Problemen met heffing onroerendezaakbelasting in Utrecht; raadsfracties stellen vragen Problemen met heffing onroerendezaakbelasting in Utrecht; raadsfracties stellen vragen

Problemen met heffing onroerendezaakbelasting in Utrecht; raadsfracties stellen vragen

Problemen met heffing onroerendezaakbelasting in Utrecht; raadsfracties stellen vragen
Archieffoto
Er zijn problemen met het heffen van de onroerendezaakbelasting (OZB) in Utrecht. Sommige bedrijven en inwoners hebben hun aanslag over 2023 nog altijd niet ontvangen. Sterker nog, sommige mensen zullen de aanslag over 2023 pas in 2024 ontvangen. Dat meldt de BghU, de organisatie die de belasting heft. Verschillende Utrechtse gemeenteraadsfracties hebben vragen gesteld over de kwestie. Wat is er aan de hand?

Er zijn problemen met het heffen van de onroerendezaakbelasting (OZB) in Utrecht. Sommige bedrijven en inwoners hebben hun aanslag over 2023 nog altijd niet ontvangen. Sterker nog, sommige mensen zullen de aanslag over 2023 pas in 2024 ontvangen. Dat meldt de BghU, de organisatie die de belasting heft. Verschillende Utrechtse gemeenteraadsfracties hebben vragen gesteld over de kwestie. Wat is er aan de hand?

De belastingen die de gemeente Utrecht int, worden geheven door een aparte organisatie: de Belastingsamenwerking gemeenten en Hoogheemraadschap Utrecht, oftewel de BghU. De organisatie verzorgt de belastingheffing voor verschillende gemeenten in onze provincie en veel Utrechters ontvangen van hen ook de aanslag voor de waterschapsbelasting.

Al langere tijd zijn er signalen dat er problemen zijn bij de BghU. Zo worden bezwaarschriften te laat afgehandeld, lopen de wachttijden aan de telefoon op, constateerde de accountant in zowel 2021 als 2022 onrechtmatigheden en zijn beschikkingen niet altijd op tijd verzonden. Onlangs gingen de alarmbellen opnieuw af toen het college van B&W van Nieuwegein in een brief aan hun gemeenteraad liet weten dat de situatie zo ernstig is dat BghU volgend jaar misschien helemaal geen toestemming krijgt om aanslagen op te leggen.

Raadsvragen

De Utrechtse fracties van VVD, PvdA en CDA hebben naar aanleiding hiervan raadsvragen gesteld aan het Utrechtse college van B&W. Immers, ondanks dat de BghU een aparte organisatie is, valt deze organisatie wel onder de verantwoordelijkheid van de betrokken gemeenten en het hoogheemraadschap. Dus ook onder de verantwoordelijkheid van het Utrechtse college van B&W. Bovendien is het voor de gemeentelijke financiën cruciaal dat er belasting geheven wordt. De fracties willen van B&W weten wanneer alle Utrechters hun aanslag ontvangen hebben, hoe het zit met het extra toezicht op de BghU en wat het betekent als er volgend jaar geen aanslagen mogen worden opgelegd.

Reactie BghU

Over het feit dat sommige mensen nog geen aanslag hebben ontvangen, meldt de BghU op haar website het volgende: “BghU begrijpt dat dit voor deze inwoners en bedrijven vervelend is. Voor de opgelopen vertraging biedt BghU excuses aan.” Vervolgens geeft de BghU aan dat er contact kan worden opgenomen als er vragen zijn.

DUIC heeft BghU benaderd met een aantal vragen, maar krijgt geen inhoudelijke reactie. De BghU laat wel weten: “We voorzien onze deelnemende gemeenten en het waterschap zo goed als mogelijk van informatie om hun raden mee te voorzien. We menen dat we daarmee op dit moment de inwoners en hun vertegenwoordigers voldoende van informatie voorzien.”

