Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren wegen bij ring in Utrecht Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren wegen bij ring in Utrecht

Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren wegen bij ring in Utrecht

Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren wegen bij ring in Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
Tientallen pro-Palestijnse demonstranten hebben maandagmorgen de weg geblokkeerd bij de ring in Overvecht in Utrecht. De activisten riepen op tot een staakt-het-vuren. De demonstranten ging rond 09.00 uur op de weg zitten, het verkeer kon er niet langs. Rond 10.30 uur stopten de activisten hun actie.

Tientallen pro-Palestijnse demonstranten hebben maandagmorgen de weg geblokkeerd bij de ring in Overvecht in Utrecht. De activisten riepen op tot een staakt-het-vuren. De demonstranten ging rond 09.00 uur op de weg zitten, het verkeer kon er niet langs. Rond 10.30 uur stopten de activisten hun actie.

De actie vond plaatst bij de grote rotonde nabij de afslag van de A27, Albert Schweitzerdreef en Darwindreef. De politie was aanwezig maar greep niet in. Men koos ervoor om het verkeer om te leiden. De afrit van de A27 werd tijdelijk afgesloten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De gemeente Utrecht liet tijdens de demonstratie weten: “Er vindt op dit moment een demonstratie plaats op het Robert Kochplein, waarbij de weg wordt geblokkeerd. De demonstratie was niet vooraf aangekondigd. De politie beoordeelt nu de impact van de blokkade op het omliggende wegennet. Op basis daarvan kijkt de driehoek hoe en waar deze demonstratie kan worden gefaciliteerd.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

In meerdere steden op de wereld vinden vergelijkbare protesten plaats. De pro-Palestijnse actiegroep A15 heeft opgeroepen tot economische blokkades. “In Nederland steunen de grote politieke partijen en een groot deel van de bevolking Israël, maar dit is niet meer zoals vroeger. Met name jongere generaties worden steeds kritischer op het beleid van Israël, wat duidelijk te zien is tijdens protesten”, schrijft de actiegroep op sociale media.

46 Reacties

Reageren
 1. S

  Zijn deze jongeren pro-Iran?

 2. Pro mensheid

  Top actie. Heel goed dit

 3. Leon

  Mooie actie.
  Pro-Palestina, anti-genocide, het is maar hoe je het wil noemen natuurlijk.

 4. Iemand

  Erg jammer dat de politie utrecht niks doet. 25 protestanten met een fiets krijgen vrijkaart om het verkeer compleet plat te leggen. Dit is verboden en zou tegen opgetreden moeten worden.

  Of zullen we volgende week het verkeer platleggen om te protesteren tegen het matige optreden van de politie? Ik weet zeker omdat we dan geen LGBTQ of Palestijnse vlag hebben dat we dan binnen 10 minuten op het bureau zitten.

 5. BW

  Begrijpelijke actie. Na deze blokkade zal er waarschijnlijk snel een wapenstilstand komen.

 6. LOESJE P.

  En de gewone werkende mensen zijn weer eens de dupe, door jullie ” economische blokkade’s”. Diezelfde mensen die ook, middels belastingen, mede aan uitkeringen betalen. Mensen die wellicht ook mantelzorg plegen, naar een uitvaart moeten, uit de nachtdienst komen, ziekenhuisafspraken hebben, loodgieters, bevoorraders, etc. etc. Driewerf bah!

 7. jankanerwatvan

  Op een andere site te lezen dat dit de reden van het protest is: “Zo komen mensen te laat op hun werk en op deze manier richten we zoveel mogelijk financiële schade aan de Nederlandse staat aan.”

  Als dit de reden is, hoe zit het dan met bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel dat te laat op het werk komt?

 8. Mark

  ja want Isreal gaat ineens naar een land als Nederland luisteren omdat een paar gekkies daar een weg van een kleine stad blokkeren. Echt wat denken deze mensen. Hiermee zijn ze alleen maar de wijkinwoners tot last en verder bereiken ze helemaal niks. Lekker triest weer.

 9. Tja

  Ik weet bijna zeker dat geen van de automobilisten die daar vast stonden nog op een Palestijn in de Gazastrook zal schieten. De demonstratie was dus een groot succes.

