Proef in Stadion Galgenwaard in Utrecht: slimme technologie in strijd tegen discriminerende spreekkoren Proef in Stadion Galgenwaard in Utrecht: slimme technologie in strijd tegen discriminerende spreekkoren

Proef in Stadion Galgenwaard in Utrecht: slimme technologie in strijd tegen discriminerende spreekkoren

Proef in Stadion Galgenwaard in Utrecht: slimme technologie in strijd tegen discriminerende spreekkoren
Stadion Galgenwaard. Archiefbeeld DUIC
In Stadion Galgenwaard in Utrecht komt slimme technologie te hangen die moet helpen om racistische en discriminerende spreekkoren tegen te gaan. Het gaat om een pilot van de KNVB, die eerder al begonnen was in drie andere stadions en duurt tot eind van dit jaar.

In Stadion Galgenwaard in Utrecht komt slimme technologie te hangen die moet helpen om racistische en discriminerende spreekkoren tegen te gaan. Het gaat om een pilot van de KNVB, die eerder al begonnen was in drie andere stadions en duurt tot eind van dit jaar.

Videobeelden en geluidsopnames schieten volgens de KNVB nu nog ‘te vaak tekort’ als bewijsmateriaal, waardoor daders na discriminerende spreekkoren vaak vrijuit gaan. Doel van de proef is dan ook om te zorgen voor audiovisueel materiaal waarmee aanstichters van discriminerende spreekkoren sneller kunnen worden herkend. Eerder ontwikkelde technologie wordt daarom verder ontwikkeld, zodat de beeld- en geluidskwaliteit beter wordt en de technologie gebruiksvriendelijker.

De pilot is onderdeel van ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’, een gezamenlijk plan van de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie om racisme en discriminatie in het voetbal tegen te gaan. De pilot begon bij Feyenoord, PEC Zwolle en PSV en wordt nu uitgebreid met ADO Den Haag en dus FC Utrecht.

De KNVB laat weten dat er onderzoek is gedaan naar de privacy-kaders voor de inzet van slimme technologie in voetbalstadions en dat de proef voldoet aan de Nederlandse privacy wet- en regelgeving. De pilot in de Galgenwaard duurt tot eind december 2023.

7 Reacties

Reageren
 1. Uuu

  Privacytechnisch gezien kut, maar de wannabe hoolies van de FCU roepen dit al 40 jaar over zichzelf af. Zouden ze eens normaal doen, was dit allemaal niet nodig geweest.

 2. Baliekluiver

  Goed plan, maar herkent dit systeem ook grinnikende wegkijkers?

 3. Hetty

  Gewoon zo n geweldig orgel plaatsen, zoals ooit in het stadion van Chicago stond, een reusachtig Barton-orgel, dat met gemak de meest smerige, discriminerende spreekkoren de mond kon snoeren. Het stond er eigenlijk, om voor, tijdens en na de wedstrijd te spelen, iets, wat zeer werd gewaardeerd. Tijdens een rel, waarbij de spelers in het veld elkaar aanvlogen, werden letterlijk alle registers opengetrokken, wat zon lawaai gaf, dat de rel gelijk was afgelopen.
  Ofschoon FC Utrecht geen orgel plaatst, ben ik heel blij, dat men technologie gaan plaatsen, waarmee de daders kunnen worden vastgelegd, waarna stadionverboden en/of andere sancties kunnen worden opgelegd.

 4. Katja

  Ach ach, maar zolang er mensen zijn die vuurwerk afsteken en vechten vind ik dat belangrijker.

 5. Herman

  Goede zaak.
  De FC Utrecht ” supporters ” hebben een zeer slechte naam. Er wordt zoveel gevloekt en geroepen in de Galgenwaard, dat kan echt niet meer
  Hopelijk scharen mensen als Bennie, Pep en zijn zoon zich hier onvoorwaardelijk achter. Echte verbetering moet van binnenuit komen.

 6. Carlo

  Doet me denken aan Demolition Man.

 7. Luuk Upuuk

  Die spreekkoren zijn niet iets van de laatste tijd. In 1985 waren ze voor mij de aanleiding om na een tiental jaar geen seizoenkaart meer aan te schaffen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).