Premier Mark Rutte sprak Jan van Zanen over functie burgemeester in Den Haag Premier Mark Rutte sprak Jan van Zanen over functie burgemeester in Den Haag

Premier Mark Rutte sprak Jan van Zanen over functie burgemeester in Den Haag  

Premier Mark Rutte sprak Jan van Zanen over functie burgemeester in Den Haag  
Meerdere mensen, waaronder premier Mark Rutte, hebben Jan van Zanen van tevoren aangesproken over de functie van burgemeester in Den Haag. Dat zei Van Zanen zondag bij het televisieprogramma Buitenhof.

Meerdere mensen, waaronder premier Mark Rutte, hebben Jan van Zanen van tevoren aangesproken over de functie van burgemeester in Den Haag. Dat zei Van Zanen zondag bij het televisieprogramma Buitenhof.

In een gesprek met presentator Twan Huys legt burgemeester Van Zanen uit waarom hij de stapt waagt richting Den Haag. Hij vertelt erg verknocht te zijn aan Utrecht, maar “dan komt dit voorbij, ik heb gewikt en gewogen. Den Haag is een prachtige stad aan de kust, net iets groter met andere uitdagingen. Laat ik dit doen. Laat ik de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan inzetten voor Den Haag.”

Hoewel Van Zanen door meerdere politici,  en waaronder dus Mark Rutte, is aangesproken op de openstaande vacature in Den Haag zegt de burgemeester nadrukkelijk dat hij de beslissing heeft gemaakt om te solliciteren. “En het zijn uiteindelijk de gemeenteraadsleden die erover gaan.”

Bekijk het gesprek hieronder

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Je blijft je toch afvragen: waarom van Zanen? Ik bedoel: wat Den Haag volgens mij op de eerste, tweede en derde plek nodig heeft is iemand die in staat is om de openbare orde en veiligheid fatsoenlijk te bewaken en als van Zanen nou 1 ding bewezen heeft in Utrecht dan is het wel dat hij daar totaal ongeschikt voor is in werkelijk ieder denkbaar opzicht…Totaal incapabel.

  Kijk, als een stad specifiek een redelijk welbespraakt iemand zoekt om wat raadsvergaderingen te begeleiden, wellicht handig wat contacten te leggen binnen overheidsorganisaties en publiek wat lintjes door te knippen dan begrijp ik best dat je bij van Zanen uitkomt….Maar om de openbare veiligheid te verbeteren?! Het meest dringende speerpunt te 070?

  Dat is onnavolgbaar… Qua fout is dit nog net niet vergelijkbaar met de keuze van Amsterdam om professionele niets-kunner Femke Halsema uit te kiezen als burgemeester, maar het zit er nou ook niet heel ver van verwijderd….Het is tijd voor gekozen burgemeesters of geen burgemeesters. Ik denk dat wij burgers beter kunnen….en beter verdienen.

  Straks krijg je Pechtold nog hier…

 2. Lombok

  Eens met scherpschutter. De veiligheid in bijvoorbeeld de Kanaalstraat is een grove schande. Van Zanen is een bestuurder die uitblinkt in papieren overwinningen. Niets om trots op te zijn.

 3. Erwin

  @scherpschutter: en dan nog, ondanks al je (terechte) bezwaren is hij de enige geschikte vvd-er, met een schoon blazoen ook nog. Daar zijn er niet veel van nml…

 4. wollie

  lombok noemt de kanaalstraat; den haag heeft hele wijken waar dergelijke problematiek speelt. maak je borst maar nat jan…

 5. Zuilen 030

  Zolang een burgemeester door politieke vriendjes/medestanders wordt aangedragen krijg je niet de beste man/vrouw op de juiste plaats, een gekozen burgemeester is het enige wat daar verandering in kan brengen.
  Partijpolitiek mag niet prevaleren boven het belang van de bewoners.

 6. Ger

  Moet er niet aan denken dat Scherpschutter zich kandidaat zou stellen voor een gekozen burgemeester. Best tevreden over Jan van Zanen, jammer dat hij weggaat.

 7. ceeteewee

  Ons kent ons binnen het kartel.