 10. Paul

  Kan iemand mij uitleggen waarom Egypte zijn grens niet open zet voor de Gazastrook. Dan zitten ze toch niet meer opgesloten daar!?

 11. Marten de la Vieter

  Loesje P heeft helemaal gelijk, Zet de Palestijnse vlag neer voor de ambassade van Israel en ga daar een week zitten.

 12. Peter

  Dus je huurt een OV-fiets en blokkeert daar een weg mee ….?

 13. Twojays

  Zeker een vrije dag genomen? Met een weg blokkeren los je de problemen niet op. Maar je helpt ook de economie hier niet mee. Dus klein advies, ga protestteren in Israel.

 14. Janah

  Ik kwam ergens dit scenario tegen:
  Op 23 oktober 2023 valt Hamas Israël binnen , maakt veel slachtoffers en neemt gijzelaars mee. Zoals verwacht door Hamas komt Israël in actie en gaat buiten proportioneel tekeer in Gaza. Hierdoor keert de wereldopinie zich geleidelijk aan tegen Israël. Intussen loeren Iran, Hezbollah en de Houthi’s uit Jemen op het juiste ogenblik om Israël met de grond gelijk te maken. Want daar is het uiteindelijk om begonnen, al vanaf 1948 toen de staat Israël werd uitgeroepen.

 15. Ptr

  Valt wel vaak op hoe ‘vredes’demonstranten zo intolerant zijn jegens anderen.

 16. Mosje

  Schandalig

 17. PietrO

  Voor of tegen, zijn er maar 2 keuzes? Ik ben pro Palestina. Dit land heeft immers nog nooit mogen bestaan. Geef het een kans.
  Dat betekent niet persé dat ik anti Israel ben. Beide landen zullen moet leren met elkaar te leven.
  Wellicht is menselijkheid ook een keuze?

 18. Katja

  @Iemand, als boeren de weg blokkeren wordt er helemáál niet opgetreden. Sterker nog, het wordt begeleidt…

 19. Scherpschutter

  Wat gaat er nou door de koppies van die mensjes hè? Het is nog wel in te beelden dat iemand sympathie tussen de oren ervaart voor de Palestijnse zaak, maar wat denk je nou in de tastbare realiteit te bereiken met het frustreren en nodeloos blokkeren van mensen die gewoon op weg zijn naar hun bestemming en hier niet op zitten te wachten…? Waarom deze nutteloze agressie met holle kreten op spandoeken, gericht tegen letterlijk de allerlaatste mensen op deze hele aardkloot die ook maar iets met deze zaak te maken hebben…?

  Kijk, wil je Nethanyahu in Israël proberen te blokkeren om zijn aandacht te vragen dan zou dat sec in ieder geval nog ergens een logische gedachte zijn, maar wat denk je nou te bereiken met op 7000 kilometer afstand van de stakeholders van het conflict ene Jan de Vries te blokkeren die in z’n lease-autootje gewoon naar Deloitte wil komen om daar zijn accountancy werk te verrichten waarmee hij zijn gezin onderhoudt? What is the point?

  Als je het mij vraagt zijn deze demonstranten dringend hulpbehoevend. Iedereen die zo volslagen irrationeel handelt en ‘ad random’ anderen de bewegingsvrijheid ontneemt, zou tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Waterstraal erop, allemaal inladen in een bus en afvoeren naar een psychologisch onderzoekscentrum voor grondige analyse. Die mensen zijn niet goed joh! Die hebben hulp nodig…

 20. Lombokker

  “de politie greep niet in”
  Dat moet natuurlijk zijn: “de politie mocht van de burgemeester niet ingrijpen”

  Ik ben inmiddels he-le-maal klaar met actievoerders die hun punt proberen te maken door ergens de weg te blokkeren. Het maakt me niet uit waar het om gaat, ze duperen er namelijk mensen mee die er niets mee te maken hebben.
  Waar ik ook helemaal klaar mee ben zijn de burgemeesters die dit steeds maar weer laten gebeuren. Mijn vertrouwen in de overheid wordt zo alsmaar minder, en gezien de verkiezingsuitslagen ben ik niet de enige.

