Primeur voor Utrecht: ook mbo-studenten kunnen dit jaar meedoen aan de UIT-week Primeur voor Utrecht: ook mbo-studenten kunnen dit jaar meedoen aan de UIT-week

Primeur voor Utrecht: ook mbo-studenten kunnen dit jaar meedoen aan de UIT-week

Primeur voor Utrecht: ook mbo-studenten kunnen dit jaar meedoen aan de UIT-week
Een parade tijdens de introductieweek in 2019. Foto: Robert Oosterbroek
Een primeur voor Utrecht: als eerste stad in Nederland gaat Utrecht mbo-studenten deze zomer de mogelijkheid geven om mee te doen aan de introductieweek voor studenten. Tijdens de proef kunnen tweehonderd mbo-studenten zich aanmelden om samen met hbo- en wo-studenten mee te doen aan de activiteiten van de Utrechtse IntroductieTijd (UIT).

Een primeur voor Utrecht: als eerste stad in Nederland gaat Utrecht mbo-studenten deze zomer de mogelijkheid geven om mee te doen aan de introductieweek voor studenten. Tijdens de proef kunnen tweehonderd mbo-studenten zich aanmelden om samen met hbo- en wo-studenten mee te doen aan de activiteiten van de Utrechtse IntroductieTijd (UIT).

“We zijn erg blij met dit initiatief van de overkoepelende mbo-studentenraad in de stad (MBO-sr030)”, zegt wethouder Dennis de Vries, die verantwoordelijk is voor het mbo in Utrecht. In de studentenraad MBO-sr030 zijn de vier Utrechtse mbo’s vertegenwoordigd. De studentenraad maakt zich hard voor de positie van mbo-studenten in de stad en wil dat zij ook kunnen deelnemen aan onder meer de UIT-week.

Dit jaar komt er dus een proef die dat mogelijk maakt. “Met deze proef zetten we weer een stap naar het verkleinen van de kloof tussen verschillende soorten studenten. Iedereen moet zich welkom voelen in onze stad, welke opleiding je ook doet”, aldus wethouder De Vries.

Kennismaken

De UIT-week wordt in augustus gehouden, vlak voordat het nieuwe studiejaar van start gaat. De duizenden studenten die in Utrecht komen studeren, kunnen tijdens de UIT-week de stad en het studentenleven leren kennen. In de stad worden activiteiten georganiseerd en studenten kunnen kennismaken met onder meer studentensport en de studentenverenigingen.

Alle studenten, waaronder dus mbo-studenten, die in Utrecht een opleiding gaan volgen, kunnen zich aanmelden voor de UIT-week via de website van de organisatie. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

8 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dat je besluit om MBO leerlingen(!) voortaan ‘studenten’ te noemen is op zich al bizar natuurlijk maar waarom zou je MBO leerlingen dan ook nog moeten laten meedoen aan activiteiten die voor studenten zijn bedoelt….?

  Egalitaristische waanzin.

 2. Realist

  Alles voor de inclusie, de kloof, de ongelijkheid… heeft al iemand discriminatie geroepen om dit te stukje idealisme verwezenlijken?

 3. Voltreffer

  @Scherpschutter, als je zelf nou zo’n goede ‘leerling'(!) was geweest, dan was je wellicht in staat geweest om foutloos gebruik te maken van de voltooide tijd… Totdat je daartoe in staat bent, zou ik proberen om je elitaire praatjes tot een minimum te beperken.

  On topic: goed initiatief!

 4. Gait

  Gelukkig verkleint scherpschutter de kloof met z’n spelling.

 5. Utregter

  Sinds studiejaar 2021-2021 heet een MBO’er officieel student en geen leerling.
  Dus welke discussie is er dan eigenlijk over het mee laten doen etc….?

 6. Koel Hoofd

  @Utregter
  Omdat die HBO/WO studenten al vele jaren niet willen dat MBO studenten met ze mee doen omdat die HBO/WO studenten zich superieur voelen.
  MBO studenten worden nu zelfs uit HBO/WO kroegen geweerd terwijl dat in de jaren tachtig/negentig echt niet het geval was. Toen mixte iedereen met iedereen en was de studentenpopulatie hier ook vele malen diverser en de stad ook een stuk leuker.
  De onderwijsvernieuwingen en bama structuur van de vorige eeuw hebben de kloof tussen laag en hoog opgeleid enorm vergroot en nagenoeg definitief gemaakt. MBO en HBO/WO studenten komen elkaar nadat ze 12 jaar oud zijn nooit meer tegen NB!
  Dus laat ze maar meedoen, mixen is heel goed voor iedereen en voorkomt op lange termijn zelfs inteelt bij de HBO/WO elite.
  Win-win-win situatie toch?

 7. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  “Omdat die HBO/WO studenten al vele jaren niet willen dat MBO studenten met ze mee doen omdat die HBO/WO studenten zich superieur voelen.”

  Precies. Ze willen niet. Waarom zou u HBO/WO studenten (TEGEN HUN WIL!) MBO leerlingen willen opdringen? HBO’ers en WO’ers kunnen prima zelf bepalen met wie ze willen zuipen en hebben alle recht om uit te sluiten wie ze willen. Laat mensen met rust en in hun waarde.

  “MBO studenten worden nu zelfs uit HBO/WO kroegen geweerd terwijl dat in de jaren tachtig/negentig echt niet het geval was.”

  Dat is niet zo, maar goed, nou én? HBO studenten, WO studenten en MBO leerlingen die samen willen zuipen kunnen prima naar een kroeg waar iedereen welkom is. Wat is nu het probleem? Er zijn duizenden kroegen in heel Nederland waar dat kan. Waarom moeten uitgerekend WO studenten en HBO studenten die helemaal niet op MBO leerlingen zitten te wachten nu weer andermans wanen door de strot geramd krijgen?

  “Win-win-win situatie toch?”

  Nee dus. Lose-lose.

 8. WvR

  Ze zoeken het maar uit, maar voor mij klinkt het een beetje als de verjaardagsfeestjes van toen je tussen de 8 en 11 was. Waar je, hoewel het je vriendjes niet waren, je ook die en die moest uitnodigen, want buren-relaties-van-papa-en-mama-kunnen-we-niet-maken-ook-uitgenodigd (zoiets).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).