 8. Anne Marie ten Berge

  @ Erwin, met een schoon overhemd, dat wel.

 9. Scherpschutter

  @Erwin

  Daar zit zeker wat in. Qua corruptie doet de VVD geenszins onder voor welke andere politieke partij dan ook.

  @Ger 12:01

  Daar kan geen andere reden voor zijn dan dat u bang bent dat ik zou winnen EN dat die angst vermoedelijk terecht is… 😉

 10. JJ

  @ Scherpschutter
  Onjuist. er zijn genoeg partijen zonder corruptieschandalen.

  De VVD is ieder jaar weer opnieuw baas boven baas en jaarlijks koploper en dus corrupt tot op het bot. Raar dat zoveel mensen die partij steunen. Overigens is het Bij Forum en PVV net zo’n puinhoop. Rechts staat toch niet zo voor ethisch verantwoord. Je kunt soms maar beter wel deugen ;).

  Hier een lijstje uit de VN met politieke affaires in aantal petr partij tussen 1983 en 2013:

  BIJ WELKE PARTIJEN ZITTEN ZE?
  De 216 politieke affaires die de afgelopen dertig jaar plaatsvonden in Nederland zijn als volgt over de partijen verdeeld.

  Opmerkelijk als je partijen met macht en zonder macht nog eens met elkaar vergelijkt ook.

  VVD: 47
  CDA: 43
  PvdA: 40
  PVV: 15
  GL: 11
  LPF: 7
  CU: 6
  SGP: 4
  D66: 3
  SP: 3
  Lokaal/overig: 37

  En verder wat linkjes:

  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/politieke-integriteits-index-vvd-partij-met-meeste-en-de-ernstigste-integriteitsaffaires/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Zelfs het huisprogramma van de VVD, 1 vandaag, bericht erover: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/weer-is-de-vvd-de-partij-met-de-meeste-schandalen/

  https://www.vn.nl/de-lijst-politieke-affaires-van-1983-tot-2013/

 11. HArry

  Een reden te meer om een einde te maken aan partijpolitiek. Graag hebben we gekozen volksvertegenwoordigers omdat we ze ook betalen. Je accepteert toch ook niet dat de door jouw betaalde belastingadviseur je chocolade opeet en dealtjes maakt met de belastingdienst ten nadele van jou? Dus hoogste tijd voor:

  Gekozen burgemeester.
  Verbod op partijpolitiek en machtspolitiek

  Wie betaald die bepaald. En omdat wij betalen bepalen wij dit dus.

  En voer dan ook De dag van de falende Overheid in. Kunnen we 1 maal per jaar even stilstaan bij de verspilling en veroorzaakt leed.

 12. Scherpschutter

  @JJ 17/6/2020 – 12:36

  “Onjuist. er zijn genoeg partijen zonder corruptieschandalen.”

  Uit uw eigen lijstje blijkt het tegenovergestelde. Alle politieke partijen hebben grove schandalen.

  “De VVD is ieder jaar weer opnieuw baas boven baas en jaarlijks koploper en dus corrupt tot op het bot.”

  Absoluut. Zo tonen de feiten. Notoir onbetrouwbaar. Net als de rest.

  “Overigens is het Bij Forum en PVV net zo’n puinhoop. Rechts staat toch niet zo voor ethisch verantwoord.”

  Wel, zie uw lijstje. Zowel links als rechts staan niet voor ethisch verantwoord.

  “Je kunt soms maar beter wel deugen ;).”

  Je kunt de politiek maar beter afschaffen. Het blijken al eeuwen langen stuk voor stuk verzamelplaatsen voor de meest incompetente, verdorven en corrupte machtswellustelingen uit een samenleving.

 13. Paul

  Hopelijk krijgt Utrecht een burgemeester weer met lef, karakter en ambitie nivo!
  Niet zoals Korf brauwer en de rechtlijnige Groninger voorganger , voordat Van Zanen kwam.
  Het is goed als het een wethouder is uit de Randstad, of kaliber nationale politicus.
  Die bewust is van de grootstefelijke thema’s die aanpak behoeven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).