Prijs voor Utrechtse woonboot Courage: ‘Superdeluxe villa’ op het water Prijs voor Utrechtse woonboot Courage: ‘Superdeluxe villa’ op het water

Prijs voor Utrechtse woonboot Courage: ‘Superdeluxe villa’ op het water

Prijs voor Utrechtse woonboot Courage: ‘Superdeluxe villa’ op het water
Een ‘grote eer’ is de publieksprijs voor de Woonboot van het Jaar voor de bewoners van de woonark, Sjoerd Jan Ribberink en Jacoline Holdijk. Zij ontwierpen hun moderne woonark samen met Lars Courage van COURAGE architecten. Zij vertellen aan DUIC hoe het winnende ontwerp tot stand is gekomen.

Een ‘grote eer’ is de publieksprijs voor de Woonboot van het Jaar voor de bewoners van de woonark, Sjoerd Jan Ribberink en Jacoline Holdijk. Zij ontwierpen hun moderne woonark samen met Lars Courage van COURAGE architecten. Zij vertellen aan DUIC hoe het winnende ontwerp tot stand is gekomen.

“Wat mensen vaak lijken te denken, is dat het wonen op een woonboot erg ouderwets of oncomfortabel is”, zegt Holdijk “Ze vragen: ‘Heb je dan geen koude voeten?’ of ‘Heb je niet heel veel last van muggen?’ maar eigenlijk hebben we een superdeluxe villa.”

Tekst gaat door onder de foto

Foto: COURAGE architecten

Flexibel

Ze hebben gezamenlijk veel aandacht gegeven aan het ontwerp en de inrichting. “Het is een team effort. We hebben het zelf ingericht, samen met een interieurarchitect. En we werkten nauw samen met de architect van de woonark. Die komt trouwens nog steeds wel eens op bezoek”, vertelt Ribberink.

Ribberink: “Boven hebben we gekozen voor een leefverdieping, waar we (voor de coronacrisis) grote groepen mensen konden ontvangen. We hebben wel eens Gluren bij de Buren bij ons georganiseerd, toen kwam er een bandje te staan.” Holdijk neemt het over: “Beneden zijn de slaapkamer, badkamer en een werkkamer. Die zijn flexibel ingedeeld met grote kasten. Boven de kasten is een stukje van glas, zodat er overal licht naar binnen schijnt. Heel anders dan die hokjes van slaapkamers in sommige nieuwbouwwoningen.”

Tekst gaat door onder de foto

Foto: bureauBeeld

Badjas

Een woonark ontwerpen gaat een stuk anders dan het ontwerpen van een ‘gewoon’ huis. Je zit aan het open water – waar regelmatig bootjes langskomen varen – en je moet rekening houden met veel regels van de overheid, over bijvoorbeeld de afmetingen. Holdijk ziet de regels juist als een uitdaging, om daarbinnen creatief je ruimte in te delen.

Holdijk: “We wilden een veilig gevoel en privacy, maar ook genieten van het fantastische uitzicht.” Met deze wens ging Lars Courage aan de slag. “Tegenwoordig zie je veel moderne woonarken met heel veel glas. Dat ziet er van buiten spectaculair uit, maar binnen heb je geen privacy. De bewoner kan nooit lekker even in z’n badjas zitten”, legt Courage uit.

Tekst gaat door onder de foto

Foto: bureauBeeld

Daglicht

Maar bij Courage staan de bewoners centraal in het ontwerp, dus privacy kan daar niet aan ontbreken. Courage: “De kanten van de woonark waar veel langs komt gevaren, zijn meer gesloten. Aan de tuinkant kan er meer open zijn. En natuurlijk is het gaaf om in het ontwerp het zicht op het water te optimaliseren.” Daglicht is hier voor Courage het allerbelangrijkste, alles draait om het licht op de verschillende momenten van de dag.

Zo zijn de ruimten boven water, die veel licht vangen, grotendeels ingericht met zwart staal. “Een wand van zwart staal reflecteert veel van het licht. Zo zie je de twinkeling van de reflectie van het licht dat breekt op het water.” Beneden, waar de ruimten zich grotendeels onder het wateroppervlak bevinden, zijn de wanden wit en ligt er een speciale vloer – eentje met metaaldraad, waar het licht van een volle maan een ‘prachtige gloed’ op werpt.

Sjoerd Jan Ribberink is zeer tevreden: “We wonen aan het water, in de buurt van onze vrienden en hebben een tuin aan het Merwedeplantsoen. Jacoline Holdijk vat het in één woord samen: “Ideaal.”

Foto: COURAGE architecten

11 Reacties

Reageren
 1. Joost

  Veel glas is mooi en de indeling ziet er logisch uit. Toch ziet het er uit als een restaurant, alleen de naam ontbreekt nog op het kale zwarte vlak. Benieuwd hoe warm het binnen wordt op een zonnige dag, geen zonwering te zien, maar wel veel glas en zwart.

 2. Pee

  Als je het geld ervoor heb is het leuk.

 3. Sjoerd

  Bedankt voor je complimenten Joost, en een huiskamer restaurant is een goed idee!
  Met de warmte valt het reuze mee, want door de glascoating en vloer- en luchtkoeling, waardoor de warmtepomp weer warm water maakt, bleef het ook in de zeer hete zomer van vorig jaar goed toeven. (En onzichtbare rolgordijnen zijn we nog aan het uitwerken)

 4. Massegast

  @Joost — Bedankt voor je opmerkingen, want in eerste instantie werd ik me daar toch een potje jaloers….

 5. Koel Hoofd

  Niks nieuws onder de zon, er zijn nog veel mooiere woonarken te vinden als je even goed zoekt.

  Probleempje van Utrecht is: heb je een ligplaats voor je watervilla kunnen bemachtigen, moet je oprotten voor een fietsbrug….

 6. Peet

  Das geen straf om daar te wonen.

 7. wollie

  als een fietsbrug op het dak van een basisschool kan, moet een fietsbrug op een woonboot ook wel lukken 😉

 8. Scherpschutter

  Werkelijk schitterend zeg. Wat een vakwerk van de architect. De klasse druipt er vanaf. Alleen die vlonderplanken buiten hadden van mij wel wat mooier gemogen. Gebruik dan fraai Millboard materiaal bijvoorbeeld, en niet van die Gamma planken.

  Prachtig, maar om dit nou een ‘villa’ te noemen? Het is onder de streep wel een hok van misschien 50-60m2?

 9. Wendy

  😍!!!

 10. Moorthamer

  Wij kijken van bovenaf uit ons appartement over het water weg en daar ligt de boot als eerste woonboot. Het mooiste is het als de zon net ondergaat. Prachtige woning. Sluit mooi aan bij de mix van klassiek en modern in onze wijk.

 11. Utrechtvoorutrecht

  Prachtug. Ik gok op 135m2. En werkt de warmtepomp met het water? Kun je daar alle verwarming en koeling mee doen? Sjoerd?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).