Pro-Palestina-demonstranten blokkeren ingang van Kromhout Kazerne in Utrecht Pro-Palestina-demonstranten blokkeren ingang van Kromhout Kazerne in Utrecht

Pro-Palestina-demonstranten blokkeren ingang van Kromhout Kazerne in Utrecht

Pro-Palestina-demonstranten blokkeren ingang van Kromhout Kazerne in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Pro-Palestina-demonstranten hebben zaterdagmiddag de ingang van de Kromhout Kazerne in Utrecht geblokkeerd. Tegelijkertijd liep een groep van ongeveer duizend demonstranten in een mars van het Domplein richting het University College.

Pro-Palestina-demonstranten hebben zaterdagmiddag de ingang van de Kromhout Kazerne in Utrecht geblokkeerd. Tegelijkertijd liep een groep van ongeveer duizend demonstranten in een mars van het Domplein richting het University College.

Volgens een woordvoerder van de activisten begon de actie bij de Kromhout Kazerne rond 14.30 uur. Een paar activisten klommen met een ladder op het dak van het entreegebouw en hebben een groot spandoek met daarop ‘genocide’ opgehangen.

“Utrecht noemt zich een mensenrechtenstad en tegelijkertijd worden er vanuit deze plek wapens aan Israël verkocht. Wanneer je je als stad zo definieert zou je geen wapens moeten verkopen aan een plek waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden”, zegt een woordvoerder van de activisten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Eisen

Vooralsnog verloopt de actie gemoedelijk. Zowel de politie als de marechaussee zijn aanwezig, maar grijpen niet in. “We hebben goed contact met de politie”, aldus de woordvoerder.

De groep is van plan te blijven tot alle eisen, waaronder dus de stop van de verkoop van wapens, zijn ingewilligd. Sommigen hebben al een tentje opgezet bij de ingang van de kazerne.

Tekst loopt door onder afbeelding

Mars

Tegelijkertijd liepen ongeveer duizend pro-Palestina-demonstranten in een mars van het Domplein richting het University College, dat aan de Kromhout Kazerne grenst. Veel van de mensen die hier aan meededen betuigden bij de kazerne hun steun aan de andere activisten.

24 Reacties

Reageren
 1. Vincent

  Succes en sterkte allemaal 💪

 2. Floris

  “cease fire”: op 6 oktober was er een wapenstilstand.

 3. Ptr

  En weer geen arrestaties, weer geen handhaving.

 4. Nico

  Hamas dat zijn lievertjes dames enn heren demonstranten. Hamas waar jullie nooit wat tegen roepen tijdens je protest waardoor je zou denken dat er maar 1 slechte partij in dit conflict is wat begon door Hamas. Politie, neem kopje koffie en wacht rustig tot de demonstranten van het dak af komen dan schrijf bekeuringen uit.
  Ze eisen deze demonstranten maar ze hebben niets te eisen.
  Demonstranten pak een vliegtuig en ga demonstreren in Israel misschien werkt dat want jullie dachten toch niet dat Isrrael zich iets aantrekt van jullie op de Kromhout?
  7 Okt 2023 begon de ellende en op die zelfde dag verkwanselde Hamas zijn burgers en joegen ze hun burgers de dood in want ze wisten Israel zou keihard terug slaan. En dan hier demonstreren tegen Israel terwil Hamas deze ellende had kunnen voorkomen.

 5. Sterrenwijk

  Over 5 jaar lopen ze te demonstreren omdat er niets meer te demonstreren is ,shalom.

 6. Bernhard

  Mensenrechten respecteren zal de Israëlische politiek niet doen, dus dient de rest van de wereld dit duidelijk te maken wat het onrecht is.

 7. Vincent

  @Floris de terroristische aanval op 7 oktober waar 1139 mensen waren vermoord was vreselijk. Helaas kunnen we niet protesteren om die 1139 slachtoffers van 7 oktober weer tot leven te brengen. Maar we kunnen wél protesteren om aandacht te trekken voor het feit dat Israël al 37,396 Palestijnse mensen heeft vermoord, en dat dit aantal ieder dag nog verder stijgt.

 8. Realist

  Een kazerne blokkeren is van nationaal belang en het is een teken van zwakte voor eventuele vijanden. Ze brengen ons land in gevaar, snel beëindigen.

 9. arbeider

  Daar loop je dan als linkse Nederlander met een Palestijnse vlag of sjaal achter schreeuwende moslims Israël uit te jouwen.

  Er was een tijd dat Antifa daar tegen demonstreerde! Komt het omdat de PVV pro Israël is? Of zijn ze echt nu antisemiet geworden?

  Snapt u het nog?

 10. Pee

  @Vincent
  Waarmee?
  Het is niets meer dan een zielige vertoning.
  Oppakken en vervolgen.

 11. JdV

  Je zou denken dat ze nu inmiddels wel snappen dat niet Israel maar Hamas zal bepalen wanneer er eventueel een wapenstilstand komt? Ik zou in Qatar gaan rellen, eens kijken hoe dat uitpakt.

 12. Van Puffelen

  Hebben deze mensen nou echt niks anders om handen!

 13. Robbert

  Met het stellen van eisen (stop verkoop van wapens door Utrecht?) komen deze demonstranten het meest overeen met de Palestijnen die ik het minst sympathiek vind namelijk de Hamas strijders.

  Een demonstratie de aandacht vraagt voor de sympathieke Palestijnen, de normale bewoners van de Gaza strook, om de oorlog te stoppen waar ze onder lijden, zou mooier zijn.

