Prinses Máxima Centrum behandelt kinderen met innovatieve therapie | De Utrechtse Internet Courant Prinses Máxima Centrum behandelt kinderen met innovatieve therapie | De Utrechtse Internet Courant

Prinses Máxima Centrum behandelt kinderen met innovatieve therapie

Prinses Máxima Centrum behandelt kinderen met innovatieve therapie
Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie heeft voor het eerst kinderen met B-cel acute lymfatische leukemie behandeld met een innovatieve therapie.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie heeft voor het eerst kinderen met B-cel acute lymfatische leukemie behandeld met een innovatieve therapie.

Kinderoncologen maken bij de innovatieve therapie gebruik van eigen cellen van de patiënt. de cellen worden afgenomen, aangepast en weer ingebracht. Deze afweercellen kunnen kankercellen opsporen en uitschakelen.

Jaarlijks krijgen ongeveer 200 mensen in Nederland acute lymfatische leukemie (ALL), in de meeste gevallen gaat het om kinderen van 0 tot 18 jaar. Patiënten met deze zeldzame vorm van bloedkanker worden 2 jaar lang behandeld met chemotherapie en soms beenmergtransplantatie.

De genezingskansen zijn de afgelopen 40 jaar aanzienlijk verbeterd, van minder dan 10% tot momenteel meer dan 80%. Sommige kinderen reageren echter niet goed op de eerste behandelingen of krijgen de ziekte terug, soms zelfs twee of drie keer. De vooruitzichten zijn dan vaak slecht. Voor deze patiënten is nu deze nieuwe therapie beschikbaar.

Resultaten

De eerste patiënten, met ALL zijn intensief begeleid door een medisch team van het Prinses Máxima Centrum. Momenteel is de nieuwe therapie alleen een optie voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met B-cel ALL waarbij een reguliere behandeling niet aanslaat of bij wie de ziekte voor de tweede keer terugkomt.

Ook kinderen bij wie de ALL na beenmergtransplantatie terugkomt, kunnen in aanmerking komen voor de therapie met zogenaamde CAR-T-cellen. Voor andere vormen van kinderkanker is deze immuuntherapie nog niet ver genoeg ontwikkeld.

Behandeling

Bij een CAR-T-behandeling worden cellen uit het bloed van het kind afgenomen, gefilterd, ingevroren en naar een laboratorium in New Jersey gevlogen. Vervolgens worden deze cellen in het laboratorium genetisch zo veranderd, dat ze de kankercellen herkennen aan het zogenaamde CD19-eiwit en de kankercellen vernietigen.

De behandeling zal in de toekomst mogelijk beschikbaar worden voor veel meer vormen van kinderkanker. Rob Pieters, medisch directeur van het Prinses Máxima Centrum en kinderoncoloog, zegt: “We zijn trots dat we vanuit het Prinses Máxima Centrum dergelijke innovatieve therapieën kunnen initiëren. Het is in essentie waarvoor ons kinderoncologisch centrum voor is opgericht.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).