Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw aan Janskerkhof in Utrecht Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw aan Janskerkhof in Utrecht

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw aan Janskerkhof in Utrecht

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw aan Janskerkhof in Utrecht
Pro-Palestijnse demonstranten hebben woensdag opnieuw een universiteitsgebouw in Utrecht bezet. De demonstranten slaagden er rond 15.45 uur in om een gebouw aan het Janskerkhof binnen te gaan. Deuren worden gebarricadeerd.

Pro-Palestijnse demonstranten hebben woensdag opnieuw een universiteitsgebouw in Utrecht bezet. De demonstranten slaagden er rond 15.45 uur in om een gebouw aan het Janskerkhof binnen te gaan. Deuren worden gebarricadeerd.

Honderden pro-Palestijnse activisten verzamelden om 14.00 uur op het Janskerkhof, waar de demonstratie begon met toespraken, spandoeken en het scanderen van leuzen. De groep verplaatste zich na een tijdje naar het Domplein, maar besloot toen toch weer terug te gaan naar het Janskerkhof.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Eenmaal daar aangekomen probeerde een aantal activisten via de zijkant van het gebouw naar binnen te gaan. Zij werden door beveiligers weer naar buiten gewerkt. Wel besloot de universiteit het gebouw snel te ontruimen. Personeel kon via zijingangen het gebouw verlaten. Uiteindelijk slaagden de betogers er toch in om in het gebouw te komen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Journalisten konden mee naar binnen, maar moesten uiteindelijk vertrekken om de ‘veiligheid van de aanwezigen niet in het gevaar te brengen’. Toen de verslaggever binnen was was de sfeer gespannen, maar vriendelijk.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Meerdere bezettingen

De afgelopen tijd zijn er vaker pro-Palestijnse demonstraties in Utrecht. Op 7 mei bezetten activisten de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek en op 8 mei een universiteitsgebouw aan de Drift. Beide bezettingen eindigden met politie-ingrijpen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Studenten demonstreren onder meer tegen banden die de universiteit heeft met Israëlische instellingen. Er moet daar meer openheid over komen en de demonstranten eisen dat de universiteit de banden met Israëlische universiteiten verbreekt, maar de UU wil daar niet in meegaan. Ook roepen de betogers de universiteit ook op om zich duidelijker uit te spreken over de situatie in Gaza en het handelen van Israël.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Ptr

  En daar gaan we weer….

 2. Zo Kan Die Wel Weer

  Ze zullen zich wel aan de richtlijnen houden.

 3. Geenstijl@Utrecht.

  Misschien zouden ze eens een tijdje onder het regime van HAMAS moeten leven, en ook heb ik niemand van deze zgn studenten gehoord over de Israëlische slachtoffers van TERREURORGANISATIE HAMAS.

 4. Kaasplankje

  Goed bezig, verandering komt van onderop!

 5. Leon

  Uitstekend.

 6. Lisa

  @Ptr

  Ja, wat wil je ook, lees dit maar: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/geen-enkele-universiteit-in-israel-gaat-vrijuit-zegt-onderzoeker-over-hun-rol-bij-de-onderdrukking-van-palestijnen~b4c54243/

  De zeer conservatieve Nederlandse universiteiten en dito oerconservatieve besturen moeten gewoon de banden met de STAAT Israël verbreken. Er is geen andere optie. Totdat dit gebeurd zullen de acties door blijven gaan; en dit kan lang duren.

 7. Toine Goossens

  De initiatieven om politieke systemen te veranderen komen al eeuwen vanuit de middenklasse.
  Al die tijd heeft verzet en roep om verandering vanuit het universitair onderwijs een belangrijke rol gespeeld. Denk aan het innemen van het universiteitsgebouw aan het Domplein en daarna het bezetten van het bestuursgebouw aan de Kromme Nieuwe Gracht.
  Het leidde tot een zeer vruchtbare samenwerking tussen bestuurders en studenten. Ook u, kritische regeerders, plukt daar nog steeds de vruchten van.

