Proeftuinen van Utrecht (2): Een recept voor de leerlingen, juffen en meesters | De Utrechtse Internet Courant Proeftuinen van Utrecht (2): Een recept voor de leerlingen, juffen en meesters | De Utrechtse Internet Courant

Proeftuinen van Utrecht (2): Een recept voor de leerlingen, juffen en meesters

Proeftuinen van Utrecht (2): Een recept voor de leerlingen, juffen en meesters

“Eigenlijk zou elke school een schooltuin moeten hebben,” verzucht Ingeborg du Fijan, de drijvende kracht achter de permacultuurleertuinen van de Montessorischool Oog in Al. “Je moet je niet laten afschrikken door het woord. In feite is het gewoon natuurlijk tuinieren. In de natuur heb je ook geen recht veld met knollen of maïs. We hebben een hartstikke leuke tuin met spannende paadjes, bloemen en eetbaar spul. De tuin is overgeslaagd.”

In de pauze van donderdag 28 november wordt duidelijk wat Ingeborg bedoelt. Het wemelt er van de kinderen. Ze scharrelen tussen de groentebedden, plukken blaadjes voor brouwseltjes, knippen gras met een schaar, vegen de tegels van het amphitheater, verzamelen beestjes in een potje – compleet met lesbladen erbij. Een heerlijk tafereel. “Moet je eens zien hoe de kinderen daarvan opknappen,” zegt Ingeborg. “Ik maak bijvoorbeeld wel mee dat de school aan mij vraagt: ’Ben jij de hele middag hier? Kun jij een paar kinderen op de tuin hebben?’ Die moeten dan even ontladen en kunnen op de tuin tot rust komen, zichzelf hervinden. Het is zo goed om in de natuur te zijn. Als je dat in de stad kunt hebben, dat is geweldig.”

Er zijn een boel vaste fruitstruiken, fruitbomen, kruiden en eetbare bloemen. Kinderen kunnen er lekker van snoepen. “Ook vanuit het oogpunt van obesitas is zo’n schooltuin belangrijk. Het eerste wat je doet, is kinderen laten proeven van fruit en groente. Ze vinden het heerlijk!”

De permacultuurleertuinen zijn een eerste pilot voor Ingeborg. Die smaakt naar meer. Ze heeft plannen om een stichting op te richten en zo het concept bij meer scholen te introduceren. “Ik heb intussen ook veel lesmateriaal. Maar goed, we moeten eerst eens kijken of deze tuin überhaupt kan blijven bestaan.” De school wacht immers sloop en nieuwbouw door de komst van de fietsbrug naar Leidsche Rijn. “We hopen dat de tuin kan blijven of dat er bij de nieuwe school ruimte is voor een schooltuin.” Intussen is de bel gegaan en zijn de kinderen binnen. Bij het afscheid geeft Ingeborg wat aardperen mee uit de schooltuin.

 

aardperensalade1Nog een aardperenrecept dan: voor de leerlingen, juffen en meesters!

We gaan ze roosteren in de oven, dan worden ze lekker knapperig en zoet.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardperen, schrob ze goed schoon. Snijd ze dan in plakjes en doe ze in een mengkom. Giet er een beetje olijfolie bij en meng goed. Zorg dat alle plakjes met olie zijn bedekt.

Leg ze in een grote ovenschaal of op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat gaar worden in zo’n 20 min. tot half uur. Prik met een vork om te zien hoe ver het staat. Van knapperig naar pap is een kwestie van minuten!

Maak een groene salade aan met een dressing van olie, azijn en mosterd. Verdeel de aardpeerplakjes over de salade. Breng op smaak met zout en peper.

Voor een maaltijdsalade: lekker met uitgebakken spekjes of noten. Of voor de echte durfal: met stukjes blauwschimmelkaas.

Proeftuinen van Utrecht: een culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht.

Met een tuinverhaal en een recept voor seizoensgroenten brengen Marijke Orthel (Urban Pilots) en Ans Withagen (Kookgenoot) de trend van stadslandbouw in Utrecht op ons bord.

Ingeborg du Fijan met schoolkinderen Permacultuurleertuinen Montessorischool Oog in Al

3 Reacties

Reageren
  1. pauline

    helemaal waar. Overal zouden kinderen moeten leren hoe de natuur groeit en ons gezondheid en eten geeft. Ook de samenhang is heel belangrijk.

    Teveel mensen zien nu natuur als iets vies en als een ding. Men snapt niet dat zijzelf onderdeel zijn van die natuur en ermee moeten samenwerken om te kunnen leven.

  2. Arjen

    Een mooi en goed initiatief, heel waardevol voor het natuurbezef van stadskinderen.

  3. Edagr Martijn

    Echt een plek waar de kinderen zich even kunnen ontspannen (ze mogen soms in de tuin gaan lezen) Of waar ze zich kunnen uitleven terwijl ze nog steeds op school zijn. Een mooier combinatie kan haast niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).