De prijs van koopwoningen in Utrecht stad is in 2021 harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. Dat is opvallend, want in de andere drie grootste Nederlandse steden was het juist andersom. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lag de prijsstijging onder het landelijk gemiddelde.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat een huis in de stad gemiddeld 16 procent duurder is dan aan het begin van 2021. Hiermee zit de stad net boven de stijging van het landelijk gemiddelde van 15,2 procent en ook boven de stijging van 15,7 procent in de provincie.
Een maand geleden werd bekend dat men in Utrecht relatief weinig woning voor je geld krijgt. Op een ranglijst van Nederlandse steden waarop de woningen van een half miljoen met elkaar werden vergeleken, staat Utrecht bijna onderaan. Voor vijf ton krijg je gemiddeld 79 vierkante meter en vier kamers.
Daling aantal transacties
Zoals DUIC eerder al schreef, neemt het aanbod aan koopwoningen in de stad af en daalt daarmee ook het aantal verkochte woningen. Kopers zijn kritischer geworden en bieden bovendien minder boven de vraagprijs. Amsterdam is de enige van de vier grote steden waar het aantal verkochte woningen het afgelopen jaar steeg.
17 Reacties
ReagerenMooi nieuws om de week mee te beginnen. Maar eens bellen met mijn taxateur om mijn portefeuille te laten herwaarderen.
Goed nieuws inderdaad. Het gaat lekker met de waarde van mijn huizen. Je zal maar willen huren, dan heb je het toch echt niet begrepen denk ik. Crying all the way to the bank. Hopelijk gaat het nog lang zo door met die prijsstijgingen. Tenslotte heeft iedereen recht op een huis, maar gelukkig niet in 030.
Bovenstaande reacties geven duidelijk weer dat er geen compassie is met de urgente woning zoekers die simpel weg graag in Utrecht willen blijven wonen.
Ook maakt het duidelijk dat in Utrecht de disbalans tussen vraag en aanbod groter is dan in de rest van de randstad.
De vergelijking met hoeveel 2m je hebt voor een bepaald bedrag is vrij onzinnig… in Friesland is het bijna 10 keer goedkoper dan hier…toch willen weinige er gaan wonen.
Waarom zou je als alleen wonende een grote woning moeten hebben ??
Je wilt een goede baan, leuke vrienden, en alle culturele mogelijkheden, intiem centrum, prima OV ,dicht bij Schiphol etc…..dat telt !
@Paul
Klopt helemaal, gelukkig zijn al mijn Woningen verhuurd en help ik zodoende mensen aan een dak boven hun hoofd op deze woning markt. Hoeveel mensen heb jij onderdak geboden?
@paul: er staan meer dan 700 objecten, voornamelijk woningen, te koop in de gemeente utrecht. Het is niet de verantwoordelijkheid van de bewoners, beleggers of overheid om voor koopwoningen te zorgen als je het niet kan veroorloven ergens te wonen. We willen allemaal wel een villa in wassenaar of een grachtenpand voor 300k. Er zijn genoeg huizen te koop, in NL en in Utrecht. Je portemonee bepaald waar je woont. Je hebt geen recht op een huis in utrecht, of aan de gracht in amsterdam, of in wassenaar. Kopen of huren doe je naar wat je kan betalen. Zo werkt het en niet anders. Hou op met je als slachtoffer opstellen. Je krijgt geen nieuwe auto als je maar geld hebt voor een 5e handsje. Je krijgt geen huis in 020 of 030 als je het niet kan betalen. Dan wijk je uit. Naar Vianen, Maarssenbroek of Bunnik. Of nog verder weg. En reis je met OV fiets of auto. Of je betaalt voor cultuur, intiem centrum, prima ov etc.
Dit jaar stijgt de rente, verdwijnen de opkopers, komen er nieuwe regels en vervalt de jubelton. Samen met de generatiewissel en komende recessie zal dit moment de top blijken te zijn.
@Paul
“Je wilt een goede baan, leuke vrienden, en alle culturele mogelijkheden, intiem centrum, prima OV ,dicht bij Schiphol etc…..dat telt !”
Daarvoor is 10m2 ruim voldoende woonruimte.
Dan kan die prijs voor een Utrechts konijnenhok nog fors omhoog tot minstens 15 mille per m2.
