Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in op station Utrecht Centraal | De Utrechtse Internet Courant Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in op station Utrecht Centraal | De Utrechtse Internet Courant

Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in op station Utrecht Centraal

Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in op station Utrecht Centraal
Een groep pro-Palestijnse demonstranten heeft donderdagavond een sit-in gehouden op station Utrecht Centraal. Enkele honderden aanwezigen zaten in de centrale hal van het station en riepen op tot een staakt het vuren.

Een groep pro-Palestijnse demonstranten heeft donderdagavond een sit-in gehouden op station Utrecht Centraal. Enkele honderden aanwezigen zaten in de centrale hal van het station en riepen op tot een staakt het vuren.

Het protest in Utrecht is onderdeel van een serie demonstraties die georganiseerd worden bij verschillende treinstations. Eerder werden er ook protesten georganiseerd in Rotterdam en Amsterdam.

De demonstranten hadden vlaggen en spandoeken bij zich en riepen verschillende leuzen, waaronder From the river to the sea, Palestine will be free en Free Gaza now en Stop bombing Gaza. De demonstranten willen dat er een staakt het vuren komt.

De gemeente Utrecht was op voorhand op de hoogte van het protest. Het treinverkeer ondervond geen hinder van het protest.

31 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Pakistan zet miljoen vluchtelingen uit naar Afghanistan. Genocide in Darfur. Allemaal gaande. šŸ™

 2. arbeider

  Wat een gekken joh, van de moslims weten we aan welke kant ze staan, maar al die GroenLinkse,PvdA en D66 types….man,man, schaam je diep!

  P.S. er zijn nog ruim 200 gijzelaars in handen van Hamas, en ruim 1000 mensen afgeslacht…zit je dan op een donderdagavond op Utrecht CS. Nederland word steeds gekker!

 3. Fixie

  Steeds een stapje verder..

 4. Den T

  Vrede voor allen

 5. Scherpschutter

  Nethanyahu zal zich vast achter de oren krabben nu…

  Wat heeft dit nou toch voor een zin, jongens en meisjes? Boek een ticket naar Israƫl en ga daar protesteren, maar val je medemens in het irrelevante boerengehuchtje Utrecht uit speldenknopje Nederland niet lastig met die tribale haat.

 6. Kees Flipsen

  Heel goed die acties. Wel doorgaan met aandacht voor de Palestijnse zaak als het weer wat rustiger is. We mogen de Palestijnen dus niet meer vergeten. Israƫl en de Palestijnen kunnen er zelf niet uitkomen. Omdat de bezetter Israel veel machtiger is dan de Palestijnen en omdat Israel meer interesse heeft in meer grondgebied dan een rechtvaardige vrede. Europa en America hebben de plicht om Israel onder druk te zetten en te bewegen aan de Palestijnse aanspraken te voldoen. De Palestijnen zijn in bepaald opzicht na de joden de slachtoffers van de holocaust en de eeuwenlange Jodenhaat in Europa. Daarom ook moeten wij hun helpen. Onze lijders in Europa en de V.S hebben gefaald in het verleden en daarom is het coflict nog steeds niet opgelost. Belangen gingen voor rechtvaardigheid. We zijn het zat dat een volk kapot gemaakt word!

 7. Renee

  Ik begrijp de zorgen, maar aan de andere kant begrijp ik niet helemaal waarom juist deze oorlog in deze mate geĆÆmporteerd moet worden. Ik heb ze ook nooit gehoord over Jemen (bijna 400.000 slachtoffers) of dergelijke conflicten. Voelt toch een beetje als kuddegedrag.