11 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    “constateerde de accountant in zowel 2021 als 2022 onrechtmatigheden”
    Da’s accountanttaal voor foute boel, in dit geval met geld van de belastingbetaler.
    Houdt ons op de hoogte Duic!

  2. Harm

    Waarom kregen we dit jaar twee aanslagen?
    In februari en in juli?

  3. Lombokker

    Wat een puinhoop bij BGHU.
    Zelf (slechte) ervaringen met BGHU. Wat ik niet begrijp is dat een proces dat eerder wel redelijk liep nu zo’n puinhoop is.

    Naast dat het zeer vervelend en irritant is heeft het ook meerdere financiële gevolgen voor sommigen. Interessant om te weten is of de financieel nadelige gevolgen voor rekening BGHU komen.

    WOZ waarde moet verplicht gebruikt worden bij erf- en schenkbelasting.

    Ook is de waarde nodig als je gesprek wilt aangaan met je geldverstrekker voor een eventuele risico-opslag op de hypotheekrente.

    Als je je huis verkoopt is de waarde soms handig voor biedingen.

    Staat BGHU garant voor de gevolgen?

  4. Henk

    De overheid faalt steeds vaker! #minderoverheid

  5. Ew

    Wat een vreemde #. Te weinig overheid is eerder het probleem

  6. Piet

    @Lombokker, de financieel nadelige gevolgen die jij opsomt zijn meestal geen nadelige gevolgen. Door deze achterstand bij BgHU geeft de huidige WOZ waarde op 99% van de gevallen een te laag bedrag. Dus mocht het nodig zijn bij erven of schenken heb je een voordeel.
    Als je de risico opslag van je hypotheekverstrekker omlaag wil kan je beter apart laten taxeren want die waarde geeft dan geen effect voor jet te betalen waterschap en onroerendzaakbelasting en zoals ik al aangaf in 99% van de gevallen hoger dus schuld-/waardeverhouding is beter.
    Als je je huis verkoopt kijkt geen hond naar de WOZ waarde dus dit is echt een nog argument.

  7. Karla

    @Piet, wij hebben dit jaar ons huis verkocht. Daar wordt de WOZ verrekend met de koper. (Wij betalen de maanden voor de overdracht, de koper de maanden erna).
    Aangezien we nog geen WOZ hadden werd de verrekening gedaan op basis van die van 2022.
    Na de overdracht kregen we eindelijk de WOZ, deze was fors hoger dan die van 2022, en wij mogen het verschil nu zelf bij de koper halen.
    Het is natuurlijk geen enorm drama, maar wel vervelend dat we de WOZ zo laat kregen.

  8. Lombokker

    @Piet: feit is dus dat het gevolgen heeft. En welke precies dat weet je dus niet. Je stelt dat de oude WOZ lager zal zijn dan de nieuwe? In mijn geval en ook die van vele buren is de WOZ lager. Dus nee je antwoord heeft nuance nodig. Een taxatierapport is zeer omslachtig en kostbaar, dus een gratis wettelijk woz kan soms handiger zijn.

    Daarnaast moet het verhaal financieel en fiscaal gewoon kloppen. Daar is ons systeem op ingericht. Voordelen voor particulieren door systeemfalen moet je principieel niet willen. Ieder inwoner gaat dan betalen voor voordelen van anderen door systeemfalen.

  9. Nina

    Het is beter de WOZ-waarde af te schaffen.

    1. Reken een vierkante meter prijs voor de woonoppervlakte en de perceeloppervlakte voor de OZB.

    2. Schaf daarnaast het eigenwoningforfait èn de hypotheekrenteaftrek af.

    Dat scheelt een heleboel tijd, geld en fouten bij overheden.

  10. JdV

    @nina: schaf dan ook de huur toeslag af. Wonen is iets wat mensen prima zelf kunnen regelen. De bevordering daarvan is weliswaar een overheidstaak, de uitvoering absoluut niet imo.

  11. Jack

    Tot op heden nog geen woz ontvangen van vorig jaar, dit jaar is wel al ontvangen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).