Proeftuinen van Utrecht (4): Laatste kruiden van de Tolsteegtuin | De Utrechtse Internet Courant Proeftuinen van Utrecht (4): Laatste kruiden van de Tolsteegtuin | De Utrechtse Internet Courant

Proeftuinen van Utrecht (4): Laatste kruiden van de Tolsteegtuin

Proeftuinen van Utrecht (4): Laatste kruiden van de Tolsteegtuin

“Kees! Wanneer ga je voor me koken?”, roept een bewoonster van woonzorgcentrum Tolsteeg wanneer hij haar in de hal passeert. “Lekker aardappelen, groenten en een stukje vlees. Ik geef je tien euro. Krijg ik je lach erbij.” Kees van der Laan is de tuinman van de Tolsteegtuin. Soms kookt hij ook voor de bewoners met verse ingrediënten uit de tuin. Vandaag gaan we de laatste verse kruiden uit de tuin gebruiken.

Natuurlijk kan de Tolsteegtuin niet alle 300 inwoners van het woonzorgcentrum dagelijks voeden. Zo is de pilot vorig jaar ook niet opgezet door Stichting Stadslandbouw Utrecht. De moestuin is een welkome aanvulling op de maaltijd en op het activiteitenprogramma – met kruidenworkshops, een tuinconcert of schildermiddag.

2013-12-12 14.44.57
Vanuit het restaurant kijken de bewoners van Tolsteeg uit op een winterse moestuin.

De tuin brengt vooral leven in de brouwerij.  Met mooi weer zitten de bewoners op het terras voor het restaurant en kijken uit over de tuin. Of ze maken een wandeling langs de bijzondere collectie vergeten groenten, oude bloemenrassen en fruit.  Nu staat er nog één dappere lavendel te bloeien op de Tolsteegtuin, maar het kruidenseizoen 2013 is nu toch echt bijna gedaan. Kees heeft nog wat munt en een beetje doorgeschoten rucola. Bij Ans in de tuin staan nog een restje wilde venkel en een paar takken salie. Snel oogsten nu, voor de vorst ermee weg is.

Pesto! Dat gaan we maken van onze laatste kruiden. Bij pesto denk je al snel aan Italiaanse sferen: basilicum, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Hoeveel leuker is het om een eigen Hollandse variant te maken! Denk aan een combinatie van bijv. salie –

Tuinman Kees is er elke week en betrekt de bewoners bij de Tolsteegtuin. In de zomer stopt hij de een wat aardbeitjes toe en in de lente maakt hij een ander blij met een bloem. Nu gaan er 5000 bollen de grond in.
Tuinman Kees is er elke week en betrekt de bewoners bij de Tolsteegtuin. In de zomer stopt hij de een wat aardbeitjes toe en in de lente maakt hij een ander blij met een bloem. Nu gaan er 5000 bollen de grond in.

pompoenpitten – oude schapenkaas. Of munt met hazelnoten en zachte geitenkaas. Bieslook met walnoten en een Hollandse blauwschimmel.

Rooster een klein handje noten in een droge koekenpan geurig. Was een bosje kruiden, droog ze en haal de blaadjes van de stelen. Doe ze in een hoge mengbeker. Pers er een knoflookteentje boven uit. Een handje geraspte of verbrokkelde kaas erbij. Voeg een flinke scheut –lekkere olijfolie – toe zodat alles onder de olie staat. Pureer alles met de staafmixer tot een smeuïge massa. Voeg eventueel nog wat olie of lauwwarm water toe als de pesto te droog is. Breng op smaak met zout en peper.

Zelfgemaakte pesto kun je goed bewaren in een schoon (jam)potje in de koelkast. Met een laagje olie erover verleng je de houdbaarheidsduur en blijft je pesto mooi groen. Je kunt pesto ook goed invriezen, in ijsklontjesbakjes bijv. lekker voor over de pasta, maar ook handig om geroosterde groentes of een wintersoep mee op te leuken. Over die soep volgende week meer!

Proeftuinen van Utrecht: een culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht. Met een tuinverhaal en een recept voor seizoensgroenten brengen Marijke Orthel (Urban Pilots) en Ans Withagen (Kookgenoot) de trend van stadslandbouw in Utrecht op je bord.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).