Proeftuinen van Utrecht (6): appelsnoep van Slot Zuylen | De Utrechtse Internet Courant Proeftuinen van Utrecht (6): appelsnoep van Slot Zuylen | De Utrechtse Internet Courant

Proeftuinen van Utrecht (6): appelsnoep van Slot Zuylen

Proeftuinen van Utrecht (6): appelsnoep van Slot Zuylen

“Eén vrouw met twee kastelen, dat kunnen niet veel mensen haar nazeggen.” Zo introduceren de tuindames Henny van der Wilt lachend. De tuinbaas van Slot Zuylen onderhoudt ook de tuinen van kasteel Sypesteyn in Loosdrecht.

Op een frisse wintermorgen staat ze wortels van de heg bij de vaste plantenborder af te steken. Verderop staat een vrijwilliger bladeren uit de border te harken. Elke donderdag komt er een groep van zo’n tien vrijwilligers werken aan het onderhoud van de tuinen van Slot Zuylen. Iedereen heeft een vaste taak,” vertelt Heleen de Waard. “Ik verzorg de pluktuin samen met een maatje. Twee dames maken in het bloeiseizoen elke ochtend boeketten voor in het kasteel. Weer anderen doen de moestuin. Ieder heeft zo zijn eigen hobby.”

Proeftuinen 01Stadslandbouw neemt in Utrecht ook de vorm aan van historische moestuinen bij kastelen en landgoederen, zoals Vollenhoven in Zeist, Eyckenstein in Maartensdijk, Amelisweerd in Bunnik, kasteel Amerongen. Elke tuin gaat op zijn eigen manier de 21e eeuw in. In de moestuin van Slot Zuylen wordt net een hoge koudebak gerestaureerd. Hier wordt straks (gewoon op zonkracht) ananas gekweekt!

De tuinen vormen een schilderachtig decor voor het slot. Toch wordt de oogst ook gebruikt. De groenten zijn verkrijgbaar in het museumwinkeltje. In december is net de restauratie van het koetshuis gestart. Over een half jaar opent hier het theehuis haar deuren. Voor de salades kan de kok dan zo verse ingrediënten uit de moestuin plukken.

Proeftuinen 06Er zijn ook tal van activiteiten in en rond het slot. ‘s Zomers is in de boomgaarden het midzomertuindiner. Dan wordt er gekookt met groenten uit de tuin. Nog steeds hangt er hier en daar een appeltje aan de bomen. Die gaan we vandaag gebruiken. Op 28, 29 en 30 december zijn er speciale eindejaarsrondleidingen in Slot Zuylen. Het kasteel is helemaal in kerstsfeer gehuld – dat moet er met de avondrondleiding toch sprookjesachtig uitzien…

 

Appelsnoep

Proeftuinen 03In de trommel bij Ans thuis zit vaak appelsnoep. Zelfgedroogde appelringetjes, gemakkelijk gemaakt en wel zo gezond. Ook leuk om (nog) in de kerstboom te hangen!

Gebruik fris-zoete appels. Was ze en verwijder met een appelboor het klokhuis. Laat de schil eraan, want net onder de schil zitten de meeste smaakstoffen. Snij de appels in ringen van een halve centimeter dik en rijg ze aan een stevig koord.

Ik hang ze boven de verwarming. Je kunt ze ook in een rieten mandje op de verwarming zetten. Zorg dat de ringen elkaar niet raken/ niet op elkaar liggen. Hoe snel de appelringen gedroogd zijn, hangt af van je warmtebron. Zorg dat deze warm genoeg is, want anders worden de appels bruin.

appeltjes drogen1Drogen gaat ook goed in de oven. Verwarm de oven voor op de laagste stand. Spreid de appelringen (of nog een keer doorgesneden, dan gaan er meer op een rooster) uit over het ovenrooster en laat zo´n drie uur drogen. Laat de ovendeur op een kier staan (doe het er houten lepel of ovenwant tussen).

 

 

Proeftuinen van Utrecht: een culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht. Met een tuinverhaal en een recept voor seizoensgroenten brengen Marijke Orthel (Urban Pilots) en Ans Withagen (Kookgenoot) de trend van stadslandbouw in Utrecht op je bord.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).