 8. Scherpschutter

  Weken lang hebben de linkse Utrechtse wolven in het DUIC-bos gehuild over wat jongetjes die het nodig vonden om een lijstje over wat meisjes op te stellen, waarbij de linkse wolven ‘grote zorgen’ hebben geuit over wat hier de mogelijke invloed van zal zijn als dit de bestuurders van de toekomst worden.

  Nu zien we een groep gemaskerde jongetjes en meisjes uit dezelfde leeftijdsgroep en van dezelfde achtergrond met grof geweld inbreken, een gebouw gijzelen, de boel compleet slopen, barricades opwerpen, geavanceerde guerilla-technieken inzetten om de ME uit te putten, en dit alles met als doel om een universiteit te chanteren en met agressieve dwang de wil op te leggen…en juichen dezelfde linkse wolven in het DUIC-bos luid van enthousiasme!

  Kennelijk geen enkel probleem als dít beschavingsloze agressieve tuig de bestuurders van de toekomst worden…? De gebruikelijke linkse schizofrenie is en blijft vermakelijk…LOL

 9. Raffiah

  Het lijkt me zeer fout om alle banden rucksichtlos te verbreken. Het zijn banden die jarenlang gesmeed zijn en onze wetenschappers en de hele wereld ook verder helpen, als het goed is.
  Het lijkt me wel goed om alle samenwerkingen eens goed te bekijken, of die geen ongewenste belangen dienen, en de dubieuze samenwerkingen te stoppen.
  De studenten van tegenwoordig kennen geen grijstinten, he?

  Studenten mogen suggesties aandragen, maar zij beslissen dit soort dingen niet, natuurlijk.

 10. Champ

  “Honderden pro-Palestijnse activisten”

  Ik zou het erg op prijs stellen als de Media wat objectiever naar de situatie kijkt.

  Een Jihadi kan zichzelf ook een vrijheidsstrijder noemen, maar ik zie onze media in Nederland dat toch echt anders benoemen en gelukkig maar.

  We hebben het hier over een groep dat antifade staat uit te schreeuwen, de media niet toelaat, universiteiten sloopt voor miljoenen, joodse studenten bedreigen en andere hinderen tot deelname aan de universiteiten. Deze groeperingen denken eisen te kunnen stellen dmv intimidatie en het debat verder te verbieden.

  Als je echt vrede wil dan laat je weten dat Hamas moet verdwijnen. Als je dit niet benoemd of op andere manieren tot uiting brengt en zelfs een aanslag zoals 7 oktober goed probeert te praten dan geef je helemaal niks om de Palestijnse levens in Gaza. Helemaal niks!

  Maar je kan later wel stoer tegen de bubbel waar je inhangt vertellen dat je een keer gedemonstreerd hebt en klappen van de ME hebt ontvangen. (en alle belangrijke details weglaat uiteraard)

  Hamas pleegt dagelijks terroristische aanslagen tussen de bevolking van Gaza. Je zou toch minstens één klein piepstukje van een kartonnen doos verwachten met de tekst dat Hamas mss niet zo fijne ok groep is en misschien beter kan vertrekken.

  We horen en zien alleen anti Israel propaganda verspreid worden. Ik hoop dat dat eens doordringt beste lezers.

  Ps. Hiermee claim ik niet dat Israel niks fout/slecht/kwaads/verschrikkelijks/buiten proporties doet. Deze oorlog heeft veel meer kanten dan een simpel good guys vs bad guys verhaaltje uit een Hollywood film. Bekijk even het grote plaatje van wat hier in Nederland nu gaande is. Of beter gezegd elk plaatje dat je vinden kan sinds de bestorming van de universiteiten is begonnen. Misschien kunnen we met ons allen dat piepkleine kartonnen anti Hamas bordje dan alsnog spotten.

 11. Ingewikkelde tijden

  Goed om te lezen dat het nieuwe demonstratieprotocol ook meteen zijn vruchten heeft afgeworpen!
  Zoals ik hier al eerder betoogde (socioloog van huis uit) is generatie Z op ‘hoofdlijnen’ opgevoed.
  Lezen en luisteren zijn de kernbegrippen en waarden van de komende jaren zeg maar.
  Ik prijs me rijk dat over een week of 7 het WO aan het zomerreces gaat beginnen, misschien dat de jonkies dan even onder genot van Latte en broodje zalm kunnen gaan reflecteren op het eigen gedrag.
  Geef de jongelui desnoods voor 2 maanden eigen gedrag reflecteren een studiepunt of 2. Is dat issue met die studieschulden ook weer wat kleiner geworden.