@Alex waarschijnlijk betalen je huurders een belachelijk hoge huur en veel meer dan aan hypotheek wanneer ze een huis zouden (kunnen) kopen… Het is maar wat je fatsoenlijk vindt.
@Stadsie
Moet het nog maar zien. De ECB kan de rente niet verhogen, want dan is de complete EU failliet. De rente zo laag houden kan ook niet, want dan mondt de huidige superinflatie uit in hyperinflatie en koop je voor 5.000.000 nog geen flat op Kanaleneiland; alsnog iedereen failliet.
Wie liquide is probeert in ieder geval z.s.m. van de valsemunterijbriefjes en credits af te komen door in assets te duiken. De rekening voor zondig collectivisme is onderweg…En die wordt gepeperd!
@JdV het is precies niet zoals je zegt: ten eerste “kopen” (lenen) heel veel mensen nu een huis die ze met goed fatsoen juist helemaal niet kunnen betalen. Vooral niet als de rente omhoog gaat wat in de VS al gebeurt. En daarnaast zijn er genoeg starters met een uitstekend inkomen die nergens terecht kunnen omdat er gewoon niet gebouwd is. Niet je portemonnee, maar of je toevallig 15 jaar eerder op de markt was is dus leidend.
@Paul waarschijnlijk zitten de bovenstaande lieden te trollen.
Wat moet het héérlijk zijn om als huisjesmelker-op-leeftijd de volgende generatie met een groot probleem te hebben opgezadeld. En jezelf dan een held vinden omdat je mensen uitmelkt.
@cohen: Het overgrote deel van de hypotheken die wordt afgesloten is met een rentevastperiode van 20 jaar of langer. Als er iemand zit te trollen bent u dat dus.
Ten tweede is en wordt er genoeg gebouwd. Rijnvliet, Leidsche Rijn, Haarrijn, vele invlechtlocaties in de stad. De prijzen zijn hoog maar als je dat niet wil of kan betalen wordt er ook buiten Utrecht veel gebouwd. Vianen, Culemborg, Houten. Allemaal prima te wonen lijkt me. Je portemonnee is dus wel degelijk leidend.
@Kaat , gewoon marktconforme prijzen. Genoeg geïnteresseerden dus denk dat ik wel iets goed doe idd @Utrechtvoorutrecht
@jdv dat de rente zolang vaststaat maakt het ook zo gevaarlijk. Bovendien zitten veel mensen nu op de helft van die 20 a 30 jaar. Als de rente echt omhoog schiet hebben hypotheekverstrekkers een probleem. Ze kunnen dan omvallen. In de energiesector hebben we al gezien dat een contract nog maar weinig waard is als de nood hoog is. Uiteindelijk dondert het zaakje wel in en krijgt de volgende generatie een kans, al is het alleen al door vergrijzing. De vraag is alleen even hoe erg de recessie wordt. En het klopt, net buiten de stad is ook prima wat ook steeds meer mensen doen, net als in de jaren 70. Het begrip portemonnee is wat te vaag, maar blijft erbij, generatie blijft een belangrijkere factor dan het hebben van een goede baan
Tja en over dat trollen: zelfs als jij (en Alex) er warmpjes bijzaten met allemaal pandjes dan weet je ook wel dat je mensen opstang jaagt door daar zo openlijk over te pochen. Ik geloof er om die reden dan ook helemaal niets van 🙂
zo leuk is utrecht niet…
@JdV In welke jaren en voor wat voor bedragen heeft u eigenlijk uw woningen gekocht? Ik ben namelijk zeer benieuwd of u, in lijn met uw eigen beweringen over wat men qua woonrecht wel en niet verdient, het anno nu zelf wel zou ‘verdienen’ om in Utrecht te wonen.
Ik verdien voor mijn leeftijd bepaald niet slecht, maar een fatsoenlijke koopwoning in de buitenwijken van Utrecht kan ik wel vergeten. Zodra de studieschulden zijn afgelost zou ik samen met mijn partner wellicht een klein appartementje in Kanaleneiland of Overvecht kunnen financieren en dan zitten wij aan onze maximale hypotheek. De mensen die de huidige gekte op de woningmarkt ontspringen moeten zich gelukkig prijzen. Naar beneden trappen op een generatie die het wat dat betreft minder treft siert niet!
marktconforme huren = belachelijk hoge huren