De gemeente Utrecht heeft een preventieve last onder dwangsom opgelegd gekregen vanwege het vernietigen van kievitsnesten en -eieren. Alleen, de gemeente heeft dit niet gedaan. Het is echter onbekend wie er wel verantwoordelijk is. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht is ondertussen een strafrechtelijk onderzoek gestart.
Alweer ruim een half jaar geleden vond het Nederlandse Toppers muziekfestival plaats bij de Haarrijnseplas. Artiesten als Django Wagner, Wolter Kroes en Robert van Hemert waren van de partij. Er ging alleen iets goed mis bij de voorbereidingen van de parkeerplaats van het festival. Er werd namelijk een braakliggend terrein gebruikt voor het parkeren en om dit terrein goed te kunnen gebruiken is er gemaaid. Daarbij zijn kievitsnesten en -eieren vernield.
Nu blijkt dat de gemeente Utrecht een last onder dwangsom heeft opgelegd gekregen. Niet omdat de gemeente het veld heeft laten maaien, maar omdat het onbekend is wie er wel verantwoordelijk voor is. Hoe zit dat?
De gemeente heeft in de vergunning die nodig was voor het evenement laten opnemen dat er een broedvogelcontrole moest plaatsvinden. De beheerder van het gebruikte parkeerterrein heeft de organisator van het festival daar ook nogmaals op gewezen en geadviseerd de vaste aannemer te vragen voor het maaiwerk en de broedvogelcontrole.
Organisatie
Uiteindelijk werd het gras gemaaid, inclusief verschillende kievitsnesten en -eieren. De gemeente heeft navraag gedaan bij de beheerder van het terrein en die laat weten geen opdracht te hebben gegeven voor het maaiwerk. Ook de vaste aannemer heeft niet gemaaid. De gemeente gaat er daarom vanuit dat de festivalorganisatie opdracht heeft gegeven voor het maaiwerk. Alleen, het lukt de gemeente Utrecht maar niet om in contact te komen met de organisatie.
De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) is ondertussen een publiekrechtelijk en een strafrechtelijk onderzoek gestart. Ook, omdat onbekend is wie er gemaaid heeft, heeft de RUD de gemeente een preventieve last onder dwangsom opgelegd. Dit moet ervoor zorgen dat de gemeente dit niet nog een keer laat gebeuren. De gemeente heeft hier bezwaar tegen aangetekend, er is overleg geweest, maar de partijen zijn er nog niet uit.
Vervelend
De gemeente baalt van de gebeurtenissen. “Wij willen nogmaals benadrukken hoe vervelend wij het vinden dat er opnieuw vogels verstoord zijn tijdens het broeden en dat de nesten en eieren vernield zijn.” En verder schrijft de gemeente: “We rekenen het de organisator ten zeerste aan dat ze geen reactie hebben gegeven op onze informatieverzoeken. Dit past niet bij het beeld dat wij hebben van een professionele organisator die wij wel graag in Utrecht willen hebben.”
Om dit soort problemen op deze specifieke locatie in de toekomst te voorkomen gaat de gemeente in de vergunningsvoorwaarden opnemen dat het verplicht wordt om de vaste aannemer in te schakelen. “De vaste aannemer is op de hoogte van de kwetsbaarheid van het gebied tijdens het broedvogelseizoen en voert voorafgaand aan het maaien standaard een veldonderzoek naar onder andere broedvogels uit.”
12 Reacties
ReagerenMisschien is een groot festival tijdens het broedseizoen in een kwetsbaar gebied gewoon niet zo’n goed idee.
En wéér blijkt dat dit college nog geen deuk in een pakje boter kan slaan.
De gemeente laat continu over zich heen lopen en geeft belastinggeld weg aan aannemers, projectontwikkelaars, vastgoedbedrijven (BAM/Uithoflijn, KondorWessels/Merwedekanaalzone, Rachmaninoff, Klépierre) en nu dus ook aan volksmuziek-festivalorganisatoren die de geitewollensokken op het stadskantoor keihard uitlachen en negeren.
Dit college durft zich alleen hard op te stellen tégen de Utrechtse burger, terwijl het belastinggeld van die burger wordt verkwanseld aan groene hobbyprojectjes en als cadeautje aan grootkapitalisten wordt gegeven.
Als de burger uit de zuurverdiende en broodnodige auto moet worden gepest of aan een gedrocht van een parkeerapp moet dan is er aan gemeentelijke daadkracht opeens geen gebrek.
Festivals in natuurgebieden heb ik altijd al een onmogelijke combinatie gevonden. Zullen we daar nu maar gewoon mee ophouden?
Ik maak me meer zorgen over de jonge vosjes die gestorven zijn omdat hun voedsel door deze domme actie vernietigd is.
Dat was dan de laatste vergunning voor deze toppers (als de Gemeente een beetje stevig in haar schoenen staat).
Nou als de organisatie niet reageert, verleen je simpelweg geen vergunningen meer aan die organisatie totdat dit is opgelost.
En de organisator komt nu natuurlijk gelijk op de zwarte lijst en krijgt geen vergunningen meer, toch? Toch?! Dit zal wel niet het geval zijn, want daadkrachtig optreden doet en kan de gemeente Utrecht niet.
@Pieter
Het zou natuurlijk een absolute schande zijn als de organisator nu geen vergunningen meer zou krijgen. De gemeente wijst, en wie wijst bewijst. Onschuldig tot schuld is bewezen. Een paar hele simpele geldende rechtsbeginselen….
De organisator is uiteraard op geen enkele wijze verplicht om te reageren op de wijzende vingers, noch bewijst zulks ook maar op enige wijze schuld uiteraard. En dan blijft een overzichtelijke situatie over. Waar geen schuld is bewezen, moet worden uitgegaan van onschuld.
Geen vergunningen meer verlenen zou flagrant machtsmisbruik zijn.
Dus voortaan geen festivals meer in natuurgebieden en parken tijdens het broedseizoen. Wil de PvdD ajb een motie hiervoor indienen?
Precies Oet, dat vind ik ook. Het is niet de eerste keer dat er kieviten gedood zijn door maaien en auto’s in het gras. En dat voor een invasief grootschalig festival in de natuur. Er zijn al zo weinig kieviten en andere weidevogels over, en de dieren sterven gewoon door dit soort onzin. Laf dat de organisator niet reageert, die mag dus hopelijk nooit meer iets in Utrecht organiseren (maar met D66 als partypartij mag het vast toch wel)
@Edward: dat hebben we al gedaan 😉 en wij waren ook degenen die gereld hebben over de kieviten, helaas wordt dat in dit artikel niet genoemd. Zie https://utrechtgemeente.partijvoordedieren.nl/zoeken?q=kieviten. En we gaan hier morgen ook weer vragen over stellen in het Vragenuur.
Zie https://utrechtgemeente.partijvoordedieren.nl/zoeken?q=festivals voor meer informatie. Wij willen inderdaad geen grootschalige festivals in parken en natuurgebieden.
@SS Maar recidive vindt u vreselijk! Of alleen bij jonge crimineeltjes? Ondernemers die over de schreef gaan, moeten natuurlijk beloond worden… Zou goed zijn om festivals ook onderdeel te maken van de bibop