ontvangen over de poster. “Met beide melders is direct via de mail en telefonisch contact opgenomen”, zegt Diepeveen.

Verder wilde Assen weten of het klopt dat de posters verwijderd zijn omdat er desinformatie zou staan op de website waar de posters naar verwijzen. De abri’s zijn eigendom van de gemeente, maar reclamebedrijf RBL is de exploitant.

“Na ontvangen klachten is er contact opgenomen met de exploitant om hen daarin mee te nemen en te vertellen wat de aard van de klachten was”, zegt de wethouder. “Naar aanleiding van dat contact heeft exploitant de posters verwijderd.” In totaal zijn ze een week te zien geweest. Volgens Diepeveen zijn de posters verwijderd vanwege medeleven met het zeer persoonlijke verhaal van een van de melders.

Geen beleid

Er is gemeentelijk beleid over dit soort reclame-uitingen en abri’s, maar dat gaat over de verschijningsvorm. De wethouder legde uit dat er geen beleid is over de inhoud van de uitingen. Dat maakt het lastig voor de gemeente om in te grijpen.

Wel zijn er afspraken tussen de gemeente en de exploitant: de reclame-uitingen mogen niet storend, aanstootgevend en/of in strijd zijn met de goede zeden en openbare orde.

5 Reacties

Reageren
 1. wollie

  als je tegen abortus bent: neem er geen

 2. Uuutje

  Ja, de gemeente mag en moet op haar zuilen verspreiding van desinformatie verbieden.

  Misschien moet de gemeente sowieso geen advertenties tonen/ verkopen op haar zuilen, alleen maar omdat ze niet wil betalen voor die zuilen. Het is niet de taak van de gemeente om spullen te verkopen.

  Het verspreiden van niet kloppende medische informatie is ook strafbaar. Er zouden hier sowieso meldingen bij allerlei tuchtraden van moeten worden gedaan.

  Wat gebruiken die anti-abortus-mensen trouwens misselijkmakende technieken zeg!

  En dat alleen maar omdat ze geen gelijk krijgen (en feitelijk geen gelijk hebben).

  Willen zij zelf of hun kinderen geen abortus, dan nemen ze er geen en zorgen ze goed voor het kind (zonder dat het kind verkloot wordt; waar ik zo mijn twijfels bij heb want als je al campange voert met behulp van brainwash-technieken zullen die kinderen ook wel gehersenspoeld worden met allerlei wereldbeelden die kwalijk en schadelijk voor henzelf en anderen kunnen zijn).

 3. Karel

  Je moet wel een merkwaardige geest hebben om zulke posters te laten ophangen. Dat je abortus afwijst, is ieders eigen keuze. Maar op deze wijze mensen met andere opvattingen proberen te indoctrineren…
  De keuze voor abortus lijkt me al niet gemakkelijk en dan zie je deze uitingen die je nog meer in verwarring kunnen brengen. Je zou eens posters moeten ophangen die het bedrijven van religie ontmoedigen! Dan ontstaat er een rel van jewelste.
  Welk bedrijf is eigenlijk verantwoordelijk voor het ophangen van deze posters? Heeft men daar niet even verder doorgedacht?

 4. woutvr

  Prima reactie van de gemeente. Het idee zeg, met onze overbevolking…

 5. RABE

  Vraagt men zich wel eens af waarom vrouwen een abotus willen?????

  Als je de achtergrond niet kent, bemoei je er dan niet mee.

  Het is heus geen feestje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).