 8. Nico

  Ik denk dat Israel zich echt rotschrikt nu men in de stationshal van Utrecht Cs protesteert. Even buiten het fijt dat zowel Israel als de Palastijnen moeten stoppen met deze oorlogs waanzin zet dit protest geen zoden aan de dijk en bezorgt alleen anderen last. Wil je echt protesteren ga dan naar Israel of Gaza maar ga niet hier in een veilige omgeving roepen. Er komt steeds meer naar buiten over wat Hamas gedaan heeft en waarom deze ellende is begonnen. Als het klopt wat er gebeurd is denk ik dat een ieder opnieuw nadenkt.
  Stop met deze protest waanzin waar Israel en Hamas zich niets van aantrekken jammer genoeg. En voordat u iets anders denkt, ik steun niet de Palestijnen en ook niet Israel.

 9. BW

  Ging allemaal weer superhartverwarmend vreedzaam gisteren, want wie wil er nou geen staakt-het-vuren?

  Oh ja, er waren verder o.a. ook foto’s van Adolf Hitler en er werd opgeroepen om Amin Abu Rashed vrij te laten (Palestijnse fondsenwerver voor Hamas die in een NL gevangenis zit), maar echt een kniesoor die daar op let.

 10. T.Wan

  @nico, er zijn veel mensen in Utrecht die ook familie banden hebben met Palestijnen. En het feit dat hier in Nederland toch vooral nog voor pro Israƫl houding van een ook extreme Nethayu wordt gekozen stimuleert dit soort protesten begrijpelijk. Het is ook ongekend dat binnen een maand 10.000 mensen in een oorlog overlijden. In welke na de WO2 is dit zo gebeurd.
  Ik hoop dat Nederland kiest voor de Umiversele waarde en rechten van mensen, neutraal en onpartijdig.
  Ik ben blij dat Utrecht dat in iedergeval doet.

 11. W

  Hebben deze mensen ook geprotesteerd tegen de russische inval in oekraine? Of komen ze alleen maar in actie als ze israel kunnen bashen..? Zomaar een vraag. Misschien dat een demonstrant hierop kan reageren.

 12. Boogschutter

  @ Scherpschutter, Nico, Arbeider

  Het gaat niet om onze kleine, provinciaalse stationshal. En het gaat al helemaal niet om het door u en mij ervaren ongemak op het Centraal Station. Dit soort manifestaties van protest vinden wereldwijd plaats. Om redenen die u genoegzaam bekend kunnen zijn.

 13. deGroot

  Het zou mooi zijn als pro-Palestina en pro-IsraĆ«l demonstranten hand in hand zouden protesteren en gemeenschappelijk de boodschap “GA EENS NORMAAL DOEN” zouden schreeuwen, zodat het bij wijze van spreken in het Midden Oosten te horen zou zijn.
  Want beide partijen daar, zullen echt over hun eigen schaduw heen moeten stappen wil er een oplossing komen. Dit mede omdat hele generaties zijn opgevoed met haat naar de ander en eigenlijk al als verloren generaties beschouwd kunnen worden.

 14. Leon

  Een mooie manier van demonstreren.

 15. Tienta Verlegh

  ik ben er geweest om bij de boeren olijfbomen te planten in het voorjaar en om bij de boeren te helpen plukken. ik heb gezien hoe de boeren hun eigendom bewijs dagelijks bij zich hebben. De kans dat een Israƫlische soldaat de bomen mishandelen. is groot als ze geen eigendom laten zien.
  In het kabinet van Netanyahu is minister van binnenlandse zaken die oproep om als Israƫliƫr binnen de gemeenschap dan Palestijnen hun dorp te vestigen.

 16. Scherpschutter

  @Boogschutter

  Dat is het hem nu juist. Ik heb geen idee waarom dit soort protesten plaatsvinden. Nogmaals, het zal Nethanyahu om te beginnen aan zijn derriĆØre eroderen….Dat maakt dit soort protesten dus op voorhand effectief volslagen nutteloos, laat staan in een troosteloze stationshal in niemendalletje Utrecht. Waarom val je je medemens hĆ­Ć©r lastig met deze flauwekul? De enigen die er iets aan kunnen doen (Nethanyahu en Hamas) horen je echt niet…

  En ook inhoudelijk qua boodschap begrijp ik er weinig van…Waarom zou je om te beginnen
  oproepen tot een staakt-het-vuren in plaats van een einde van de oorlog? Makes no sense…En wat ook al volslagen onlogisch is, is dat er hier leuzen gebezigd worden die oproepen tot een totale vernietiging van IsraĆ«l als zodanig, tĆ©rwijl je tegelijk oproept tot een ‘cease fire’….Denken de protestanten dat Nethanyahu zwakzinnig is of….? Dus ja…Zijn dit mensen die werkelijk interesse hebben in een ‘cease fire’ of vrede, of mensen die Hamas een kleine adempauze willen geven om op krachten te komen? Wat willen die mensen nou?