 21. Koel Hoofd

  Totaal nutteloze actie in het luchtledige,
  het verkeer (=mensen pesten die er helemaal niets mee te maken hebben en er ook helemaal niets aan kunnen doen) bij Overvecht platleggen omdat je het niet eens bent dat er duizenden kilometers verderop twee stammen in een intussen al 2.000 jaar durend cultureel religieus conflict met elkaar zijn.
  Ga dat dan in Zwitserland voor het VN gebouw doen, of bij het kantoor van Kaag o.i.d.
  De eerste is daar zelfs voor in 1948 opgericht en die laatste heeft er carriere in gemaakt.
  Maar voordat ze zich daar melden is een cursus beschaaft communiceren wel een aanrader, anders horen ze “wie zijn toch die mensen…..”

 22. Utrechter

  En waar wordt morgen tegen geprotesteerd en de weg geblokkerd. Uiteraard zonder dat de demonstratie is aangemeld politie komt toch wel aangesneld om eea te faciliteren. Waar ligt de grens hiervoor of zien we binnenkort dat de weg geblokkeerd wordt omdat de pindakaas duurder is geworden.

 23. Jan

  Waar zijn de stop hamas vlaggen ?
  Gaan we nou bij elk werelds conflict mensen in nederland lastig vallen ?

 24. Pieter

  Prima dat je wilt demonsteren tegen hetgeen waar je het niet mee eens bent prima, dat is een groot recht. Maar wat mij betreft doe je dat door je protestactie eerst netjes aan te melden bij de daarvoor bestemde instanties, en op een plek waar je niet teveel hinder veroorzaakt voor de overige mensen, dus niet de openbare weg zomaar blokkeren of een sit-in op een station. Het hoeft echt niet ergens achteraf op een industrieterrein, maar zomaar altijd maar alles blokkeren door wie dan ook moet maar eens afgelopen zijn.

 25. Nico

  Een weg bezetten, ach het is bijna normaal net als het niet geven van bekeuring aan demonstranten. Maar denken al die demonstranten nu echt dat Israel en ook Hamas er zich iets van aantrekken? Ohh, in Utrecht protesteren ze voor de Palestijnen nu hebben we een probleem in Israel en gaan we vlug stoppen met deze ellende. En deze grote ellende had niet brgonnen als Hamas op 7 Okt. niet vreedzame mensen bij of op een festival had aangevallen. Hamas weet u wel die gekozen zijn door het Palestijnse volk. Maar waarom niet i.p.v. op vakantie gaan deze zomer met ze allen naar Israel en daar protesteren? Misschien datt dat wat opleverd. En als u toch protesteerd roep dan ook wat voor Soedan waar moslims al vele jaren onderdrukt en afgeslacht worden maar daar hoor ik niemand over. Is dat te ver weg en intereseerd dan niemand?
  Nou, ik zie het commentaar wel komen als dit stukje geplaatst wordt.

 26. Paul

  Moeten deze nieuwe Nederlanders en linkse activisten niet werken? Blijkbaar gaat het heel goed met ze in dit ” racistische ” land?

  Politie moet gewoon optreden en bekeuringen uitschrijven, demonstraties doe je op aangewezen plekken!

  Als er leuzen worden gescandeerd dar arresteren, te gek voor woorden wat er tegenwoordig allemaal word getolereerd.

  Waar is Antifa trouwens gebleven? U weet wel de ” hervormers” die zo tegen extremisme en jodenhaat waren, of lopen ze nu zelf mee?

  Dit land ( lees links ) is gek geworden!

 27. Adriaan

  Waar is Law & Order?
  Een weg blokkeren is niet de plek voor demonstreren….

 28. R

  @S

  Hoezo?

 29. Paul

  Begrijpelijk, de Israëlische politiek bedreigd de wereld vrede door rücksichtslos alleen te doen wat ze zelf willen. Na hun beste vrienden luisteren ze zelfs niet meer…

 30. Herman

  Waarom grijpt dd politie niet in?
  Demonstratie is niet aangekondigd en levert overlast op.