 12. Ronald

  Tip voor de betogers: je moet altijd met elkaar in gesprek blijven, anders komt er nooit een oplossing.

 13. Binnenstadbewoner

  1 voor 1 arresteren en opsluiten. Zo moeilijk moet dat niet zijn.

  Schreeuwende minderheid die met dreiging van geweld hun wil probeert op te leggen.

 14. Tja

  Lisa, zeg dan ook maar je bank en of spaarrekening en je eventuele pensioenfonds bij je werkgever op, weiger geld van je ouders etc., weiger geld van de overheid Want dat alles is een stuk erger dan het hebben van “banden”. Je weet namelijk dat er via genoemde voorbeelden geinvesteerd wordt in de wapenindustrie en dat er 99% kans op investeringen in Israëlische bedrijven is of bijvoorbeeld dat er belasting geld met export verdiend wordt waar wij dan weer de politie van betalen. Lastig lijkt me dat, nog tips om dat allemaal wel goed te doen? Ik wil wel protesteren, maar wel met een schoon geweten.

 15. Ptr

  Lisa

  Ach, banden verbreken met Turkse, Chinese, etcetera universiteiten?
  En nee, dit is geen kwestie van whataboutisms.
  De al jaren in het oog springende selectiviteit spreekt boekdelen.
  Dan druk ik me nog mild uit.
  En dit zijn toch echt geen vreedzame demonstranten, to say the least.

 16. Koel Hoofd

  @Toine Goossens
  Deze destructieve activisten vallen niet onder de historische context wat jij hier in gedachten hebt. Dit is WO-onwaardig materiaal wat in de peuterpubertijd is blijven hangen, valt geen intelligente discussie mee te voeren. Intelligente studenten hebben zowel last als overlast van dat intellectuele brandhout.

  @Scherpschutter
  Proost

  @ingewikkelde tijden
  Met havermelklatte en speltbroodje biozalm voor een multidisciplinair leren-door-gezellie-samen-doen zomerprojectje naar Gaza/Israel voor extra studiepunten?

 17. Massegast

  Ik hoop maar dat ze een ‘Biltstraatje’ gaan doen, want dan worden de ‘autoriteiten’ blijkbaar wel link.

 18. Jood

  Free palestina, death to Hamas.

 19. Rob

  De selectieve verontwaardiging is tergend. Hoeveel leerstoelen worden gefinancierd door Saudi Arabie, Qatar, China? Is deze ‘genocide’ erger dan die in Darfur, Yemen, Myanmar, Tibet? Daar heeft nog geen van deze gemaskerde helden zich een dag druk om gemaakt, want toen zaten ze op hun door slavernij mogelijk gemaakte smartphones hun insta te checken..

 20. Klaasjan

  @Scherpschutter
  U gaat er zonder meer vanuit dat het om dezelfde mensen gaat.

 21. Pee

  Het is Hamas wat onderhandelingen in de weg staat.
  Het is ook Hamas wat de bevolking in gevaar brengt.
  Dat zelfde Hamas krijgt door dit soort acties ,van die ”studenten”, vleugels om nog verder te gaan .
  @Lisa
  Als jij denkt dat die banden zomaar kunnen worden verbroken dan heb je weinig verstand van de hele zaak en heeft ook totaal niets met palestijnen te maken.
  Wat er nu gebeurd helpt de palestijnen niet maar is steun betuigen aan Hamas , dat kan volgens mij nooit de bedoeling zijn.
  Hamas is bezig met een heilige oorlog en geeft niets om welke bevolking dan ook om hun doel te bereiken.
  Die acties van die studenten helpen daarbij .
  Ik hou het maar op onwetendheid want anders zijn ze heel verkeerd bezig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).