  Als ze werkelijk vrede zouden willen, wel, waarom roepen deze protestanten niet op tot een onmiddellijke overgave van Hamas en vrijlating van alle gijzelaars…? Nethanyahu/IsraĆ«l heeft immers al aangegeven dat dit de voorwaarden zijn en zolang deze niet ingewilligd zijn gaat IsraĆ«l gewoon door tot heel Gaza plat gebulldozerd is…Het IsraĆ«lische leger is zo sterk dat ze vrijwel geen tegenstand in Gaza hebben. Niets of niemand die IsraĆ«l kan stoppen…

  Dus ja. What’s the point? Pak dan een vliegtuig naar IsraĆ«l en ga daar je ding doen, moet je zelf weten, maar val je medemens niet lastig met deze zinloze haatmarsen en sit-ins.

 17. Polisario

  Volgende demonstratie graag bij het Marokkaanse consulaat Oog in Al.
  “From the desert to the sea, West Sahara will be free!”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Westelijke_Sahara#Uitspraak_van_het_Internationaal_Gerechtshof

 18. Bas

  Waarom moet ik altijd naar sites als GeenStijl om ook de andere bordjes te zien die omhoog werden gehouden? Die met de oproepen tot vrijlating van Amin Abu Rashed, fondsenwerver van Hamas (Hamas? Ja die!) en de vergelijkingen met Hitler en andere onfrisse zaken.

 19. George Knight

  @BW
  U zegt dat er fotoā€™s van Adolf Hitler bij het protest waren. Hebt u een verwijzing naar een schermafbeelding? Dank.

 20. Janah

  In Amsterdam herdachten ze de Kristallnacht. Het begin van de jodenvervolging. In Utrecht kwam men op hetzelfde moment bijeen op het Centraal Station bijeen om zich tegen Israƫl te keren. Juist op een plaats vanwaar zoveel Joden zijn afgevoerd. Eigenlijk zouden deze twee zaken los van elkaar gezien moeten worden. Dat kan alleen als men de geschiedenis vergeet of er geen weet van heeft.

 21. Kloek

  En je ziet meteen welke (zeer rechtse) figuren op DUIC weer eens niet zitten te wachten op vrede en dit soort berichten aangrijpen om de boel nog verder op te spits te drijven en mensen die voor vrede zijn potentieel te beledigen.

  Deze reacties zijn bedoeld om mensen uit elkaar te drijven en mensen tegen elkaar op te stoken.

  Hoe kunnen mensen die voor vrede zijn en zich tegen oorlog (en onschuldige burgerslachtoffers uitspreken) nu ooit heel erg verkeerd zijn?

  Dat er door sommige reaguurders zelfs fake news over deze demonstratie van gisteravond verspreid wordt, puur en alleen om demonstranten zwart te maken, laat de intenties van de reaguurders weer eens goed zien.

 22. Derk van Dorth

  Komt er dan ook een oproep aan Rusland tot een staakt het vuren in OekraĆÆne? En om Russische troepen terug te trekken uit AbchaziĆ« en Zuid-OssetiĆ«? En aan Azerbeidzjan om 108.000 ArmeniĆ«rs, die vluchtten voor hun leven, weer veilig tot hun woonplaatsen toe te laten? Turkije om te stoppen met het bestrijden van Koerden in eigen land en SyriĆ«? En Saoedi-ArabiĆ« in Jemen? En Marokko in de Saharaanse Republiek? En China in Tibet? En Soedan in Darfur? En Myanmar tegen stammen? En LibiĆ« en Congo tegen de rebellen? En islamisten in Mozambique, Noord-Nigeria en Mali? En Noord-Korea en de Taliban tegen hun eigen bevolking?