 31. Y

  Gelukkig er zijn nog mensen in de wereld die geven om de Palestijnen! Ik schaam mij kapot dat ik niks doe al is het maar zo iets kleins als een weg afsluiten voor een paar uur.
  Hopelijk brengt dit mensen weer tot de conclusie dat vrede voor iedereen geldt en ja ook voor de palestijnen.

 32. Utrecht-Utrecht

  Belachelijk. Zijn het niet die verdomde klimaatklevers, dan zijn het wel links radicale klevers.

  Moeten we ook op wegen gaan zitten om de woningbouw te versnellen?

 33. de Roeptoeter

  Y 15/4/2024 – 16:38
  Precies. Ik zou gewoon altijd overal met zijn allen op de weg gaan liggen want er is altijd en overal wel iets om met zijn allen tegen te protesteren. Ik schaam mij kapot dat ik niet tegen wapenwetten in de VS de wegen in Nederland platleg. De genocide onder scholieren daar laten we ook maar gebeuren. Niemand doet er iets aan, alleen maar omdat de wapenlobby in de VS zo sterk is? En de kinderen dan? Moeten die maar creperen? We laten de moorden en genocide maar gebeuren daar.

 34. Toine Goossens

  Onaanvaardbaar. Ook deze pressiegroep hanteert ‘Het doel heiligt de middelen’, het meest verderfelijke argument om het eigen handelen goed te praten. Hiermee staan zij in de rij van Putin, Netanyahu, Iran, moordenaars, oplichters, verkrachters en alle anderen die zich niet houden aan de moraal van de democratische reschtstaat.

  Deze actie tast de steun voor het Palestijnse volk ernstig aan. Verderfelijk gewoon.

 35. Berend

  Onbegrijpelijk, Nana Mouskouri heeft hier niks mee te maken. Zo wordt het echt lachwekkend, dat kan niet de bedoeling zijn!

 36. Utrechter2

  Er ligt een mooi staakt-het-vuren voorstel voor Hamas klaar maar die weigert om te tekenen. Hamas wil geen vrede maar de vernietiging van Israël. Dan mag Israël wel (te) ver gaan in hun zelfverdediging, maar wat denken jullie dat er gebeurt als Israël zich niet meer zou verdedigen? Juist. Het is een schande dat met alles wat er in het verleden gebeurd is, dit soort oproerkraaiers ruim baan krijgen.

 37. Ad Gladium

  @Utrecht-Utrecht:
  Da’s een idee, als alle woningzoekenden gewoon een huisje bouwen op wegen is de woningnood zo opgelost!

 38. Frans Herendals

  @BW Er was al een wapenstilstand, al jaren. Totdat een bepaalde groep mensen besloot om een andere groep mensen aan te vallen. Toen sloeg de vlam in de pan. Die eerst aanvallers stellen zich nu op als slachtoffer

 39. Ben

  Schandalig! De demonstranten willen zo veel mogelijk schade aan de overheid aanbrengen maar hebben deze mensen door dat ook zij belasting betalen dus duperen ze ook zichzelf. Beetje dom! Ik ben er helemaal klaar mee met deze domme mensen..

 40. Johan Bereklauw

  Problemen van Palestina moet je in Palestina oplossen. Waarom moet ons leven verstoord worden door iets waar wij niets aan kunnen doen?

 41. Statler

  Dit is m.i. oneigenlijk gebruik van demonstratierecht, en net zo effectief als het lossen van kippenstront bij het provinciehuis. Wekt vooral irritatie op.

 42. BdV

  Nee, nee, dit moeten we niet verkeerd begrijpen; het is natuurlijk wel een terechte actie dat je het autoverkeer bij een rotonde oproept tot een staakt-het-vuren.

 43. Booschutter

  Onvoorwaardelijk achter Israël staan?
  Onvoorwaardelijk achter Palestina staan?

  Onvoorwaardelijk achter mensen staan.

 44. Rietje

  Gosjepietje, weer een wereldprobleem opgelost met een beetje ergens zitten. Wat zullen we morgen eens gaan oplossen ?!

 45. Angelique

  Gewoon demonstreren is uit de mode, kennelijk hoort het om zoveel mogelijk overlast te veroorzaken tijdens het verkondigen van je mening.

 46. Vincent

  Sterke aan deze demonstranten 💪

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).