Ontmoet de stadsimkers, stadsveeboeren en stadstuiniers van Utrecht! In heel Utrecht en omgeving openen in het kader van Proef Eetbaar Utrecht aanstaande zaterdag meer dan dertig moestuinen, restaurants en winkels hun deuren om u te laten kennismaken met al het lekkers van eigen bodem. Het is dan de landelijke dag van de Stadslandbouw. Ook zal het stadstuinkookboek ‘Proef Eetbaar Utrecht’ worden gelanceerd.
Er zijn bijvoorbeeld proeverijen van chefkoks die werken met verse lokale producten, uit de tuin en uit de natuur, en stadsveeboeren openen hun boerderij voor publiek, in Lombok gaat de eerste schep in de grond voor de Voortuin van Lombok. Er zijn demonstraties plantenbakken bouwen met hergebruikte materialen, flitsworkshops moestuinieren. Ook allerlei nieuwe initiatieven maken hier een start: de Voedselwerkplaats opent haar deuren en Utrecht krijgt haar eigen stadsimker.
Er zijn ook plekken met meerdere activiteiten. Op Koningshof in Oost valt er veel te proeven: van gevlamde groente tot heksensoep voor kinderen. Bij de Metaalkathedraal in Leidsche Rijn kun je wildplukken en met de imker meelopen. Het Westplein is een groene werkplaats waar je al doende kunt kennismaken met stadslandbouw in al zijn veelzijdigheid en bij de ‘tuinmakelaars’ van Eetbaar Utrecht kunt u terecht voor gratis informatie en advies. Bij het Voedselbos in Houten is de meeste entertainment: daar kan men genieten van muziek, rondleidingen en theater.
Lancering boek ‘Proef Eetbaar Utrecht’
Ook in het kader van Proef Eetbaar Utrecht laten organisatoren van het evenement Marijke Orthel en Ans Withagen – u vast bekend van de rubriek ‘Proeftuinen van Utrecht’ – donderdagavond 15 mei in de bibliotheek op de Oudegracht zien hoe je onze lokale groente kunt vinden in de tuinen, winkels en keukens van Utrecht. De nieuwste trends in eetbaar Utrecht krijg je op een presenteerblaadje – vanuit de tuin op je bord. Orthel en Withagen zijn auteurs van het stadstuinkookboek ‘Proef Eetbaar Utrecht’, dat met op de Dag van de Stadslandbouw wordt gelanceerd.
“Het boek zal eigenlijk uit twee boeken bestaan: een tuinboek en een kookboek”, legt Marijke Orthel uit. “In het tuinboek maken we een rondreis door Utrechtse stadstuinen en schrijven we over de ontwikkeling van stadslandbouw. In het kookgedeelte leggen we uit hoe je om moet gaan met groenten die je zelf hebt geoogst. Mensen zijn het niet meer gewend om om te gaan met groenten waar nog zand op zit.” Het kookboek moet volgens Orthel ook uitnodigen om meer variatie in groentegerechten te brengen en uiteindelijk het eten van groenten stimuleren.
Orthel vindt stadstuinen erg belangrijk: “Een tuin brengt mensen buiten. Mensen zijn even niet met het hoofd bezig en met allerlei schermen. Het is ook mooi dat tuinen kleur geven aan de stad. Er wordt ook veel gedeeld in de tuinen: niet alleen groenten worden uitgewisseld, ook recepten.”

geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.