Lekker eten en goede doelen horen bij kerst. Daarom brengt onze culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht ons vandaag bij de voedseltuin Food for Good, vlak bij de kinderboerderij Eilandsteede in park Transwijk.
In een stralende winterzon en ijskoude wind lopen de tuiniers af en aan met kruiwagens. Op hun laatste werkmiddag van het jaar bouwen zij een koudebak. “Zijn jullie al aan pauze toe?” vraagt Mariken Heitman, de tuinder en begeleider van de vrijwilligers. Zowel wijkbewoners als mensen uit kwetsbare groepen kunnen bij Food for Good (leren) tuinieren. De biologische groenten die zij oogsten, mogen zij zelf mee naar huis nemen.
Na het klussen rondt de tuingroep het eerste tuinseizoen van Food for Good af met een dineetje bij hun afnemer Resto Van Harte. Dit is een bijzondere ontmoetingsplek in Kanaleneiland waar je voor een paar euro een driegangendiner krijgt – en een gezellig gesprek met de buurtbewoners.

Denk niet dat er drie kroppen sla naar het buurtrestaurant gaan. In augustus levert Food for Good per week vier kisten groente en daarnaast nog zes kisten aan de Voedselbank, de andere afnemer. Die haalt dat zelf met een busje op en brengt het naar hun afhaalpunten. In Kanaleneiland is dat de Triumfatorkerk. Zo vormt de tuin een groene schakel in een buurtnetwerk.
In totaal zijn er ruim honderd kisten groenten geoogst. Niet gek voor een eerste tuinseizoen. Nog steeds staat er van alles in de tuin: veldsla, pastinaak, boerenkool en palmkool. “De palmkool konden we goedkoop krijgen,” vertelt Mariken lachend. “We verbouwen groente die veel oplevert en bijzondere gewassen voor het leuk – om mee kennis te maken.”
Palmkool is eigenlijk een Italiaanse koolsoort, Cavolo nero, die nu ook in Nederland wordt gekweekt. De plant heeft langwerpige, slanke bladeren. Naarmate ze groter worden, gaan ze sierlijk hangen. Vandaar de naam palmkool. Cavolo nero is de basis van een Toscaanse soep die ‘ribollita’ heet, een wintersoep. Heb je geen cavolo nero in je tuin (!), gebruik dan boerenkool.
Maak de groentes schoon en snijd ze fijn. Snijd ook de nerf uit de koolbladeren. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui met de knoflook glazig. Doe de wortels, de prei, laurier en eventueel tijmtakjes erbij en laat even mee bakken. Het is de bedoeling dat de groentes en kruiden zacht worden en goed hun smaak afgeven. Ze hoeven echter niet bruin gebakken te worden!
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat vervolgens zo’n 40 min. zachtjes koken. Halverwege voeg je pas de koolstukjes toe, zodat ze nog wel een bite hebben. Wil je ze zachter, doe het dan eerder. Breng de soep op smaak met zout en peper.
Italianen bewaren de korst van hun Parmezaanse kaas en laten deze mee trekken in de soep. Geeft inderdaad een heerlijke smaak! Je kunt de soep ook serveren met een flinke eetlepel pesto erin (zie recept van vorige week).
Maak een dubbele hoeveelheid en vries de helft in, de soep is opgewarmd nog lekkerder!
2 flinke handen palmkool of boerenkool, 4 el olijfolie, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 prei, 2 wortels, 3 middelgrote aardappelen, 1 potje witte bonen, 1 ½ l bouillon naar keuze, blaadje laurier, paar takjes tijm (als je hebt)
Proeftuinen van Utrecht: een culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht. Met een tuinverhaal en een recept voor seizoensgroenten brengen Marijke Orthel (Urban Pilots) en Ans Withagen (Kookgenoot) de trend van stadslandbouw in Utrecht op je bord.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.