 23. Bas

  @George Knight
  https://twitter.com/HenrikWienen/status/1722734852372414815

 24. BW

  @George Knight
  Zie eerste link hieronder, is een draadje van 6 tweets. In mijn eerste reactie was ik de oproep tot intifada nog even vergeten, zie daarvoor de tweede link hieronder. Kortom, erg fris & vreedzaam allemaal.

  https://twitter.com/HenrikWienen/status/1722734841232273630

  https://twitter.com/koningsveld/status/1722713260384727374

 25. Kloek

  @ Derk van Dorth

  Die oproepen zijn al lang en breed gedaan door de Verenigde Naties (bij een aantal van de door jou genoemde conflicten), waarbij ook Nederland bij een aantal van de door jou genoemde conflicten om het staakt het vuren heeft gevraagd.

  Dat jij niet op de hoogte bent van die situaties en niet over deze info beschikt met jouw reactie, het in de wereld slingeren van die reacties en het trekken van conclusies op basis van aannames (die niet kloppen), maakt alles wat je schijft des te schrijnender.

  Je gebruikt hier overigens de desinformatietechniek “whatsboutsim” om doelbewust af te leiden van het onderwerp waar het hier om gaat. Een door trollen veel gebruikte techniek in het online domein.

 26. Fixie

  Inderdaad @Derk
  Selectieve verontwaardiging , de haat tegen Israƫl en het Westen is weer volkomen duidelijk.
  Waarom geen protest van deze figuren en links mensjes tegen hamas?

 27. Leon

  Waarom niet demonstreren voor vrijlating van de Israƫlische gijzelaars. Met die ontvoering is het tenslotte begonnen.

 28. Reactionaire rechtse zak.

  Nou nou. Geweldig vreedzaam dat protest. En maar intifada, intifada blĆØren en oproepen om Amin Abu Rashed vrij te laten. Zouden die ongeĆÆnformeerde en geĆÆndoctrineerde demonstranten enig idee hebben wat de intifada inhoudt?

 29. ABC

  @kloek en dit is nou zeer kwalijk: je gaat niet inhoudelijk in op de reactie van Derk van Dorth (behalve dat je iets zegt over oproepen in de VN terwijl we het hier hebben over grassroots demonstraties) maar zet het in een hokje. Het hokje ā€œwhataboutismā€. En het hokje ā€œwhataboutismā€ keur je af (wie niet). Daarmee vind je kennelijk dat de kous af is. Om er nog een schepje bij op te doen noem je het een ā€œdesinformatieteckniekā€, weer een mooi hokje waarmee je de reactie van DvD ook een trollerig tintje geeft of tenminste suggereert dat er een groter plan achter de reactie zit in plaats van dat het simpelweg het stellen van een (discussie)vraag is. Hiermee dood je meteen iets wat misschien wel een vruchtbare discussie zou kunnen zijn. En dit is waarom we dan steeds verder uit elkaar drijven en men zich steeds verder ingraaft in zā€™n eigen positie.

 30. Statler

  Wat ik extra treurig vindt aan dit walgelijke conflict is dat Joodse inwoners van Nederland belaagd worden om iets wat duizenden kilometers verderop plaatsvindt. Om maar een schijn van inclusieve maatschappij te willen behouden moet dat ten stelligste veroordeeld worden en waar nodig ingegrepen.
  Hitlerprent in de stationshal? Zou zo maar kunnen, in een land waar een Joodse homoseksueel met hakenkruisen geconfronteerd wordt en een universitaire diploma uitreiking gepolitiseerd.

 31. Koel Hoofd

  @Bas
  3 woorden: tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend.
  Levert goede ongecensureerde journalistiek op, maar dat terzijde.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).