Omfietsgroente! Verkrijgbaar bij Koningshof. Op zaterdag fietsen mensen vaak via Galgenwaard naar Kampong. Neem je de Koningsweg, dan passeer je de Koningshof. De geur van groenten komt je op de fiets al tegemoet.
De jongste telg van de beroemde Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius, Robbert, is hier geboren en getogen. Hij werkt als landschapsarchitect en samen met een groep vakgenoten ontwikkelen zij een plek, die een eeuwenlange geschiedenis heeft als voedselleverancier aan de stad. Verkocht de vader van Robbert de oogst van zijn land nog op de groenteveiling, vandaag de dag draait het bij Koningshof om kennisoverdracht.
Op de wens om weer in contact te komen met de herkomst van ons eten speelt Koningshof goed in. Je kunt hier op een stukje grond je eigen groenten verbouwen onder professionele begeleiding. Al doende wordt de kennis van het moestuinieren overgedragen. Net als vroeger eigenlijk. Omdat er zo veel tuinderijen over de kop zijn gegaan, dreigt de kennis die altijd van generatie op generatie op de tuin werd overgedragen verloren te gaan. Zo niet op deze nieuwe groene academie: spruitkool toppen, tomaten dieven, komkommers indraaien, op Koningshof krijg je er allemaal mee te maken. Vorig jaar is een eerste groepje begonnen. Inmiddels is er zo veel belangstelling, dat er een wachtlijst is.
Ook andere afnemers zoeken samenwerking met Koningshof. Zo gaan zij groenten leveren aan restaurant Vaartsche Rijn op de Westerkade. De (leerling)koks komen op Koningshof kijken waar de groenten vandaan komen en steken dan ook zelf de handen in de grond. “Chef-kok Stijn Knaapen heeft er echt feeling mee,” vertelt Akke Bink, mede-initiatiefnemer van de Koningshof. “Hij experimenteert graag met nieuwe smaken. Als ik met hem door de kas loop, steekt hij alles in zijn mond.”
Spruitjes zijn een echt Hollandse wintergroente. Maar ze zijn niet echt populair. De geur van de te lang gekookte spruitjes uit onze jeugd is bij velen in de neus blijven hangen.
Een make-over is nodig. Spruitjes pimpen, dat gaan we doen!
Allereerst de basis: Zorg dat je goede, verse spruiten hebt, frisgroen en hard en met gesloten bladeren.
En dan: kook ze niet te lang, 1 à 2 min. in kokend water met een beetje zout is lang genoeg. Giet meteen af.
Verhit wat olie in een wok of een hapjespan en bak de spruitjes al omscheppend een paar minuten. Kijk dan in je voorraad naar wat je nog voor lekkers hebt liggen. Iets knapperigs misschien? Noten, croutons, uitjes: bak ze heel even mee.
Of iets zoutigs? Lekker erbij zijn uitgebakken spekjes of stukjes blauwschimmelkaas.
Als finishing touch nog wat fris: ik had nog gedroogde cranberries en sinaasappelschilletjes – ook een mooi kleurcontrast. Wat zout en peper erover en smullen maar.
Proeftuinen van Utrecht: een culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht. Met een tuinverhaal en een recept voor seizoensgroenten brengen Marijke Orthel (Urban Pilots) en Ans Withagen (Kookgenoot) de trend van stadslandbouw in Utrecht op je bord.

2 Reacties
ReagerenBezorgt mevrouw Akke Bink ook thuis?
Goed en mooi zo’n smaak en leerschool bij de stad. wens jullie veel succes met de tuin en kom een keer kijken. Dirk-Jan