  En trek het breder, ook Oekraine lijdt onder een vreselijke oorlog en verdient net zoveel aandacht, hoe kan het dat deze demonstranten daarvan wegkijken?

 14. Peter Utreg

  @ptr voor wat, demonstreren? Misschien in Rusland gaan wonen, daar pakken ze vreedzame demonstranten op.

  @Floris opgesloten in een woestijn en onderdrukt in je eigen land, is niet echt een wapenstilstand te noemen.

 15. Ptr

  Peter Utreg

  Ze demonstreren niet, ze blokkeren.

  Daarom: Handhaving!
  Zal toch echt eens tijd worden.

 16. woutvr

  Ah, de rechtse reaguurders gaan weer los.

 17. Toine Goossens

  Terecht komen deze jongeren op voor de fundamentele mensenrechtenschendingen van Israël in het oude mandaatgebied Palestina. Meer dan 100 jaar geleden woonden er enkele chassidische joden en voornamelijk Palestijnen in Palestina. De zionisten hebben de Palestijnen gedood en verjaagd.

  Degenen die hier anders reageren vegen hun achterwerk af aan onze fundamentele democratische waarden. Genoten van Keti-koti dames en heren? Bij het monument van misdaden waar enkele voorouders zich aan schuldig hebben gemaakt? En dan de gruwelijke behandeling van Palestijnen door Israël negeren? U dient u diep te schamen.

  Hamas is de zoveelste Palestijnse verzetsbeweging die door Israël wordt uitgeroeid. Overigens, na aanvankelijk door dat land te zijn gesteund zodat zij Fatah konden vernietigen. Hamas is geradicaliseerd na de intifada’s, de stenen gooiende Palestijnse scholieren die bij bosjes zijn doodgeschoten.

  Israël houdt de Westbank bezet en is nu bezig dat land te annexeren. Illegale joods bewoners schieten de Palestijnen dood, gesteund door het leger. Daar wonen er al 750.000. Dat is twee keer zoveel als er mensen in Utrecht wonen. Het doel van de ultra rechtse joden is alle Palestijnen uit de Westbank verdrijven. Dat is Gaza tot nu toe bespaard gebleven.

 18. Vak K

  @ Toine

  De keus is heel makkelijk….kiezen voor de Barbaren van Hamas met zijn Palestijnse bevolking, of kiezen voor Israel die zijn land en bewoners verdedigt, en niet onbelangrijk…..de gijzelaars wil bevrijden.

  Met alles wat orthodox is, links of rechts, heb ik niets!

 19. JdV

  @toine: laats nog bij de italiaan gegeten. Wiens verre voorouders ons batavieren wreed onderdrukten in het romeinse rijk.
  Ook een flesje rioja kan uiteraard niet meer door de beugel, want denk terug aan de wrede hertog van Alva en zijn genocide hier in de Nederlanden.
  Biertje wellicht? Zolang het maar geen duits bier is. Want u weet, Hitler en zo. Frankrijk? Die hebben ook nog wel wat uitgevreten hier een eeuw of wat geleden. Uw wereld gaat steeds kleiner worden beste Toine. Maar snel afreizen naar Drente denk ik.

 20. Martin Willemse

  Het is goed dat er actie wordt gevoerd, voor de Palestijnen, maar moet men vooral niet vergeten dat de elende pas stopt, als de Palestijnen hun land terug krijgen en de Joden in Palestina gedwongen worden, om de Palestijnen hun land terug te geven.

 21. Toine Goossens

  Zolang de Isralische joden door blijven gaan met het veroveren van Palestijns land en dat veroverde gebied bezetten, zo lang heeft het Palestijnse volk het universele recht zich te verzetten.

 22. Koel Hoofd

  FREE NORTH CYPRUS!!
  Dat is al sinds 1974 bezet door de Turken.
  Waarom wordt daar geen actie voor gevoerd?

  Free Nagorno Karabach!
  De Azeries hebben dat vorig jaar ingepikt en de lokale bevolking verdreven onder dwang van ‘blijven wordt je dood’.
  Waarom is daar geen actie voor gevoerd?

  In Letland is vorig jaar een wet ingevoerd die de lokale minderheidsgroepering van etnisch Russen dwingt om Lets te leren op straffe van deportatie als ze als geriatrisch patient de toets niet halen.
  Waarom is daar geen actie voor gevoerd?
  Als Geertje W dat zou zeggen over alle buitenlanders -Nederlands leren of het land uit- is Nederland te klein, maar daar wordt wel bij voorbaat al preventief stevig tegen gedemonstreerd…

  Mensenrechten activisten zijn altijd bijzonder selectief in het uitkiezen van hun slachtoffers omdat dit een emotionele onderbuik keuze is, dat maakt ze per definitie hypocriet.

 23. Meneer Harmsen

  Palesteinen haten de Hamas net zo erg als de Joden. Maar ze moeten wel want anders ….er wonen trouwens meer Arabieren Chinezen en andere volken dan Joden in Jeruzalem.

 24. Toine Goossens

  @Koelie,

  ‘ Wie zijn neus schendt, die schendt zijn aangezicht’.
  Een belangrijke volkswijsheid die u blijkbaar bij het ouder worden vergeten bent. Wie in ons kamp thuis hoort, mensenrechten schendt, oorspronkelijke bewoners van hun grond verjaagt en doodt, die horen wij, als vriend, zo hard mogelijk tegen te spreken.

  Het alternatief, een toekomst waarin wij, het democratische westen, een fractionele minderheid worden die niet meer serieus wordt genomen, mogen wij onze kleinkinderen niet aandoen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).