Problemen met thuiszitters op Utrechtse scholen; personeelstekort en bezuinigingen plagen onderwijs Problemen met thuiszitters op Utrechtse scholen; personeelstekort en bezuinigingen plagen onderwijs

Problemen met thuiszitters op Utrechtse scholen; personeelstekort en bezuinigingen plagen onderwijs

Problemen met thuiszitters op Utrechtse scholen; personeelstekort en bezuinigingen plagen onderwijs
Verschillende Utrechtse fracties hebben vragen gesteld aan het college over kinderen die langere tijd geen onderwijs volgen, ook wel thuiszitters genoemd. Het college zegt het probleem te herkennen, maar tegelijkertijd uitdagingen te hebben om het probleem goed op te lossen. Zo worden onder andere het personeelstekort in het onderwijs en de bezuinigingen in de jeugdzorg genoemd.

Verschillende Utrechtse fracties hebben vragen gesteld aan het college over kinderen die langere tijd geen onderwijs volgen, ook wel thuiszitters genoemd. Het college zegt het probleem te herkennen, maar tegelijkertijd uitdagingen te hebben om het probleem goed op te lossen. Zo worden onder andere het personeelstekort in het onderwijs en de bezuinigingen in de jeugdzorg genoemd.

Het aantal kinderen in Utrecht dat geen volwaardig onderwijs volgt, stijgt, zeggen de Utrechtse fracties van GroenLinks, EenUtrecht, ChristenUnie, PvdA en D66. Thuiszitters gaan om uiteenlopende redenen niet naar school. Zo kan het onderwijs niet goed aansluiten bij de behoeften van een kind, of voelt de school zich niet in staat om het kind op school te hebben.

Om hoeveel kinderen het in Utrecht gaat, is volgens het college niet helemaal duidelijk. Sommige kinderen blijven enigszins van de radar. Dat komt doordat ze korter dan vier weken ziek zijn gemeld, sommige kinderen wel in staat zijn om soms onderwijs te volgen maar niet altijd, of omdat een 4-jarig kind nog niet is aangemeld voor een basisschool. Maar, zegt het college: “We constateren de afgelopen maanden een toename van in het aantal kinderen dat thuis komt te zitten.”

‘Niet de dupe laten worden’

Het college zegt in gesprek te zijn met scholen, jeugdhulp en kernpartners om op de korte termijn oplossingen te kunnen bieden. Tegelijkertijd erkent de raad dat de oplossingen niet grenzeloos zijn.

“De teruglopende middelen zijn een feit in een tijd waarin bezuinigd moet worden. Dit is voor alle betrokkenen moeilijk. We zien het onze opdracht om kwetsbare kinderen hier niet de dupe van te laten worden.”

Ook noemt het college het personeelstekort in het klaslokaal als een van de uitdagingen om passend onderwijs aan te bieden. “Wij herkennen dat in scholen die een tekort aan personeel hebben minder ruimte is om passend en gedifferentieerd onderwijs te bieden.”

Met name de schoolpopulatie in grote steden zou uitdagender zijn volgens hen. “Een
diversiteit aan leerlingen in de klassen, vraagt veel van onderwijsprofessionals.” De raad hoopt dat onder meer een goede opleiding en begeleiding voor stagiairs en starters uitkomsten kunnen bieden.

Gesprek met kinderen 

Het college zegt wel altijd in gesprek te willen blijven met ouders en kinderen om te zorgen voor de best mogelijke oplossingen. “Ouders wordt altijd een plek aan tafel geboden, zowel bij het opstellen van het ontwikkelperspectief door de school, als bij het plan van wat kernpartners maken wanneer een kind thuiszit.”

Tegelijkertijd zegt de gemeente ook dat dwang en drang vanuit Leerplicht soms niet vermeden kan worden, “omdat we deze wettelijke verantwoordelijkheid soms in moeten zetten om kinderen te beschermen. Aan dwang en drang gaat veel vooraf. Onze leerplichtambtenaren werken vanuit gelijkwaardigheid, maar ook vanuit professionele expertise samen met ouders en jongere om het thuiszitten op te lossen.”

‘Friendswoningen’

Om het lerarentekort in het Utrechts onderwijs tegen te gaan, worden er allerlei maatregelen genomen. Zo berichtte DUIC laatst nog dat er ‘friendswoningen’ komen, speciaal voor juffen en meesters.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Wanneer je als stad te duur wordt voor de middenklasse en de bereikbaarheid van de stad te wensen overlaat.

    Het besturen van een stad om deze economisch gezond te houden, is een hele opgave. Het lijkt er sterk erop dat dit mislukt in Utrecht.

  2. Rob

    Onderwijs, dat wij daarop bezuinigen . . . wat dom!
    Dat hier niet al een enorme rij reacties staat . . .
    Nog nooit waren we gemiddeld zo welvarend en rijk, maar het onderwijs, de toekomst, dat boeit niemand.

  3. Frits

    Maar het mag natuurlijk geen geld van je kosten he Nina?!
    Wat wil je nou eigenlijk…?

  4. Koel Hoofd

    Me dunkt dat we het oude schoolsysteem weer moeten invoeren.
    Toen konden ze in iedergeval allemaal wel goedlezen, schrijven en rekenen als ze de basisschool verlieten, en dat allemaal tegen een (in verhouding tot nu) een absoluut minimum aan kosten.
    Schoolverlaters hou je toch niet tegen,dat weten we intussen al 150 jaar. Maar het onderwijs kan er wel voor zorgen dat ze dat goed kunnen voordat ze vertrekken.

    Bezuinigingen is een slap excuus om al zuchtend en steunend achter te verschuilen. Er wordt namelijk al decennia lang standaard bezuinigd op het onderwijs terwijl de kosten er systematisch verder door het dak gaan en het kennisrendement achterblijft.

  5. Realist

    De meeste aandacht in de klas gaat naar probleemgedrag waardoor kwetsbaren en ook gemotiveerde leerlingen de dupe zijn. Dat hele progressieve, inclusieve, iedereen moet meedoenbeleid moet op de schop. Geef kinderen weer een homogene groep, een plek bij gelijkgestemden en laat ze hun groei en leercurve niet beïnvloeden door probleemgedrag van anderen. Zeker weten dat er dan weer een hoop thuiszitters naar school gaan.

  6. Nina

    @ Frits

    We betalen meer dan genoeg belastingen om te wonen in Utrecht.

    Dus minder geld naar niet noodzakelijke dingen, zoals prima fietspaden vervangen door rood asfalt, inclusiviteitstrainingen, 6 miljoen euro extra voor de bibliotheek die vasthoudt aan teveel vestigingen, autoroutes knijpen, regenboog fiets/zebrapaden, enz.

    Meer geld naar bijv. de (thuis)zorg voor Utrechters.

  7. Utrechtvoorutrecht

    @KH. Zozo, tien taal- en stijlfouten in uw bericht. Wellicht moeten we concluderen dat onderwijs *voor sommigen* niet rendeert. Lijkt me niet iets van de laatste tijd.

  8. Binnenstadbewoner

    Controle op leerplicht stelt niets voor. Niet bestaand eigenlijk, uitzonderingen daar gelaten. Vandaar dat er geen enkel inzicht is in de omvang van dit probleem.

  9. Nina

    @ Utrechtvoorutrecht

    Het is al een tijdje geleden, hoor, dat we dachten dat het maken van schrijf/taalfouten iets met het IQ van doen had. Inmiddels weten we beter, maar blijft u vooral old-school-denken.

    Verder hebben mensen met een hoog IQ net zo goed tekortkomingen, als mensen met een laag IQ en iedereen daar tussenin.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).