Ruim 100 arrestaties na pro-Palestina demonstratie in Utrecht Ruim 100 arrestaties na pro-Palestina demonstratie in Utrecht

Ruim 100 arrestaties na pro-Palestina demonstratie in Utrecht

Ruim 100 arrestaties na pro-Palestina demonstratie in Utrecht
De pro-Palestina demonstratie in Utrecht is vrijdagavond uitgelopen op ongeregeldheden. De burgemeester beëindigde de demonstratie op het Jaarbeursplein na een uurtje omdat het te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Er werden uiteindelijk ruim 100 arrestaties verricht.

De pro-Palestina demonstratie in Utrecht is vrijdagavond uitgelopen op ongeregeldheden. De burgemeester beëindigde de demonstratie op het Jaarbeursplein na een uurtje omdat het te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Er werden uiteindelijk ruim 100 arrestaties verricht.

Op het Jaarbeursplein waren honderden mensen samengekomen om hun steun te betuigen aan de Palestijnen. De oplopende spanningen en het geweld tussen Israël en Palestina zijn de aanleiding voor de demonstratie. Afgelopen dagen vielen tientallen doden in het gebied.

Het werd volgens de gemeente al gauw te druk op het Jaarbeursplein en de coronamaatregelen werden niet nageleefd. Herhaaldelijke oproepen van de organisatie om afstand te houden mochten niet baten. De burgemeester besloot dat de demonstratie moest stoppen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingenEen groot deel van de mensen besloot vervolgens te vertrekken maar een flinke groep weigerde dat, volgens aanwezigen was de reden van de demonstratie te belangrijk, waarop de mobiele eenheid het plein schoonveegde. Hierbij vielen de eerste klappen.

De menigte trok daarna via de Damstraat en de Kanaalstraat de wijk Lombok in. Hier werd verder gedemonstreerd en vervolgens ontstond er een kat en muisspel met de politie. De burgemeester kondigde een noodbevel af. Iedereen die zich niet zou verwijderen zou gearresteerd worden.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

 

De politie heeft uiteindelijk honden en paarden ingezet en er werden verschillende charges uitgevoerd.

Op het Moskeeplein bleef een groep actievoerders hangen. Zij werden ingesloten door de mobiele eenheid. Verschillende voorbijgangers kwamen ook binnen de linies van de politie terecht. Mensen probeerden te vluchten, onder meer de moskee in. De mobiele eenheid deelde meerdere klappen uit om dat te verhinderen. Ruim honderd mensen werden gearresteerd.

15 Reacties

Reageren
 1. Josje

  Bijzonder dat alle voetbalfeestjes de afgelopen weken door mochten gaan, zonder coronamaatregelen en met tienduizenden samenkomen; en dat zelfs de viruswaanzinwappies tegenwoordig niet meer aangepakt worden. Vd week nog een mars door Den Bosch, 1000 man, geen afstand, geen mondkapjes, niet op afgesproken plek. Maar een demonstratie, een grondrecht, wordt na minder dan een uurjo hardhandig afgebroken. Merkwaardig.

 2. Joris

  Goeie foto’s!

 3. Yvon

  Inderdaad, los van de inhoud van deze demonstratie. Sharon heeft zich laten zien als een burgermeester die geen fan is van demonstraties. Sinds haar aantreden zijn meerdere protesten door haar gecanceld of afgebroken. Dit terwijl in andere steden grote bijeenkomsten (laatst nog Ajax-huldiging in Amsterdam en verschillende demonstratiemarsen in meerdere steden) gewoon werden toegestaan om maar niet te escaleren.

 4. Michiel van Haren

  Josje, we hebben het afgelopen jaar vergelijkbaar politieoptreden gezien bij allerlei demonstraties, van allerlei groepen, en zeker die van “viruswaanzinwappies”. Het is nogal wat om in het licht daarvan te suggereren dat er tegen déze demonstranten heel anders werd opgetreden dan tegen anderen en dat hier een bepaalde opzet achter zou zitten.

 5. Otto

  Nou escaleert het conflict bij ons, net als in Israël en Palestina. Ik begrijp de wanhoop en woede over het uitknijpen van de Palestijnen en hun (islamitische) sympathisanten hier. En dus ook de behoefte daaraan uiting te geven. Ik zou als gemeente en politie toch terughoudend willen zijn met dit ingrijpen omdat het de tegenstellingen in Utrecht verscherpt. Inderdaad zijn er argumenten tegen dit soort verzamelingen in coronatijd, maar de-escaleren en erkenning zijn belangrijker.

  Ik kan natuurlijk niet oordelen over de noodzaak tot ingrijpen in deze feitelijke situatie maar laad niet de verdenking op je dat je met twee maten meet omdat wij altijd achter Israël zouden staan .

 6. JdV

  @josje: een demonstratie was toegestaan, onder voorwaarden. Max 500, 1 1/2 meter afstand. Als je je dan vervolgens niet aan de voorwaarden houdt is het klaar lijkt me. En wat ze in andere steden en bij het voetbal doen is geheel niet relevant in dit geval. Dan moet je op de locale DUIC van de betreffende stad gaan reaguren lijkt me.

 7. Lombokker

  Fijn dat onze burgemeester wél ruggengraat heeft. Mensen die dat niet bevalt mogen wat mij betreft snel verhuizen naar dat o zo geweldig Amsterdam.

 8. Utrechter

  Als ik zo naar de foto’s kijk vind ik het meer dan terecht dat er ingegrepen is, dat de burgemeester van de hoofdstad niet weet wat handhaven is, is bij deze demo volstrekt irrelevant. Aboutaleb heeft ook ingegrepen bij Feyenoord vorige week. Daarbij is dat conflict in het Midden Oosten te ingewikkeld om partij te kiezen. Ik sta achter de gewone burgers in zowel Israël als ook op de Westoever en de Gaza strook. Zij zijn de onschuldige slachtoffers van hun leiders. En dat is intriest.

 9. Hendriksen

  Een hele grote schande, ME met stok die mensen buiten de moskee opwacht. Ik had van deze pvda burgemeester toch meer menselijkheid verwacht.

 10. Utrechter

  @Hendriksen; hoe denk je dat in landen als Turkije of Marokko gaat? Ik denk vele malen harder.

 11. Bert

  Zoals jdv terecht opmerkt: de voorwaardes en de regels werden geschonden.

  En wat er hier wordt besloten staat los van wat er in andere steden gebeurt, aangezien elke burgemeester zelf het lokale beleid doorvoert.

  Om een van die burgemeester maar te quoten: “dit is belangrijker.”

 12. Hans

  Op de ‘klassieke’ manier demonstreren en corona gaan niet goed samen.
  Met partij kiezen voor of tegen het onderwerp van zo’n demonstratie heeft het beëindigen van een demonstratie niets te maken.

 13. Bill

  Prima dat er opgetreden is. En is ruimte genoeg geweest om weg te gaan en de geldende regels te volgen. Geen zin om eraan mee te werken? Ervaar dan ook de gevolgen, en piep niet. Ben steeds meer fan van onze nieuwe burgermoeder!!

 14. Kaat

  @ Hendriksen, waarom waren deze mensen niet meteen naar huis gegaan bij de oproep op het Jaarbeursplein? Voor mij is jouw opmerķing een beetje omgekeerde wereld.

 15. Pee

  @Josje
  Wat probeer je nou te suggereren ?.
  Als die demonstranten zo nodig voor hun ”medemens” willen opkomen moeten ze dat doen in het gebied waar de brandhaard is en niet hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).