“Ik sta nu in de Piepermobiel,” zegt Herman Winkelman alias boer Ko om half vijf. “Straks ga ik voor vijftig man verse frietjes bakken en patatas bravas.” Dat is een beroemd Spaans aardappelrecept van gefrituurde aardappels met pikante tomatensaus.
“Ik wilde Nederland weer blij maken met aardappelen,” antwoordt Herman op de vraag waarom hij op aardappelmissie is. Hij is zelf kok en komt uit de festivalwereld. “Daar zijn wel allerlei dingen met eten, maar weinig met aardappel,” constateert hij. “Het is zo’n oer-Hollands product. Maar ondergewaardeerd en dat is jammer.” Samen met zijn vrouw Hendrieke – Roos van Andel – trekt boer Ko in hun Piepermobiel door heel Nederland om de aardappel weer hot te maken!
Vanuit een gigantische houten aardappel op wielen maken zij de lekkerste gerechten met aardappelen van dichtbij. Hollandse piepers zijn veel duurzamer dan rijst en pasta. Bovendien zijn ze hartstikke gezond en kun je er heerlijke gerechten mee maken.
De Piepermobiel komt ook van dichtbij. Sander Grooten heeft hem in de Vechtclub aan de Brailledreef van Overvecht ontworpen en gebouwd. Bij de lancering achter de Metaalkathedraal tijdens Proef Eetbaar Utrecht, de eerste Publieksdag van de Dag van de Stadslandbouw vorig jaar, trok de Piepermobiel meteen veel bezoekers. Ook dit jaar doen ze waarschijnlijk weer mee met de Dag van de Stadslandbouw op 17 mei. Dit jaar is Utrecht gaststad van het landelijke evenement.
Frieten
Gebruik grote aardappelen, schil ze (als ze niet bio zijn), spoel ze af onder de kraan en droog ze. Snijd in plakken van een 1 cm dik. De plakken weer in staafjes van eenzelfde dikte.
Verwarm zonnenbloemolie tot 140 graden. Bak de frieten 5 -7 min. tot ze licht gekleurd zijn.Bak zo alle frieten voor. Vlak voor het serveren verwarm de de olie tot 180 graden. Dan bak je de frieten af, heel kort (ca. 2 -3 min.) Bestrooi met zout en serveer meteen.
Voor je eigen feest of festival!
Voor ‘door-de-week’ maken wij vaak frieten uit de oven:
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Snijd de aardappelen tot frieten. Doe ze in een mengkom en voeg één el olie toe. Meer is niet nodig! Hussel goed. Spreid de frieten uit over een met bakpapier beklede ovenplaat en bak in zo’n 20 min. goudbruin. Zorg dat de frieten elkaar niet raken, je kunt ze ook nog tussendoor even draaien. De frieten moeten van binnen gaar zijn, maar niet droog. Proef even tussendoor!
Bestrooi met zout en serveer meteen.
Proeftuinen van Utrecht: een culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht. Met een tuinverhaal en een recept voor seizoensgroenten brengen Marijke Orthel (Urban Pilots) en Ans Withagen (Kookgenoot) de trend van stadslandbouw in Utrecht op je bord.
2 Reacties
ReagerenPatatas bravas frituren? waar haal je dat vandaan? Patatas bravas gewoon baken in lekkere olijfolie is het parool.
Leuk. Heb ook wel trek in zo’n gevulde aardappel, zoals je ze wel eens tegenkomt in buitenlandse uitgaanscentra.